Jerkbaits van A tot Z (4):
Welke Jerkbait?
Door Berthil Bos
Over het algemeen behoren de Jerkbaits niet tot het goedkoopste kunstaas. Onbeperkt maar allerlei aasjes kopen en uitproberen is voor de meeste onder ons geen optie. Je moet het dus hebben van enige voorkennis van anderen om een keuze te maken als je in een hengelsportzaak staat en de wand hangt vol met dit soort kunstaas ziet hangen.
Vaak kan de winkelier je wat vertellen en ook zijn er meestal wel klanten die hun ervaring met je willen delen. Maar zoals je nu inmiddels weet vist ieder op zijn eigen manier en is het bij het één goud, terwijl het bij de ander naar de schroothoop kan. Natuurlijk zijn er aan het uiterlijk van een Jerkbait bepaalde dingen te zien waaruit je kunt concluderen met wat voor soort je te maken hebt.
Als eerste nemen we Gliders onder de loep die je zo mooi van de ene kant naar de andere kan tikken. Het is een populaire jerkbait die je in veel situaties kan gebruiken en normaliter erg gemakkelijk te vissen zijn. Zowel vanaf de kant als de boot is het een goede keus om hiermee achter onze rovers aan te gaan.
Binnen deze groep heb je nog diverse acties die je kunt inzetten als de situatie hier om vraagt. Ik kan mij voorstellen dat als je bij een goed gesorteerde hengelsportzaak voor een kunstaasrek staat, je door de bomen het bos niet meer ziet. De één ziet er nog mooier uit dan de ander en een keuze maken lijkt haast onmogelijk.
Ik zeg expres ‘haast’, omdat het uiterlijk al een indicatie kan zijn hoe een jerkbait zich gedraagt in het water. Allereerst is het van belang dat als je op verschillende watersoorten vist, je kiest voor een zinkende versie. Met een zinkende Jerkbait kan je op verschillende dieptes vissen, zowel ondiep als wat dieper.
Ook in de polder is een langzaam zinkende jerkbait goed te gebruiken.
Een ander voordeel van een zinkende versie is dat je deze ook wat sneller kan binnen vissen zonder dat deze naar de oppervlakte komt. Denk niet dat een zinkende Jerkbait alleen voor dieper water geschikt is, want ook dit type kan erg ondiep gevist worden, als je tenminste de vistechniek aanpast en daar kom ik later op terug.
Ben je vooral in de polder actief, dan kan ook een drijvende versie je van dienst zijn bij het omzeilen van de diverse waterplanten door even te stoppen met jerken en de jerkbait naar boven te laten komen. En langzaam zinkende jerkbait is dus een allrounder die je overal kan gebruiken.
De vorm van het kunstaas geeft je meestal ook een indicatie met welke actie je te doen hebt. Natuurlijk kan je bij het binnen vissen deze actie iets manipuleren, maar dit heeft zijn grenzen. De vorm van de jerkbait kan kort en hoog zijn, maar ook lang en gestroomlijnd. Daartussen heb je soorten die van deze twee allebei iets hebben.
Typische glider Jerkbaits met het bevestigingsoog voor op de kop.
Wat ook een indicatie kan zijn is het bevestigingsoog voor de speld van de onderlijn. Deze zit meestal op de punt van de kop om de jerk in een horizontale baan te tikken.