Is er een maatstaaf voor een goede roofvisser? (Deel 5)
Ervaring
Door Berthil Bos
Succesvol roofvissen heeft ook te maken met ervaring, die je in de loop van de tijd opbouwt. Leeftijd staat hier los van, want dan zouden alle mannen die al meer dan 25 jaar achter de roofvis aan zitten stuk voor stuk topvissers zijn en dat is natuurlijk niet zo.
Waterkennis en het beheersen van de diverse vistechnieken zijn vaak een sleutel tot mooie vangsten. Dat dit je niet zomaar komt aanwaaien, lijkt mij logisch. Het is afhankelijk van de tijd die je hier in investeert of kan investeren.
Ervaring is niet alleen aan ouderdom gerelateerd, zoals deze jongeman (Johan Caneel), die graag zijn kennis deelt met anderen.
Op dagen dat de vis los is, doe je veel ervaring op in het verzilveren van de aanbeet, het drillen en landen en natuurlijk het goed omgaan met de vis. Toch zijn ook de dagen waarbij het allemaal erg moeizaam gaat, die uiterst leerzaam zijn, omdat je nu alles uit de kast moet halen.
Op stugge dagen ben ik al blij met een roofmand en dit zet mij scherp voor de volgende keer.
Bij dit soort dagen ga je ook meer nadenken over wat je doet en overdenken wat je gedaan hebt die dag. Sta open voor tips van anderen, want er valt altijd wel iets te leren. Laat je niet van de wijs brengen door de verhalen waarbij aantallen en afmetingen als warme broodjes(vis) over de toonbank gaan.
Laatst las ik een dergelijk artikel, waar werd aangeven dat er in de begintijd een paar snoeken op een dag een geweldige vangst betekende, maar tegenwoordig met alle vergaarde kennis, moet het veelvoud van dit aantal tot bevrediging leiden.
Na al die jaren zijn er bij mij nog steeds dagen, dat ik blij ben dat er in ieder geval één mosrug in mijn aasaanbieding is getrapt. Deze ene vis geeft mij dan een ontzettende bevrediging, al had ook ik liever wat meer aanbeten verzilverd.
Na een dergelijke moeilijke dag, waarbij we de omstandigheden natuurlijk altijd de schuld geven, ga ik op de terugweg al bedenken wat ik de volgende keer uit de kast ga halen om Esox in de maling te nemen.
Hierdoor ben ik dan die volgende visdag extra gemotiveerd en dat helpt vaak een handje. Van de wil om te leren even een voorbeeld.
Door open te staan voor goede raad zijn mijn lossers tijdens de dril met de helft afgenomen en de tegenstander heeft er baat bij.
Op een Amerikaanse musky DVD zag ik een roofvisser die direct na de aanbeet de Musky met veel kracht naar het schepnet dirigeerde. In mijn ogen ging dit wel erg snel, maar de man schepte hem niet, maar hield de vis in het water.
Hierna onthaakte hij de vis in het net en binnen no time zwom de vis weer in zijn eigen domein. Het voordeel was volgens hem dat de vis niet verzuurde en ook minimaal met de handen werd aangeraakt.
Direct dacht ik aan de extreme zomeromstandigheden met erg warm water, waarbij verzuring dodelijk kan zijn. Ik heb tegenwoordig altijd een landingsnet mee in de boot en deze wordt veelvuldig gebruikt, met een leuke bijkomstigheid dat de kans op verspelen ook wordt verkleind.
Zo als ik al noemde is het aantal keren dat je kan vissen in een jaar natuurlijk ook bepalend voor het opdoen van ervaring en de vangsten. Vergis je niet, dat er roofvissers zijn die meerdere keren per week op het water te vinden zijn en zodoende ook vaker met vis in aanraking komen.
Hierdoor wordt waterkennis sneller opgebouwd en ook de diverse vistechnieken sneller aangeleerd. Wel is het zo dat de ene roofvisser dingen sneller oppakt dan de ander en heeft de één een beter ontwikkelde watersense of gogme, maar als je je daardoor boven aan de ladder plaatst, mis je toch een bouwsteen naar een goede roofvisser.
Tjeerd heeft visgogme ontwikkeld en deelt dit zoals het hoort met anderen. In dit geval is het Willem die hiervan profiteert.
De mannen die behept zijn met dit talent en ook deze bouwsteen meedragen, zijn in mijn ogen de ware toppers, waar iedere visser een voorbeeld aan kan nemen. Bedenk goed dat ondanks dat deze roofvissers behoorlijk getalenteerd zijn, hun kunde niet zomaar is komen aanwaaien en ook zij veel hebben moeten investeren.
Heb jij van huis uit niet het visgogme mee gekregen, dan kan je met veel inzet behoorlijk veel ervaring opdoen. De vraag is alleen of iemand die niet deze mogelijkheden heeft of gewoonweg niet wil, ook niet beschouwd kan worden als een goede roofvisser.
Ondanks mijn ervaring vergeet ik bijvoorbeeld ook wel eens iets, zoals hier een schepnet.
In mijn ogen is iedereen die de door mij eerder genoemde criteria hanteert en hier veel plezier aan beleeft, iemand is die zijn weg wel vindt in roofvisland.
In de volgende aflevering gaan we het belang bespreken om je ogen en oren open te houden, om roofvisbagage op te doen.