Jaarverslag Nederlandse Commissie Record Zeevissen

Jaarverslag Nederlandse Commissie Record Zeevissen

Begin dit jaar kwam de Nederlandse Commissie Record Zeevissen NCRZ voor de 39ste  maal in haar -bestaan bijeen om de recordclaims over het voorgaande jaar te beoordelen. Hieronder volgt het volledige jaarverslag, gevolgd door de actuele recordlijsten, bijgewerkt t/m 31 december 2008.

Er werden door de commissie in totaal 18 claims ontvangen voor in 2008 gevangen nieuwe records of recordverbeteringen. Daarvan konden er uiteindelijk 14 daadwerkelijk worden geaccepteerd en dat is vier meer dan het voorgaande jaar.

Nadat met name voor de lijst voor Nederlands zeewater de spoeling enkele jaren uitermate dun was geweest, konden in deze categorie nu vijf recordverbeteringen worden geaccepteerd en zelfs één geheel nieuwe vissoort (zonnevis; daarover dadelijk meer).

Voor de categorie Europese Wateren werden vier recordverbeteringen geaccepteerd en de resterende vier voor de lijst Wereldzeeën. De claims die niet door de commissie konden worden geaccepteerd, betroffen dit keer slechts recordverbeteringen die gedurende het verslagjaar meer dan één keer werden scherper gesteld.

Voortschrijdend inzicht
De lijsten worden elk jaar door de commissie tegen het licht gehouden in relatie tot nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de systematiek van vissoorten en gewijzigde nomenclatuur. Daarnaast kan het zijn dat een ingediende claim of nieuw aan het licht gekomen feiten de commissie nopen een eerder genomen beslissing te heroverwegen.
 

Daarbij wordt uitgebreid literatuuronderzoek gedaan en zo nodig worden relevante bronnen geraadpleegd.Dit ‘voortschrijdend inzicht’ leidde er dit verslagjaar toe dat er twijfel rees met betrekking tot de hamerhaai die in 2002 als ‘Scalloped -hamerhaai’ (Sphyrna lewini) werd geaccepteerd in de categorie Wereldzeeën. Uiteindelijk kwam de commissie alsnog tot de conclusie dat het hier een juveniel exemplaar betrof van de ‘gewone’ hamerhaai (Sphyrna zygaena).

Aangezien van deze laatste soort reeds een zwaarder exemplaar op de lijst was opgenomen, werd de ‘Scalloped hamerhaai’ nu alsnog van de lijst verwijderd. Bovendien rees er opnieuw twijfel aan de juistheid van het gewicht van de op de lijst Wereldzeeën opgenomen tijgerhaai (635 kg). Na raadpleging van diverse bronnen en met name van de in de wetenschappelijke wereld geaccepteerde lengte/gewicht grafieken, werd geconstateerd dat dit gewicht niet als 100% aannemelijk kan worden beschouwd.

Er is geen enkele twijfel aan de legitimiteit van de vangst en de claim op zich, maar niet kan worden uitgesloten dat bij de vanwege de enorme massa van deze vis geïmproviseerde weging, ongewild afleesfouten zijn gemaakt. Vanwege deze omstandigheden werd het vóór deze vangst staande record (346,8 kg) alsnog weer op de lijst opgenomen.

Reglementen
Om voor beoordeling door de commissie in aanmerking te komen, dienen de claims te voldoen aan de in het reglement gestelde voorwaarden. De actuele reglementen zijn te vinden op de website van de commissie
Overwww.fishbase.org  en vanzelfsprekend van de adviezen van de diverse wetenschappelijk adviseurs die de commissie met raad en daad bijstaan.http://www.ncrz.nl/ het algemeen werden de claimformulieren over het afgelopen verslagjaar zorgvuldig ingevuld en vergezeld van goede foto’s, digitale bestanden en soms mooie vangstverslagen.

De commissie wil er mogelijk ten overvloede op aandringen gebruik te maken van goede en nauwkeurige weegtoestellen en zo mogelijk het claimformulier  vergezeld te doen gaan van een officieel weegcertificaat.

Om vissen van mogelijk recordformaat te kunnen determineren, maakt de commissie onder andere gebruik van de beschikbare wetenschappelijke literatuur, van de internationaal als ‘standaardbron’ erkende internetsite

Records Nederlands Zeegebied
Aan de lijst van de categorie Nederlands zee- en kustwater kon eindelijk weer eens een vissoort worden toegevoegd. Dat betrof een zonnevis (Zeus faber) die op 31 augustus aan boord van ms. Big Marlin van schipper Dré Vriends op de Noordzee werd gevangen door Piet van Vessum uit Dorst. De vis werd aan boord gemeten (32 cm) en vervolgens teruggezet.

Dat betekent dat van deze nieuwe soort alleen een lengterecord kon worden geaccepteerd.Recordverbeteringen konden in deze categorie verder worden genoteerd voor zwarte grondel (met 18,2 cm een nieuw lengterecord voor Rob Slingerland uit Rockanje) en rode poon (met 64 cm en 3,12 kg een nieuw lengte- en gewichtrecord voor Ed Klapwijk uit Burgh-Haamstede).



Zoals viel te verwachten na de hausse aan meldingen van goudbrasems ook voor deze vissoort de recordafmetingen nog verder opgeschroefd. Met een lengte van 39 cm en een gewicht van 956 gram stelde Ronny van Avermaat uit Westkapelle zowel het lengte- als het gewichtrecord scherper, terwijl ook Leo Haak uit Zandvoort het lengterecord verbeterde.Tenslotte is in deze categorie de door de Vlaamse Gerda van Rompoey gevangen diklipharder interessant.



Deze Deltavis(st)er uit Deurne vist iedere zomer in de haven van Yerseke met mossels als aas op harder en heeft daar in de loop der tijd al heel wat grote harders weten te vangen. Met dit exemplaar van 71 cm lang en 4.640 gram verbeterde zij het sinds 1978 (!) staande gewichtrecord voor deze vissoort.

Europese zeeën
De vier in Europees zeewater gevangen en als record geaccepteerde vangsten werden dit verslagjaar keurig verdeeld over de twee meest geliefde Europese bestemmingen voor Nederlandse zeevissers: Ierland en Noorwegen.De beide in Ierland gevangen vissen betroffen twee kleine haaiensoorten, die werden gevangen in Red Bay (Noord-Ierland).

Daar heeft schipper Hamish Curry zich met zijn mv. Predator ontpopt tot een ware Irish Specimen- en recordspecialist. In het diepe water voor dit stuk kust tussen Ierland en Schotland wist hij de afgelopen jaren ontelbare doornhaaien van specimenformaat te vangen en dat was voor Arie de Koning uit Arkel een van de redenen om in de zomer van 2008 samen met zijn groepje vismaten met Hamish op recordjacht te gaan. Arie werd o.a. beloond met de vangst van een doornhaai van 10,31 kg en dat betekent een verbetering van zowel het Nederlandse als het Ierse record voor deze vissoort.



Dat eerste geldt ook voor de Spaanse hondshaai (Galeus melastomus) die Pieter Kleijn uit Schagen op 10 oktober 2008 in Red Bay wist te vangen. Met 1,13 kg is ook dat een verbetering van het staande NCRZ-record. Voor de twee overige recordverbeteringen in deze categorie zijn twee in Noorwegen woonachtige -Nederlanders verantwoordelijk.

Op Sørøya ving Martin Wijnia op 7 september een roodbaars (Sebastes marinus) van 9,02 kg, een verbetering van het oude record met bijna 6 kg. En in de Moljefjord ving Siem Sas vrijwel binnen het zicht van zijn huis op het eiland Salt een enorme heek (Merluccius merluccius) van 116 cm lang en 11,8 kg zwaar. En dat betekende een recordverbetering voor deze ‘zeesnoek’.

Wereldzeeën
In het verleden kwamen steevast de meeste recordclaims binnen voor de rubriek van de ware globetrotters, de wereldzeeën. De vorige verslagjaren leek deze rubriek met een minimum acceptatiegewicht van 10 kg enigszins op te drogen, met respectievelijk slechts twee (2006) en drie (2007) geaccepteerde claims. Voor 2008 konden echter weer eens vier recordverbeteringen worden bijgeschreven.

Dat betreft in de eerste plaats een Groene Jobvis (Aprion virescens) van 15,2 kg, waarmee het in het vorige verslagjaar reeds verbeterde record van 12 kg opnieuw werd scherper gesteld. Deze recordvis werd vanaf het eiland Rodrigues gevangen door de in het Duitse Frederiksdorf woonachtige Big Game visser Paul van der Ark. Frans van Oss uit Winssen ving tijdens dezelfde trip naar het bij Mauritius gelegen eiland Rodrigues een Twinspot Snapper (Lutjanus -bohar) van 12,5 kg en ook dat betekende een verbetering van het staande record.

De vissende jurist Peter Ouwendijk uit Ouderkerk aan de IJssel is lid van de NCRZ en tekende eerder reeds voor diverse aansprekende records, waaronder diverse grote haaien. Op 20 oktober 2008 ving hij rond Fuerteventura, één van de Canarische eilanden, een (gewone) hamerhaai (Sphyrna zygaena) van 219 kg, een ruime verbetering van het uit 1997 daterende record van 202 kg.De laatste over 2008 geaccepteerde recordverbetering betrof tenslotte een enorme goudmakreel van 28 kg zwaar en 168 cm lang, die in Venezuela werd gevangen door Martin Scherpenhuizen uit Veldhoven.

Website

Sinds 2002 is de NCRZ ook te vinden op het internationale web.
Commissielid Cas Al zorgde samen met zijn zoon voor een fraai verzorgde homepage, waarop alle informatie over de NCRZ kan worden gevonden. De reglementen, een te downloaden claimformulier, het jaarverslag, de actuele recordlijsten, foto’s van recordvissen, dat alles is via de digitale snelweg supereenvoudig toegankelijk gemaakt, met links naar o.a. alle specialistische visreisbureaus

.Het aantal bezoekers van
www.ncrz.nl is ook het afgelopen verslagjaar weer fors toegenomen en de site blijkt in een grote behoefte te voorzien. Niet alleen werden de actuele recordlijsten door talrijke vissers geraadpleegd, maar ook werd het claimformulier veelvuldig gedownload.Dankzij de plaatsing van banners door diverse Nederlandse in hengelsportreizen gespecialiseerde toeroperators kan de eenvoudige, maar informatieve site budgetneutraal worden gerund.

Om de website van de NCRZ zo eenvoudig mogelijk vindbaar te  maken en zoveel mogelijk bezoek te genereren, nodigt de commissie alle beheerders van sites over de -zeehengelsport uit een snelkoppeling met de NCRZ-site te maken.Meld u aan via de site en de koppeling wordt gezamenlijk tot stand -gebracht. Kijkt u dus vooral eens op
www.ncrz.nl

april 2009 secretariaat NCRZ

Zoals de afgelopen meer dan 10 jaar te doen gebruikelijk, wordt het Jaarverslag van de NCRZ, inclusief de volledige recordlijsten in de drie te onderscheiden categorieën, gepubliceerd in het voorjaarsnummer van het enige zoute hengelsportmagazine in de Lage Landen, Zeehengelsport.In deze uitgave Zeehengelsport 3/2009 treffen de lezers bovendien alle records van langs de Belgische kust gevangen zeevissen, alsmede de recordverbeteringen B.C.S.A. – Boat Angling.

Deze recordlijsten maken het voorjaarsnummer ieder jaar tot een verzamelobject om te raadplegen tijdens vistrips in binnen- en buitenland, maar vanzelfsprekend mogen de lezers ook weer veel tot de verbeelding sprekende vaste rubrieken en lezenswaardige artikelen verwachten.


  Deze reportage en diverse andere

  opnieuw weer zeer  lezenswaardige

  artikelen over o.a. “Pilkeren nieuwe stijl”

   en  “Met aasvis op zeebaars”

   kunt u terug vinden in de

  uitgave nr 3 van  Zeehengelsport,

  dat verschijnt rond 5 Mei 2009.

  Meer info: www.hengelsporthuis.com


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Noordooster kracchie 5 tot 6.
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: 7 november top visserij!
Willem Moorman -