Johan Bijl uit Sint-Maartensdijk levert eerste klas zeeaas
Door Ron Smits
Johan verzorgt al geruime tijd (bijna twee jaar) het zeeaas, in de vorm van steek– en kweekzagers, Franse tappen en mesheften voor onze vistrips naar het buitenland. Bestellen en het zeeaas wordt de volgende dag door de post in een geschikte verpakking geleverd. Natuurlijk kunt u er ook zeepieren verkrijgen.
Het door hem verstrekte aas is zelfs na een week in de koelkast nog in goede conditie. Tijd om eens een kijkje te nemen in zijn zaak in Sint-Maartensdijk op het eiland Tholen.
Aangezien ik op dinsdag 28 april jl., ons aas op moest halen had Johan tijd vrijgemaakt om zijn zaak te laten zien. Normaal laten we het zee aas altijd per post bezorgen, maar op koningsdag had de post een vrije dag en zou het aas niet op tijd in Avenhorn (Lucky Luc) zijn.
Na een kopje koffie liet Johan mij de gekoelde opslag voor de zeepieren en zagers zien. Dit was wel iets totaal anders dan de primitieve installatie bij mij thuis, toen ik nog vier á vijf keer per week (in het najaar) ´s nachts op de gul ging vissen vanaf de Zeeuwse stranden.
Een professionele koel installatie voor de koel – en vriescel.
Een filtersysteem en een zuiveringsinstallatie houden het water vrij van verontreinigingen van de zagers zelf en zorgen tevens voor voldoende aanvoer van zuurstof.
Kweekzagers in topconditie.
Ook een zuiveringsinstallatie en filtersysteem voor de zeepieren. Zeepieren scheiden een ammoniakmengsel en slijm af en daarom is een dergelijke installatie noodzakelijk.
Prima zeepieren. Voor mij nog altijd het allerbeste aas om de gul te verleiden.
Steekzagers. Volgens Johan en vele sportvissers het beste aas.
In de vriescel liggen de diepgevroren mesheften opgeslagen. Een aassoort, die niet meer mag ontbreken bij buitenlandse vistrips. U kunt deze immers, diepgevroren, meenemen en in een diepvriezer heel lang goedhouden.
Mesheften, meer dan een goed aas.
Franse tappen doen het voor bijvoorbeeld de gul heel goed en zijn ook bij buitenlandse vistrips langer goed te houden en eenvoudig mee te nemen.
Franse tappen, vooral voor het vissen op vissoorten, die op zoek zijn naar hun prooi en een geurspoor gebruiken om hun prooi te vinden, een geweldig aas.
Johan verkoopt niet alleen eerste klas zeeaas, maar ook een uitgebreid assortiment met hengelsportartikelen. Hengels, molens, draad, lood, onderlijntjes, haken, wartels, geepdobbers, verlichting, viskisten, verenpaternosters voor de makreel, kunstaas voor de zeebaars en sinds vorige maand ook de handgemaakte wobblers voor zeeforel, gul, geep en zeebaars, getest door Total Fishing.
De fantastische wobblers voor de zeeforel, geep en zeebaars zijn te koop bij Johan. Bovendien laat de zeeforel zich steeds beter vangen in Zeeland.
Een kleine greep uit zijn assortiment.
Zee hengels in diverse soorten en afmetingen, overzichtelijk bij elkaar.
Net als ik stak Johan in die tijd zijn aas altijd zelf. Tijdens het vissen ontstond het idee om een eigen zaak te beginnen: altijd aan zee en eigen baas, waren wel heel prettige vooruitzichten. Het zee aas is op de slikken van de Oosterschelde van topkwaliteit, mits je het wel heel goed behandelt, direct na het steken.
Als je een beetje bedreven bent, kun je het zeeaas ruim voldoende spitten op de slikken van de Oosterschelde. Bovendien deed hij het heel graag en zo maakte hij van zijn hobby zijn werk.
In de vrije uurtjes zat hij altijd graag aan de zeedijk om te vissen. Vissen op tong, zeebaars, paling en bot, afhankelijk van het seizoen, vond hij heel leuk, maar zodra de wind in kracht toe neemt naar een stevige zuidwester zeven, vind je hem heel vaak aan de kant om met een steekzager (volgens Johan is dit het aas voor de zeebaars, maar ook voor de tong), aan de paternoster op Tholen, de zeebaars het leven zuur te maken.
Op dergelijke dagen vanaf juni en ook tegen het donker aan, is de kans bijna 100% dat je een mooie zeebaars vangt. Op het eiland Tholen lopen de vangsten helaas een eind terug, volgens Johan, Het is allemaal erg seizoensgebonden.
Op het moment kun je redelijk goed geep vangen, vanaf half juni komt de zeebaars weer, maar het is allemaal niet meer zoals vroeger. Een botje kun je altijd vangen en ga je met de boot vissen, zit er hier en daar redelijk goed schar in het seizoen.
Johan weet nog steeds waar je een visje mag verwachten en zal de sportvisser graag verder helpen. Ook een wijting, steenbolk en ook de makreel zijn nog steeds te vangen op het eiland Tholen. Vanaf Gorishoek tot de Noord is het goed vertoeven voor de bodemvisserij, (je bent dan wel getijde afhankelijk, twee uurtjes voor hoogwater en twee uurtjes na hoogwater).
Een van de beste plaatsen voor de geep en soms ook de makreel is de Punt (vuurtoren) aan de Gorishoeksedijk nabij Scherpenisse. Op het eind van de Pilootweg te Stavenisse (rechts van het Radarstation) kun je goed zeebaarzen met kunstaas.
Aan de oesterdam kun je ook heel goed vissen, dan sta je gelijk naast je auto dus dat heeft wel een voordeel. Let vooral op de geultjes, hier komt de platvis veelal mee de plaat op.
De belangrijkste oorzaak voor het teruglopen van de visvangsten is volgens Johan de Oosterscheldekering en alle andere kunstmatige dammen, die zijn aangelegd. Je mist gewoon de sterke stroming.
Je kan het goed zien op de slikken: alle geultjes die er vroeger waren, zijn nagenoeg allemaal verzand. Ook de beroepsvisserij niet te vergeten, deze zijn in het seizoen dag en nacht in de weer met staand want en zegenvisserij en regelmatig ziet hij een aantal boomkorkotters op plaatsen, die vallen onder natuurgebied.
Hij ziet de vangsten elk jaar verder afnemen. Als hier niets aan gedaan wordt door hogerhand, zal de sportvisserij doodbloeden, met alle gevolgen van dien. Johan vraagt zich af waarom de beroepsvisserij gewoon zijn gang kan gaan, en wij, als sportvisser een bekeuring krijgen omdat we een paling willen vangen in de Oosterschelde, of waar dan ook, in plaats van dezelfde paling te moeten kopen bij de visboer...
Op dit moment is Johan al weer bezig met nieuwe aassoorten. Zodra deze beschikbaar zijn, laat ik u het weten.
Johan en ook zijn vader hebben vele uren doorgebracht aan de waterkant van het eiland Tholen en weten nog steeds de plaatsen te vinden, waar de kans op vis het grootst is. De vader van Johan had vaak al een emmertje vis, voordat de eerste sportvissers aan de waterkant verschenen.
Het is er altijd gezellig om even over het vissen te praten. Dit is dan ook de enige reden dat ik het aas vaak niet op laat sturen. Het aas wordt met de grootste zorg ingepakt en zelfs na een week vissen (zonder extra zorg) is het aas nog steeds goed bruikbaar.
Voor meer informatie kijk op: www.zeeaasbestellen.nl