Jerkbaits van A tot Z (11): Lengte

Jerkbaits van A tot Z (11):

Lengte

Door Berthil Bos

In de tijd dat ik met het jerkbaitvissen begon werd er geadviseerd om dit te doen met relatief korte hengels, waarmee je staand in de boot mooi je tikken naar beneden kon geven zonder dat je constant in aanraking kwam met het water. Niet alleen de jerkbaits uit die tijd hadden baat bij deze actie, ook de materialen zoals hengels, lijnen en werpreels waren nog niet zo doorontwikkeld als nu.

Je had een korte, snelle hengel nodig om de tikken duidelijk door te geven aan het kunstaas. Hengels boven de twee meter werden snel te traag, waardoor dit doorgeven indirect overkwam. Wilde je wel die snelheid hebben, dan werd het gewicht van de hengel een probleem. De hele dag staan werpen met een te zware hengels gaat ten koste van je concentratie en visplezier, laat staan je fysieke gesteldheid.

Inmiddels hebben er zulke verbeteringen plaatsgevonden op het gebied van materiaal en kunstaas, dat je gerust met een wat langere hengel te werk kan gaan. Vooral de kantvisser heeft hierdoor meer voordeel, maar ook de bootvisser kan zijn voordeel hiermee doen.


Een korte jerkbaithengel kan je bij het landen voor de zekerheid in de hand houden.

Natuurlijk kan je nog goed gebruikmaken van een hengel onder de twee meter, maar er zijn veel situaties waarbij een iets langere stok toch meer voordelen biedt. Ik noemde al de visser die vanaf de kant zijn jerkbait wil laten zwemmen. Door de obstakels langs of in het water kan je met wat meer lengte vaak toch je weg vinden.

Ook bij hoge oevers heb je het voordeel van de lengte en kan je de vislijn zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak houden, zodat het kunstaas wat dieper gehouden kan worden als dat nodig is en de wind geen vat op je lijn heeft. Ook bij het drillen van een vis kan je deze beter sturen met alle voordelen van dien.


Het sturen en drillen met een wat langere hengel gaat ook wat beter.

Verder gaat het verder werpen eenvoudiger met een lange hengel dan met een kort stokje. Deze opsomming van voordelen kan je ook gebruiken in de boot, al heb je daar nooit te maken met hoge oevers. Je staat vaak gelijk aan de wateroppervlakte of op een kleine verhoging. Het naar beneden tikken van de top van een wat langere hengel, zal niet lukken zonder het water te beroeren. Maar wie zegt dat je altijd naar beneden moet tikken?

De meeste jerkbaits zijn zo uitgelood dat ze met de lijn net boven de waterlijn op de voor deze jerkbait goede diepte lopen. Dit kan net onder de oppervlakte zijn, maar ook op een meter of meer diepte. Ga je met de hengeltop omhoog dan zal het kunstaas ook hoger in het water zijn kunstjes maken. Door nu met de langere hengel i.p.v. naar beneden, zijwaarts deze tikjes uit te delen bij de oppervlakte, krijg je precies dezelfde actie.

Door de lengte kan je zijn loopbaan beter en sneller veranderen als je dit wilt of het nodig is. Een ander praktisch voordeel is dat een dergelijke hengel wat breder inzetbaar is en dat scheelt bagage. Als ik het heb over een wat langere hengel waar je een jerkbait mee kan temmen, dan bedoel ik een lengte van 220 tot maximaal 240 cm. Bij nog langere lengtes gaat de snelheid ten koste van de lengte en wordt deze ongeschikt voor het vissen met jerkbaits.

Dat ik zo enthousiast ben over wat de langere hengels, wil natuurlijk niet zeggen dat ik vaarwel heb gezegd tegen zijn kleinere broer. Een korte stok heeft ook zijn voordelen. Vooral bij het landen van een snoek kan je een kort stokje goed hanteren.


Bij het neerleggen van de langere hengel kan het misgaan.

De lange hengel moet je dan meestal neerleggen of halverwege vastpakken terwijl je de kortere rustig bij het handvat kan blijven vasthouden. Mocht de vis nog een onverwachte spurt gaan maken, dan kan je hierdoor beter reageren.

ANDEREN LAZEN OOK