In de winter met de pen de polder in! (deel 4, slot)
Door Niels Patijn
Naast de stekkeuze en het juist toepassen van de techniek zal de vis ook nog met iets verleid moeten worden, wil je de vis ook daadwerkelijk vangen. Nu lust de karper over het algemeen wel heel wat verschillende lekkernijen, toch moet je in de winter nog wel eens oplettend zijn.
Vanwege de geringe activiteit van de karper in de winter, zal de hoeveelheid die de vis eet een stuk lager liggen dan in de zomer. Raadzaam is het om te kiezen voor licht verteerbaar voedsel.
Persoonlijk hou ik het altijd op de ‘basic’ aassoorten. Denk hierbij aan maïs, mestwormpjes of maden bijvoorbeeld. Er is bij mij één aassoort die in ieder geval altijd mee gaat naar de waterkant: zoete maïs!
Een andere factor die moet worden meegenomen voor de keuze van het aas is de aanwezigheid van witvis en wellicht baars. Met mestworpjes of maden vissen op de pen op karper vissen gaat prima, maar wanneer de een na de andere voorn of baars het aas pakt verlies je de doelsoort uit het oog. Het geheel uitsluiten van andere vissoorten is overigens niet mogelijk.
Maïs doet het altijd wel goed.
Voer tijdens het vissen in de winter maar heel weinig bij, de vis moet niet verzadigd worden door het vele voer. Beter regelmatig kleine hoeveelheden bijvoeren dan in één keer een hele smak.
Door te zorgen dat er enkele korrels maïs rond je haakaas liggen, trek je de vis aan. Een hele voerplaats aanleggen is niet nodig, je vist immers op een overwinteringsplaats waar je van verwacht dat de vis sowieso wel in de buurt ligt.
Wanneer we een blik werpen op de weersinvloeden, zijn de moeilijkste dagen vaak toch wel wanneer het echt koud is en de watertemperatuur behoorlijk laag ligt. Tijdens deze dagen is het aan te raden enkel midden op de dag te vissen, al geldt dit eigenlijk wel voor de gehele winter.
Dit is ook wat afhankelijk van het watertype. In niet al te grote kanaaltjes zie je naarmate de dag gevorderd is vaak een opleving in het aasgedrag van de vissen vanwege een hogere temperatuur.
Van die dagen dat het echt de hele dag grijs en bewolkt blijft, zijn de vangsten over het algemeen het slechtst. De temperatuurpiek midden op de dag blijft uit waardoor ook de opleving in het azen niet komt. Uiteraard zijn er nog andere weersinvloeden die ook effect op de vangst kunnen hebben zoals bijvoorbeeld de windrichting en de stabiliteit van het weer.
IJsvorming op het water, vaak lastige dagen.
Wanneer ik even terug ga naar de echt lastige en ijskoude dagen boekte ik zelf het meeste succes als er een sterke stroming stond. De karpers moesten dan wel actief worden om tegen de stroming op te kunnen, al dan niet om een beschutte plaats te vinden.
Echter, realiseer je ook dat het niet op elk kanaal hard stroomt. Ook zit er verschil in, een stroming die continu aanwezig is zal minder effect hebben. Op de kanalen waar ik vis stroomt het enkel rond het moment van laagwater aan zee. Zo zie je maar, een getijdenboekje komt ook voor het binnenwater van pas!
Een dikke winterbak, deze komt het koude seizoen wel door!
Voor wat de winter nog rest, veel succes met pennen! Ook tijdens dit jaargetijde is het best wel eens lonend om met de penhengel op pad te gaan.
Niels.