Jerkbaits van A tot Z (17, slot):
Experimenteren
Door Berthil Bos
Met het bovenstaande artikel hoop ik dat je nu overzichtelijker tegen de berg aan jerkbaits aankijkt. Je bent erachter gekomen dat de ene jerkbait niet de andere is. Vistechniek, materiaal en in hoeverre het kunstaas bij je past, bepaalt de actie en vangkracht in grote en mindergrote mate.
Wat je wel altijd moet doen, is tijd investeren in je nieuwe aasje en jezelf en de jerkbait de kans te geven om een team te worden. Ga eens rustig een tijdje een jerkbait uittesten om te zien wat er allemaal mogelijk is. Wat doet hij bij harde of zachte tikken en wat gebeurt er als ik even stop? Is er verschil bij het vissen met een zware spinstang t.o.v. een bijna gewichtsloze onderlijn van Fluorcarbon?
Ook dit uittesten behoort bij je hobby, als je tenminste alles uit de kast wilt halen. Doe dit als het kan in een helder stuk water zodat je alles kan volgen en eventueel kan noteren. Alleen zo leer je je nieuwe jerkbait op een snelle manier kennen en zal je zien dat hij bij kleine aanpassingen, diverse acties in zich kan hebben.
Ook de hengel kan een positieve invloed hebben op de jerkbait.
Verder heeft dit uittesten of beter gezegd experimenteren, ook het voordeel dat je nu weet waar je mee bezig bent ook als de jerkbait niet gevolgd kan worden, omdat het water geen doorzicht heeft of de afstand te groot is. Dit leren kennen houdt automatisch in dat je je verzameling aan jerkbaits vooral in het begin, niet te groot laat worden.
Pas als je een soort goed onder de knie hebt, ga je een stapje verder. Denk nu gelijk niet dat je hierdoor veel vis zou missen, want een kunstaas dat je door en door kent en dan eventueel op verschillende manieren gevist kan worden, vangt vele malen beter dan meerdere maar half geviste soortgenoten.
Je zult ook zien dat als je een type jerkbait goed onder controle hebt gekregen de volgende stap al weer veel gemakkelijker verloopt. Uitproberen dus en veel succes!
Berthil