Jongste deelnemer wint Penn Pure Fishing festival Noorwegen 2014
Door Leonard Muys
Voor de eerste maal in de jonge historie van het Nederlandse Penn Visservice vissoortentoernooi in Noorwegen werd deze viswedstrijd georganiseerd voor een groep Deense sportvissers. Schrijver dezes uit België afkomstig viste twee jaar terug al eens dit Penn Noorwegen festival naar volle tevredenheid waarna direct ver vooruit reserveren genoodzaakt was en .. dat is gelukt.
Zo was het voor mij mogelijk de vijfde editie van dit Penn vissoortenfestival mede te organiseren en zo kreeg dit bijzondere evenement in Noorwegen dus een flinke Deense stempel met een Belgisch - Hollands tintje. Het vistoernooi gaat erom zoveel mogelijk verschillende vissoorten te vangen en dus zoals vaak te doen gebruikelijk tellen Niet de grootste, niet de zwaarste en niet de meeste kilo’s.
De bedoeling met het vissoortenfestival is duidelijk de sportieve kant binnen het zeevissen in Noorwegen te promoten. Vissoorten zoals de doornhaai, stekelrog of bijvoorbeeld zoals deelnemer Rasmus hier een Scharretong vang je nu eenmaal niet zo snel als je er niet gericht op gaat vissen.
Rasmus Lonvig met scharretong.
Deze wedstrijd week vergt een goede voorbereiding en de deelnemers werden dan ook goed voorgelicht. Welke hengelsportmaterialen, hengels, molens tot en met de keuze van hun zelf geknoopte onderlijnen waren al bepaald voor hun vertrek vanuit Denemarken. Eenmaal bij het verblijf Sjøberg ferie aangekomen snelden we ons naar het haventje dat direct voor het luxe appartementengebouw ligt.
Alle deelnemers waren zwaar onder de indruk van het betoverende uitzicht en de mooie omgeving op het eiland, een mooie start dus van een veelbelovende week zeevissen. Al snel vonden we onze visgids Sjoerd en gastheer/visgids Reier die zich tevens toonde als ware kook kunstenaar bleek later.
Breedbeeld uitzicht op het fjord.
Even kennis maken tijdens een bakje koffie en na een warm ontvangst inclusief lunch gauw alle spullen uitladen. Het duurde niet lang voor iedereen gesetteld was en stond te trappelen om het water op te gaan. Snel de Penn Regiment spin op orde gemaakt en de viskoffer nog wat aangevuld met specifieke vismaterialen voor het Boknafjord.
Na een korte uitleg van Reier hoe de bootjes werken als ook de veiligheidsinstructies voor op het water is iedereen klaar om te gaan vissen. Als we na al aardig wat mooie visjes die middag ‘s avonds aan het diner beginnen, blijkt ... hoe prettig die 3 gangen all-in van Visservice smaken.
Frank Olsen met een doornhaai.
Zondag krijgen we al vissend een rondleiding op het water en werden er verschillende plaatsen en dieptes afgetast. Bij elke plek een uitleg over welke vissoorten je daar kon verwachten en ook handig, het waarom deze soort zich nou juist daar meer ophoudt als elders in dat grote fjord.
Op ondiepere plaatsen bijvoorbeeld steenbolk, schar, schol, wijting, koolvis, makreel, gul en toen nog ongelofelijk, ook de doornhaai was op alle (on)dieptes te verwachten. Op zeven meter water gericht op de kleinere vissoorten ving mijn vismaat een doornhaai op een Mustad, model karperhaakje maatje vier. Bijna alles kan in de Boknafjorden.
Meerdere platvissoorten.
Bij het ontbijt op maandag, de eerste dag van de wedstrijd, kregen alle deelnemers een toepasselijke Berkley cap met de tekst 'Catch more Fish' alleen 'species' ontbrak net. Een briefing volgt met de spelregels en de aangewezen sector die we mochten bevissen die dag. Ik kreeg het gevoel dat de spanning nu wel steeg onder de deelnemers en de laatste vragen werden gesteld.
Spullen in de bootjes en klokslag 9:00 uur klikt het startschot en open ik het toernooi met de woorden “Let The Penn Battle Begin”. Zoals afgesproken gingen alle bootjes gezamenlijk richting de grote schollenplaat waar we een tiental vissoorten kunnen verwachten. Alle deelnemers wisten daar wel een paar verschillende vissoorten te vangen zoals de scharretong, bot, grauwe poon of de gevlekte pitvis.
Magnus Bennike noteert een stekelrog.
Zelf mocht ik als eerste een mooie schol met daarop volgend een schar, een gulletje en een kleine stekelrog noteren. Voor de meeste deelnemers geldt dat ze deze eerste wedstrijddag meerdere vissoorten vangen die ze in hun vertrouwde viswater niet snel tegen komen.
Niet de tijd vergeten want het wedstrijdreglement kent geen genade. Voor 17:00 uur moet men in de haven zijn voor de telling en later … betekent dat voor deze personen hun gevangen soorten die dag niet mee tellen. Na de telling is er duidelijk een kopgroep van drie personen zichtbaar met elk vier soorten meer als de rest.
Nog maar niet voorbarig worden aan het einde van deze eerste dag, er kan nog van alles gebeuren. ‘s Avonds wederom een heerlijk door Reier bereid drie-gangen diner met als toetje Irish coffee. Wat een afsluiter maar toch nog paar nieuwe onderlijnen geknoopt specifiek voor de volgende dag. Belangrijkste tip van de visgidsen: “met kleine haakjes vang je wel grote vis en met grote haken vang je geen kleine vis”.
Dinsdag mocht een ieder binnen een aangewezen sector vissen dus verschillende dieptes, ondergronden en types visserij konden worden benut. Niet iedereen ving er meerdere vissoorten bij en hoe meer soorten je al had gescoord, de moeilijker werd het er een paar bij te vangen.
'Lengen Bertje' met leng.
Opvallende uitschieter deze dag Bert Huigen die deze dag de meeste vissoorten wist te vangen en zich daarmee tot dan toe stevig nestelde op de vierde plaats. Bert heeft er al heel wat weken Boknafjorden op zitten en staat ondertussen bij veel Hollandse sportvissers bekend als 'Lengen Bertje'.
Woensdagochtend is de spanning aan de ontbijt tafel van een geheel andere orde. Men is er wel van overtuigd dat deze dag wel eens doorslaggevend zou kunnen worden. Ondanks de serieuze onderlinge rivaliteit werden er door de week heen vele materialen, tactics en weetjes onderling uitgewisseld.
Ervaring maar natuurlijk ook een dosis geluk spelen een belangrijke rol die een de uiteindelijke winnaar moet aanwijzen. Er werd de gehele dag intensief gevist vanaf de eerste tot de laatste minuut. Eenmaal iedereen weer op tijd binnen bleek tot mijn grote verbazing na het tellen dat .. de laatsten de eersten zullen zijn. Stand: de jongste deelnemer Magnus Bennike eerste, Jacob Rydal tweede, op de voet gevolgd door Reier derdde.
Op de laatste wedstrijddag was een ieder vrij om de sector van hun voorkeur te bevissen. Alle gevaarlijke plekken waren de laatste drie dagen al voldoende aangewezen en vandaag zat ik helemaal safe met Sjoerd, een van de twee visgidsen aan boord.
Penn festival Official Leonard Muys.
We zouden deze donderdag op leng gaan vissen, nog wat filmen en foto’s maken en alle bootjes langs voor de controle. Er werden allerlei soorten nog gevangen maar ja, vaak een die de deelnemer al op z’n lijstje had staan. Helaas time flies when you are … fishing dus voor we het wisten zat de middag er op. Zelf moesten we iets eerder naar binnen om het een en ander voor de prijsuitreiking voor te bereiden.
Even voor de boten die middag binnenliepen, arriveerde onze prominente gast voor die avond, Asgeir Alvestad. Deze had ik uitgenodigd om de prijsuitreiking van dit bijzondere Penn vissoorten festival in Noorwegen op zich te nemen en we voelden ons vereerd met zijn komst. Asgeir Alvestad is inmiddels wereldwijd bekend om zijn wereldrecord Groenlandshaai van geschat 1100 kg.
Dit was een door wetenschappers geschat gewicht want de haai kreeg na de meting en duidelijke fotos en film de vrijheid van het fjord terug. Later deze avond hebben we uitgebreid zijn unieke moment besproken en als je dan verneemt dat een dergelijk exemplaar volgens de heren wetenschappers 400 jaar oud is … word je wel even stil.
Asgeir met Leonard: heavy materials.
Materiaal en recept voor op de Groenlandse haai, haak maatje Mega XXL, op de ene haak een hele zalm en de andere een hele koolvis. De onderlijn voor op de platvis waarmee deze Noorse sportvis Viking kampioen werd was ineens verdwenen. Hij stond gezellig even achteraf met Sjoerd te kletsen dus ik vermoed dat er wel een tekeningetje / verhaaltje ergens over gaat verschijnen.
Mega XXL met een hele zalm...
Iedereen was op tijd binnen en na de laatste telling maakten we ons op voor de avond. We hielden een ieder nog even in spanning want de eigenaren van Sjøberg, de familie Risa, hadden een verrassing. Iedereen was in het restaurant uitgenodigd om daar het feest rondom het Penn Noorwegen festival te vieren.
Ook werden we getrakteerd op een uitgebreid diner inclusief drankjes en … een visschotel die, gespecialiseerd in vis, de Chef kok uit IJsland van alle door ons aangelande vis had bereid. Voor we aan de prijsuitreiking beginnen, brengen we een toost uit en een bijzonder dankwoord richting Kai en Christoffer en de hele familie Risa voor hun genereuze gastvrijheid.
In totaal zijn er door de deelnemers 25 soorten gevangen die week. 18 door ….. er kan er maar een de absolute winnaar zijn en ….. zonder er doekjes om te winden, een ieder aanwezig was werkelijk verrast.
Magnus Bennike de enige minderjarige Deense deelnemer van 15 lentes jong versloeg alle Deense die-hard sportvissers, die paar Nederlanders en de twee visgidsen. Een prachtige Penn Regiment spinhengel met enige pro Noorwegen materialen van Abu en Berkley lagen op de prijzentafel op hem te wachten.
Overwinnaar Magnus met Christoffer en Leonard.
Reier Groot wist in een felle strijd (buiten mededinging en alleen voor de eer) tijdens de laatste dag de tweede plaats te behalen. Op de derde plaats eindigde Jacob Rydal en als prijs verblijdde een super Noorwegen geschikte Penn Spinfisher V 5500 molen hem.
Omdat Reier niet voor de prijzentafel mee deed werd de vierde plaats ook interessant voor … Bert Huigens. Deze won een mooie Penn Tackle bag met net als alle deelnemers een mooie Abu spinner of spoon naar keuze en een zakje Berkley kunstaas met een zout smaakje.
Toen we allen dachten nou dat was het, een super avond, Bourgondisch gedineerd, alle prijzen verdeeld, toverde de eigenaar nog een surprise uit de hoge hoed. In een kleine toespraak bedankte hij de deelnemers van het Penn Pure Fishing festival en prees de mannen van Visservice om hun organisatie.
Prachtige prijzentafel.
Competitie is altijd spannend en sportiviteit en respect voor elkaar en de natuur wordt door hem en alle Noren gezien en zeer hoog gewaardeerd. Naast de prachtige Penn prijzentafel die Pure Fishing Holland had geregeld deed hij er nog een prijs voor de winnaar van het Penn vissoorten festival bij. Een week gratis verblijf voor 4 personen in een van de huisjes van Sjøberg Ferie Østhusvik. De jeugdige Magnus Bennike en zijn pa zijn blij verrast en komen dus spoedig terug naar de Boknafjorden.
Afsluiten en nu terug kijkend op een super geslaagd Penn Pure fishing festival danken we alle deelnemers voor hun bijdrage in de gezelligheid en sportiviteit. De sponsors en alle personen die heel hard, voor en soms ook achter de schermen, hebben gewerkt om van dit bijzondere evenement een geweldig succes te maken. Asgeir Alvested (Pure Fishing Norway) voor zijn komst, en last but not least. Reier in het bijzonder voor zijn geweldige kookkunsten en Reier en Sjoerd om hun rijke ervaring als visgids en de bereidheid en kunde om hun Total fishing experience met elke sportvisser te willen delen.