Natuurlijke materialen, fantastisch.
Door Berthil Bos.
Al vele jaren ben ik als allround snoekjager aan de gang met allerlei soorten kunstaas. Ik mag mij gelukkig prijzen, dat ik door de jaren heen alle technieken die hierbij nodig zijn eigen heb gemaakt. Dit komt je niet zomaar aanwaaien, maar vraagt om doorzetten en discipline.
Een techniek waar veel roofvissers tegenaan hikken is het vissen met de vliegenlat. Begrijpelijk, aangezien je je comfortzone verlaat van hengel, molen/reel en kunstaas met gewicht. Toch zal je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt en er zijn situaties en omstandigheden waarbij deze techniek zeer productief is. Nu is het woord productief bijna een scheldwoord binnen het vliegvissen, want het gaat bij deze groep vooral om de beleving.
Ik kan dat beamen, omdat ook ik een visdag zonder aanbeten op de streamer lang niet zo erg vind, dan als ik met het ‘’gewone’’ kunstaas erop uit trek. Ik ben dus geen purist, die alleen met de vliegenhengel vist, maar het spelletje hiermee kan mij erg bekoren. Het is bij mij begonnen met het streameren met de spinhengel. De manier waarmee een dergelijk licht aasje door het water gaat, was voor mij de reden om uiteindelijk ook het vliegvissen weer op te pakken. Ik was inmiddels al begonnen met het binden van streamers voor de spinhengel, die er niet zoveel anders uitzien, maar er wordt meer materiaal in verwerkt.
De IP Streamer voor de spinhengel heeft meer water dragende materialen.
Wat direct opviel is dat de streamers, waarbij veel natuurlijke materialen gebonden werd, een zeer levendige en natuurlijke actie hadden. Niets ten nadele van synthetische producten, maar voor mij zijn Raccoon, bucktail en zonkers van konijn geweldige streamer ingrediënten. Dit aangevuld met wat glinsterend Flash en grote ogen vormt het een heerlijke streamer. Ik hou mijn streamers eenvoudig, maar wel vol leven. Na elk rukje (binnen strippen) moet de streamer een linker op rechterkant opgaan, waarbij het langharige Raccoon pulserend door het water gaat. Het staartje van konijn is zeer bewegelijk en remt elke keer de streamer iets af, zowel bij zijwaartse als benedenwaartse gang.
Een ander voordeel is naar mijn mening ook, dat het natuurlijk materiaal water opneemt. Het meeste wordt er tijdens het werpen wel uit geketst, maar de rest houdt de streamer tijdens de worp lekker gestroomlijnd. Ook ‘’voel’’ je de streamer tijdens het binnen strippen en dat geeft je meer gevoel met wat je aan het doen bent. Als de streamers goed gebonden is en in balans, is de actie echt ‘’dodelijk’’ voor Esox. Een vangende streamer is hetgeen we allemaal zoeken en daar gaat het om. Je kunt de streamer rechtstreeks op de haak binden, maar ik prefereer het binden op een kunststofbuisje (tube). De reden hiervoor is dat ik op deze manier de streamer op twee manieren kan gebruiken.
De streamer is van natuurlijk materiaal, dat thuishoort in de natuur.
Als ‘’vaste’’ haakstreamer en als tubefly.
Beiden uitvoeringen hebben hun voordelen en vaak is het een persoonlijk kwestie. Bij de ‘’vaste haakstreamer’’ komt er alleen een klein lusje van het gevlochten staaldraad uit het kopje, hieraan kan je gewoon een willekeurige onderlijn monteren d.m.v. een speld of connector (sneller en gemakkelijker wisselen). Bij de montage met een ca. 40 cm. lange onderlijn benut je weer de voordelen van het tubefly systeem. De streamer kan bij de dril uit de bek opschuiven naar boven, waardoor hij niet door de tandjes gemolesteerd wordt (langere levensduur streamer). Een voordeel dat beiden gezamenlijk hebben is dat je de haak heel gemakkelijk kan vervangen en/of verwisselen. Zoals ik al zei, Ieder heeft hierbij zijn eigen voorkeur en je kan bij deze streamers doen wat je wilt.
Diverse kleurcombinaties zijn mogelijk.
De IP streamers worden in diverse kleurencombinaties gebonden, waarbij het contrast belangrijk is voor de zichtbaarheid. Buiten de standaard vijf verschillende combi’s, die tot mijn favorieten behoren, kunnen er na overleg ook andere varianten gebonden worden. Ook voor diegene die graag een streamer met de spinhengel werpt, kan er een vangende creatie gebonden worden. Door iets meer konijnenbond en raccoon te gebruiken, zuigt deze streamer meer water (lees gewicht) op.
Er worden uitsluitend kwaliteitsmaterialen voor deze vangende streamers gebruikt en ook de haak is van topkwaliteit. Voor nu zijn er verschillende kleurencombinaties mogelijk, zowel voor de vliegenstok als de spinhengel.
Prijs; 13.95 Euro per stuk incl. haak (Eagle Clow Wide Gap) voor de vliegenhengel.
Prijs: 15,95 Euro per stuk incl. haak (Eagle Clow Wide Cap) voor de spinhengel.
Bij een bestelling van twee of meer zijn er geen verzendkosten. Kijk hier voor meer informatie : Ip-streamers irresistible pikefly