Investeren in de toekomst

Investeren in de toekomst

Shimano Carp Masters

Met de sportvisserij gaat het goed, als we het tenminste hebben over de aantallen vissers die zich op en aan de waterkant bevinden. Willen we echter ook in de toekomst met z’n allen kunnen blijven vissen, dan zal er vooral ook vooruit gekeken moeten worden. Witvissen is gelukkig een manier van vissen waarmee we alle kanten op kunnen. Over het algemeen wordt er gericht op brasem en voorn gevist,  met als bijvangsten soorten als winde, kolblei en hier en daar een verdwaalde kopvoorn.

Nu er echter steeds meer witvis verdwijnt uit de openbare wateren (oorzaken: verkoop naar het buitenland en de vraat door aalscholvers) en de vangsten dientengevolge her en der in het land aantoonbaar terug lopen, heeft Shimano in samenwerking met HSV “De Duikelaar” en het magazine Witvis Totaal besloten het vissen met witvismaterialen op karper een stimulans te geven. Een werkelijk spectaculaire en attractieve manier van vissen, die in Engeland het wedstrijdcircuit reeds beheerst.


De vereniging kan zowel matchvissers, feedervissers als stokvissers ontvangen.

Shimano heeft in Groot Brittannië reeds een jarenlange ervaring opgebouwd met deze discipline. Visten ook de Engelse witvissers 15 jaar geleden nog alleen op brasem, voorn, kopvoorn en barbeel, nu is de verhouding 80/20… 80% karpervissers en 20% -traditionele witvissers.

De Shimanoconsultants Steve Ringer en Alan Scotthorne hebben deze ontwikkeling samen met het -Shimanowitvisteam vanaf het begin meegemaakt. En zij hebben zich inmiddels weten te ontwikkelen tot ware cracks in dit specialisme.  Vanwege al die ervaring stond -Shimano open voor het idee om deze karpervisserij ook in Nederland van de grond te doen komen.

In België wordt reeds vele jaren op kleine, afgesloten hengelputten op karper gevist. Dat betreffen in de regel vijvers van lokale clubs, die voorheen altijd vooral brasem uitzetten, maar in de loop der jaren tot de conclusie kwamen dat uitgezette karpers de grote hengeldruk op deze circuit-wateren beter aankunnen. Zodoende werd er steeds vaker karper uitgezet in plaats van brasem. Veel Belgische wedstrijdvissers kennen inmiddels de kneepjes van het vissen met de stok op vijverkarpers.

In Nederland, waar de meeste wedstrijden op de grote, openbare wateren worden gevist, kon je als witvisser nauwelijks of niet op karper vissen. Een bekende uitzondering is het privé (betaal)water De Vossekuil van Feijenoordvoetballer Theo Lucius. Maar is er behoefte aan méér specifiek op de karpervisserij gericht circuitwater.

Goed beheerd water, waarop wedstrijden kunnen worden gevist en waarop wedstrijdvissers ervaring kunnen opdoen met het vissen op karper met de vaste stok en de matchhengel. Ervaring die dan weer in internationaal verband ook van pas kan komen. Want steeds vaker worden de grote internationale wedstrijden en (Wereld)kampioenschappen juist -uitgevochten op deze discipline.


Gerard Bakkenes ving karper en brasem…

Ondersteuning
Na lang zoeken hebben we hengelsportvereniging “De Duikelaar” te Druten bereid gevonden een verenigingswater geschikt te maken voor het witvissen op karper.  Het betreffende water is al jarenlang niet meer productief. Aalscholvers waren de grootste boosdoeners, maar daarnaast was het water zo helder dat de brasem die er in dit afgesloten water nog restte, nauwelijks werd gevangen. Zorgvuldig is er met het bestuur gesproken over de mogelijkheden het visstandbeheer op dit water dan maar te richten op karper.

Samen met Shimano en Witvis Totaal hebben we de voor en nadelen besproken en uiteindelijk werd de samenwerking een feit.  Shimano en Witvis Totaal zullen de vereniging ondersteunen, niet alleen qua materialen en publiciteit, maar ook met kennis op het gebied van visstand- & waterbeheer alsmede de te gebruiken vistechnieken. Dit  is een investering die is bedoeld voor de toekomst; in Engeland is het inmiddels bewezen dat het werkt. 

Voortgang bewaken
Op basis van  de ervaringen die zijn opgedaan in Engeland is er samen met het bestuur van de vereniging inmiddels karper besteld. Vanzelfsprekend werd daarbij niet over één nacht ijs gegaan, maar werden de ‘pootkarpers’ betrokken bij een betrouwbare viskwekerij. De vissen zijn geleverd met gezondheidscertificaat en hebben vóór uitzetting een week in quarantaine gezeten in schoon water.

Na een controle van een veterinair zijn ze ‘gezond’ verklaard en vervolgens uitgezet. De vissen wegen gemiddeld twee kilo, zodat de aalscholvers ze niet kunnen eten. Een uiterst belangrijke randvoorwaarde! Tevens zijn er enkele bonusvissen van tussen de drie en vier kilo uitgezet. Als alle vissen hetzelfde formaat hebben, zou dat een beetje ‘saai’ zijn. Nu is er altijd de kans een van de zwaardere vissen te haken…
De uitzetting heeft plaats gevonden op 8 mei j.l. en vervolgens zijn de vissen een week lang met rust gelaten om te kunnen acclimatiseren.

Twee maal per dag werd er gecontroleerd of er geen sterfte optrad -er werd geen enkele dode karper aangetroffen- en werd er gekeken hoe de vis zich verspreidde over het water. Na een dag zag je de vissen al wroeten in de bodem en na een week begon het water door al dat gewroet al te verkleuren. Het kraanwater van voorheen werd al wat troebeler en dat komt de visserij alleen maar ten goede.


Het begin van een bijzondere en vruchtbare samenwerking…

Shimano Carp Masters
Als het water eenmaal tot rust is gekomen en de karpers hun draai hebben gevonden, zal in samenwerking met Shimano de eerste Shimano Carp Masters competitie worden opgezet. Een serie wedstrijden die worden gevist door leden van de genoemde vereniging, aangevuld met enkele ingelote vissers die zich hiervoor kunnen opgeven. Bij het opzetten van deze competitie wordt dankbaar gebruik gemaakt van de adviezen van de eerder genoemde Steve Ringer en Alan Scotthorne die thuis in Engeland een vracht aan ervaring hebben opgedaan met dergelijke wedstrijden.

Geen wedstrijd echter zonder regels en dus zijn er in het belang van een verantwoord beheer van de vijver en de visstand specifieke reglementen opgemaakt.
In de eerste plaats is het is ten strengste verboden vis mee te nemen en/of uit te zetten.
Overdadig voeren met grondvoer kan op den duur de zuurgraad van het water negatief beïnvloeden en dat is niet bevorderlijk voor het milieu en de vis. Vandaar dat er een verbod op grondvoer is ingesteld. Het losse gebruik van pellets, maïs, maden, casters en wormen is wél toegestaan, maar aan een maximum gebonden. Per visdag mogen per visser maximaal 1 liter maden, ½ liter casters, ¼ liter wormen, ½ liter maïs en 1 kilo pellets worden gebruikt.

De firma’s Ringer Baits en Geers voorzien de vereniging van pellets. Beide leveranciers hebben een ruime ervaring als het gaat om karpervissen en zien overduidelijk het nut in van dit project.
Ook aan het gebruik van schep- en leefnetten worden duidelijke voorwaarden gesteld. Tijdens het vrije vissen (geen wedstrijd) mogen er geen leefnetten worden gebruikt en tijdens wedstrijden dienen de gebruikte leefnetten minimaal vier meter lang te zijn, met een diameter van minimaal 50 centimeter. Per net mogen  maximaal 15 vissen tegelijk worden bewaard.Schepnetten dienen een diameter te hebben van minimaal 50 centimeter en het maaswerk dient bij voorkeur te zijn voorzien van een rubber coating.

Het eerste jaar mogen er op dit water in het geheel geen gevlochten lijnen worden gebruikt. Na dit jaar wordt deze maatregel geëvalueerd en kan later alsnog worden besloten deze lijnen wel toe te staan. Het nylon dat wordt gebruikt dient voor zowel de hoofd- als onderlijn minimaal 14/00 dik te zijn. Na een jaar wordt ook deze regel opnieuw bekeken.


UItzetting voor de toekomst…

Anders dan normaal…
Voordat we het bestaan van deze karperput in het ‘nieuws’ brengen, hebben we gemeend eerst zelf enkele proef-
sessies te moeten houden. Het is immers van belang dat het bestuur en enkele leden eerst aan den lijve ondervinden hoe de spelregels werken en vooral: waartoe dergelijke vissen in staat zijn! Karpers zijn immers geen brasems en vooral op dat knalharde eerste schot moet je terdege zijn voorbereid.

Shimano leverde de vereniging als onderdeel van de sponsorovereenkomst een uitgebreid materiaalpakket. En aangezien geen van de plaatselijke vissers bekend was met deze specifieke karpermaterialen hebben we om te beginnen uitgelegd wat de verschillen zijn met de traditionele manier van vissen.
Denk aan:
• de keuze van de vaste hengel;
• de keuze van elastiek en cups;
• de keuze van matchhengels en
• de keuze van het te gebruiken nylon.

Power Poles
Aan de te gebruiken vaste hengels worden in verband met de grote kracht van de karpers veel zwaardere eisen gesteld dan aan de stokken die in Nederland normaliter voor de wedstrijdvisserij worden gebruikt. Nadat het karpervissen met de stok in zwang kwam, werden hiervoor zwaardere hengels ontwikkeld.
In Engeland brengt Shimano voor deze discipline sinds jaar en dag speciale vaste hengels, zoals de BeastMasters en de Carp Crunchers (Power Poles). Deze hengels worden niet alleen in Engeland door Shimano verkocht, maar zitten ook al jaren in het assortiment in de Benelux.

Zonder het gebruik van elastiek is het gericht op karpervissen met de vaste stok nagenoeg onmogelijk. De enorme kracht van het eerste schot van een wegvluchtende karper moet immers worden gedempt, anders ben je van meet af aan kansloos. Nu heeft zo’n beetje iedere wedstrijdvisser zo zijn eigen kijk op de keuze van het te gebruiken elastiek en de montage daarvan. In dit geval hebben we de hengels voorzien van 10 mm elastiek in de eerste twee delen. Daarnaast is er één beschikbaar gestelde hengel voorzien van het ‘Elastigate’ systeem, een magnifiek systeem waarmee je zelfs tijdens het vissen het elastiek nog kunt verstellen. In een volgende uitgave van ons magazine gaan we dieper in op dit systeem en diverse andere ‘nieuwe’ technieken.


Karper drillen met een vaste hengel is hard werken…

Eerste sessie…
Nu de heren van de visclub waren voorzien van hun materialen, was het tijd om een eerste kennismaking, ruim een week na het uitzetten van de -karper.
Op een zonnige mei-avond zaten we aan de put. We kozen voor slechts twee hengels, om eerst eens samen te kijken wat er zou gebeuren. Eerst werd een vaste hengel opgebouwd op 11 meter en daarna een matchhengel. Op de vaste hengel monteerden we een hoofdlijn van 18/00 (Antares) met daarop een dobber van 1 gram. Als onderlijn 16/00 met daarop haak 10. De matchengel was voorzien van een 20/00 Technium hoofdlijn en een onderlijn van 18/00 (Antares). Als matchdobber een 4 grams voorgelode Drennan Cristal Waggler, waarop nog 2 BB (2 x 0,4 gram) extra lood moest om de zaak optimaal uit te balanceren.

Nu de hengels waren opgetuigd, was het tijd om te peilen. Beide montages werden zodanig afgesteld dat de haak net zo’n centimeter op de bodem lag. We wilden de karpers per se niet méér bewegingsvrijheid geven, om te voorkomen dat de misschien wel gulzige karpers de haak te ver in zouden slikken.
Twee uur tevoren hadden we al een kilo micro pellets van Ringer Baits nat gemaakt en deze waren inmiddels goed vochtig. Daarnaast hadden we twee potjes maïs en een ½ liter maden paraat. Bij aanvang voerden we voorzichtig wat pellets en maïs.

Lang wachten was niet nodig, want de matchhengel schoot naar voren! Kay kon op tijd de hengel pakken en de eerste karper meldde zich. Een karper drillen met een matchengel is even wennen. De 3,90 meter lange BeastMaster matchengel is echter specifiek voor deze visserij ontworpen en heeft voldoende power om zo’n klus te klaren. Kay had echter toch ruim vijf minuten nodig om de vis te landen. Maar daarna kon hij opgetogen de eerste karper laten zien – een fraaie spiegel van ruim drie kilo…

Even later zag ook bestuurslid Cor Postulart zijn pennetje wegschieten… Voorzichtig aanslaan en drillen maar! Het was meteen duidelijk dat Cor een karper had gehaakt; de brede grijns op zijn gezicht sprak boekdelen. Als je voor het eerst een karper moet drillen aan een vaste hengel, dan is dit een hele klus. Ook Cor had enkele minuten nodig voordat de karper kon worden geschept. Eenmaal de vis in het net, zei Cor opgelucht: “Dat is wel heel anders dan plattes vangen!”.

Cor ving daarna nog een aantal karpers en bovendien ook vijf brasems. Die brasems waren de laatste jaren op dit water niet of nauwelijks meer gevangen. Nu het water wat troebeler is geworden, lijkt het erop dat ze niet meer zo schuw zijn. Ook Kay en Perry (bestuurlid) vingen enkele zeer fraaie brasems en na een halve dag vissen besloten we om te stoppen en samen met Gerard Bakkenes, de Marketing Manager van Shimano Europe, deze eerste ervaringen te bespreken.


Dergelijke vissen zijn oersterk…

Karperpennetjes
Gerard heeft zélf de nodige ervaring met deze visserij op zak, zodat hij de heren ook kon voorzien van tips. Zo liet hij enkele dobbers zien die in Engeland worden gebruikt. Deze karperpennetjes zien er fragiel uit, maar zijn werkelijk oersterk. De extra verzwaring van verenstaal om de antenne, is ervoor om die antenne te beschermen. Hij liet ook enkele specifieke karperwagglers zien, dobbers van een model dat nog niemand bleek te kennen. Er valt dus nog veel te leren en juist dat maakt dit project zo leuk.

Het komende jaar zullen we de ontwikkelingen op dit water actief blijven volgen en aandacht besteden aan de wijze waarop consultants Steve Ringer en Alan Scotthorne zullen proberen om het niveau verder op te krikken.
Een volwaardige samenwerking is bij een dergelijk project erg belangrijk. Dankzij HSV de Duikelaar, Shimano en Witvis Totaal hebben we er een nieuwe uitdaging bij, die mogelijk de nodige verenigingen of andere visstandbeheerders in ons land zal doen volgen. Want natuurlijk hopen we dat ook andere verenigingen, bedrijven of zelfs particulieren de potentie van deze visserij zullen inzien en vervolgens zelf ook initiatieven zullen opstarten om de witvisserij in de toekomst dynamisch te houden…

Willem Stolk

 


Deze introductie van een geheel nieuw witvisconcept werd gepubliceerd in de 8 juli 2008 verschenen uitgave no. 38 van het specialistische magazine Witvis Totaal.

Daarnaast zijn er in dit nieuwe nummer natuurlijk vele andere praktische artikelen te lezen, o.a. over het beste aas voor barbeel, de opmars van pellets als haakaas voor brasem en voorn en over de Visser van het Jaar (2007), Marco Jans.
Nieuwsgierig?

Witvis Totaal no. 38 is voor € 6,60 te koop in de hengelsportspeciaalzaken, boekhandels en kiosken.


Klik hier voor méér informatie over o.a. aantrekkelijke abonnementsaanbiedingen!

 



ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -