Jerkbaits van A tot Z (6): Lang, langer, langst

Jerkbaits van A tot Z (6):

Lang, langer, langst

Door Berthil Bos

Uit het voorgaande artikel kan je opmaken dat een glider lengte nodig heeft om zijn banen te trekken. Zie je nu in de schappen van een hengelsportzaak een jerkbait liggen die wat lengte heeft, dus vanaf ca. 15 cm en met het bevestigingsoogje recht voor de kop, dan kan je aannemen dat deze wat langere banen kan trekken.

Ook hier gaan we voor een zinkende versie als je een allround jerkbaitje zoekt. De vorm zal weer bepalen hoe lang deze zijsprongen zijn. Je kunt rustig zeggen dat hoe slanker de jerk, des te groter zijn de banen. Bij een glider van 15 á 16 cm. zullen deze korter zijn dan bij eenzelfde vorm van ca. 20 cm.

Dit heeft weer alles te maken met de ruimte voor de uitloding en de vorm die de jerkbait heeft. Als we nu beginnen met een lengte van ongeveer 15 cm. dan kom je er snel achter dat je hier te maken hebt met een glider die aardig allround is. Bij het in een snel ritme binnentikken zal hij kleine bewegingen van links naar rechts maken zonder dat hij het hoekje omgaat en wacht je na iedere tik even voordat de volgende wordt ingezet, dan zal je zien dat hij wat verder uitglijdt.

Waar je wel altijd om moet denken is dat je de lijn altijd wat strak moet houden om het contact te houden met het kunstaas. Dit kunstaas kan je nog redelijk in een driftende boot vissen als er niet teveel wind staat. Een goed voorbeeld van een allround glider jerkbait is de 15 cm. lange Busterjerk.


De Busterjerk in drie maten, met ieder zijn eigen actie.

Deze 75 gram wegende gliderjerk is een verpersoonlijking van een glijdende jerkbait uit het middensegment. Op veel visdagen zal dit soort kunstaas, waaronder ook bijvoorbeeld de Hóker XL van wederom Erik de Lange behoort, zowel vanaf de kant als vanuit de boot menig vis haken.

Gaan we nu qua lengte nog een stapje verder, dan komen we bij gliders met een hoofdletter G. Dit zijn ware schaatsgrootheden, gemaakt om zolang mogelijk in het water te blijven. Op dagen dat de vis traag is kan het dé oplossing zijn. Ook als je de vis gelokaliseerd hebt kan je door de lange slagen, langer op de hotspot blijven. Meestal heb je er wel een hengel voor nodig die zonder dat je rugklachten krijgt, 100 gram of meer kan wegzetten.


De XL van Aad Dam is met zijn lengte en gestroomlijnde vorm een toonbeeld van een wijd uitslaande Jerkbait.

We zijn nu beland rond de 20 cm. wat inhoud dat alles een tandje zwaarder moet. Je zult ook zien dat het ver werpen met deze windvangers een behoorlijke opgave is al moet de afstand bij ieder kunstaas niet overdreven worden. Je wilt immers controle blijven houden over het kunstaas en dat heb je niet op een afstand van 25 meter of meer.

Deze XXL gliders doen er lang over voordat ze weer bij de boot gearriveerd zijn, dus terug gevist over ca. 15 meter heeft de snoek alle tijd om het plankje aan te vallen. Gliders met deze actie kunnen niet uit een snel driftende boot gevist worden omdat hij zijn lange banen moet afmaken. Hiervoor is tijd nodig en voor je het weet vis je weer met een bocht in de lijn en heeft de boot het kunstaas weer ingehaald.

Anker je boot of stel je elektromotor zo af dat je de slagen kan afmaken. Lukt dit niet, kies dan voor een glider met een andere actie. Ik noem deze soort ook weleens een 21, 22, 23-jerkbait, omdat dit de tijd is die je meestal moet wachten voordat je de volgende tik geeft.


Bij veel wind is ankeren noodzakelijk als je met wijd uitslaande jerks wil vissen.

Vooral bij de beginnende jerkbaitvisser is dit tellen bij welke jerkbait dan ook een prima manier om in een bepaald ritme te komen. Doe het maar gerust hardop, want het helpt echt. De Busterjerk XL, De Manta zijn prima vertegenwoordigers van deze groep.

ANDEREN LAZEN OOK