image description

Kayak Jagers 70 Ierse monsters vanuit de kayak deel 1

Ierse monsters vanuit de kayak deel 1

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

Al een aantal jaar staat er in potentie een zeer bijzondere kayak vistrip gepland naar het groene eiland oftewel Ierland. Samen met mijn Engelse vismaat Rob Appleby-Goudberg verblijven we in Ierland bij de Ierse kayakvisser Graham Smith. Welke ik heb leren tijdens een memorabele kayak trip in de winter van 2014 aan de Schotse westkust.

September 2018 gaat het na een paar gemiste mogelijkheden eindelijk gebeuren! Een trip naar het Donegal gebied in het noorden van Ierland.

Hier is het waar Graham naam heeft gemaakt met vangsten welke je tot vrijwel onmogelijk zou kunnen noemen vanuit een kayak! Denk aan bijna een dozijn haringhaaien (Porbeagle shark : soort mini uitvoering van een witte haai van toch wel ff +/-200kg).

Enorme roggen (Common Skate in het Nederlands genaamd Vleet). Maar ook ruwe haaien (Tope) en blauwe haaien (Blue shark). Waarbij de laatste toch wel de lastigste is qua planning met het weer. (blauwe haaien zwemmen in de regel iets verder uit de kust.) Allemaal mogelijke targetvissen tijdens onze 10daagse trip (zeven visdagen). Waarbij we dankzij Graham de best mogelijke tips en tricks hebben.

Donegal Ierland met zijn karakteristieke hoge kliffen en zand stranden.

Donegal Ierland met zijn karakteristieke hoge kliffen en zand stranden.

De Trip

Na een lange reis met de auto en twee overtochten met de ferry komen we (Rob en Ik) s ’avonds laat aan bij Graham welke ons zeer vriendelijk ontvangt. Het typische Ierse accent vergt enige oefening maar gaandeweg de week kan ik de Ierse lokale taal steeds beter verstaan.

Graham bevestigd de door ons al geziene voorspellingen voor de komende zeven dagen. Regen en vooral veel wind 5 a7 Bft uit een voornamelijk zuid tot zuidwestelijke richting. Zal je net zien dat Ierland na de meest fantastische zomer in tijden het weer net omslaat de week voordat wij arriveren. Maar we kunnen op zeker vissen verzekerd hij ons meerdere malen echter waarschijnlijk niet op de gewenste stekken.

Prachtige ruige kustlijn, maar met zulke witte koppen op de golven iets te ruig voor de kayak!

Prachtige ruige kustlijn, maar met zulke witte koppen op de golven iets te ruig voor de kayak!

Westin W4 Boat hengels

Voor de vleet heb je een serieuze uitrusting nodig maar niet perse een stalen onderlijn zoals wij die hebben gebruikt. Omdat wij in het gebied vissen waar ook haringhaai rond zwemt is onze uitrusting erop gericht om ook bij deze krachtpatsers een kans te hebben. Qua hengels vanuit de kayak heb ik gebruik gemaakt van twee verschillende uitvoeringen van de Westin W4 boothengel. Namelijk een 20-30 Lb. 185cm uitvoering en een iets langere 30-50 Lb. van 225cm.

Beide zijn geschikt voor de job waarbij de zwaardere variant mijn voorkeur heeft daar je meer druk op de vis kunt zetten. Opvallend bij deze hengels is de gevoeligheid van de top voor de beet registratie en de zeer krachtige ruggengraat. Je kunt echt enorm veel power op je hengel uitoefenen en ze kunnen veel meer hebben dan je misschien zou verwachten!

Een stevige molen (of reel) met een flinke spoel capaciteit is een vereiste met het oog op de lange runs van de haringhaai maar ook dient deze molen een slipkracht te hebben van rond de 20 kg!! Als hoofdlijn maak ik gebruik van de bekende Daiwa gevlochten tournament 8 braid in een 85 lb. uitvoering!!

De Westin W4 Boat in 20/30 Lb & 30/50 Lb zijn de twee hengels die gebruikt zijn voor de visserij op Vleet (Common Skate)

Leaders, Onderlijn en een speciale afwerking

Het geheel word voorzien met een nylon leader van 250 lb.!! Met een lengte van rond de 4 meter om eventuele schade van de lijn als deze rond de staart van de haai zit te ondervangen. Als knoop verbinding gebruik ik de bekende FG knoop (sterkste knoop die er is!) maar dan met een speciale eindafwerking (Risotto) zodat je zelfs met deze diktes een knoop krijgt die soepel door de ogen van de hengel loopt.

Het geheel word afgewerkt met een 50 a 60 cm stalen onderlijn van 270 lb. voorzien van een soort flemish oog welke met een krimp verbinding word afgewerkt. Het geheel word voorzien van een 10/0 meerval haak van Mustad waarbij de haak nog word versierd met een octopus.

Het is dé combinatie welke Graham Smith met succes gebruikt voor zijn visserij op de diverse Ierse monsters. Bij thuiskomst ziet deze setup er nog steeds perfect uit ondanks de meerdere vleten die er mee gevangen zijn.

Om de zware leader met de braid te verbinden word gebruik gemaakt van een speciale FG knot

Om de zware leader met de braid te verbinden word gebruik gemaakt van een speciale FG knot

Dé succesvolle Vleet onderlijn van Graham Smith

Dé succesvolle Vleet onderlijn van Graham Smith.

 Overzichtje van de belangrijkste materialen welke zijn gebruikt gedurende de trip.

Overzichtje van de belangrijkste materialen welke zijn gebruikt gedurende de trip.

Donegal Ierland

Dag één is het echt te ruw waarbij er van de gelegenheid gebruik word gemaakt om de diverse stekken te bezoeken waar we met de kayaks eventueel kunnen vissen. Wat mij vooral opvalt en zeer aanspreekt is de fantastische ruige omgeving met zijn hoge kliffen, prachtige baaien met zand stranden afgewisseld met rots formaties die zo op een schilderij kunnen.

De dag erna word er wel gevist maar de wind zorgt voor sterk gereduceerde mogelijkheden. Waarbij de kennis van het water door Graham cruciaal voor ons is. Graham verteld dat er maar een kort moment in het getij is dat we enigszins iets verder uit de kant in de getijden stroom kunnen vissen op Tope (ruwe haai) en misschien een kansje op een Vleet of zelfs een kleine haringhaai hebben. Dat moment bevind zich rond het wisselen van het getij van laag naar opkomend water.

Dag één word besteed aan het verkennen van mogelijke locaties.

Dag één word besteed aan het verkennen van mogelijke locaties.

De eerste vissen worden gevangen

Schitterende gekleurde lipvis (Ballan Wrasse)

Schitterende gekleurde lipvis (Ballan Wrasse)

De uren ervoor vermaken we ons in de baai met de kunstaas visserij op pollak en lipvis (Wrasse). Waarbij gezegd moet worden dat het zelfs onder het kantje met een hoge klif als windvanger nog steeds behoorlijk te keer gaat. Na het vangen van een prachtig gekleurde lipvis (Balllan Wrasse) is het tijd om een poging buiten de bescherming van de baai te doen. Waarbij het kunstaas word vervangen door natuurlijk aas in de vorm van verse makreel filets waarbij we voor anker liggen te vissen met ons aas op de bodem.

De wind, golven (oceaan deining) en het krachtige getij (we zitten rond één van de sterkere spring getijden van het jaar) maakt het vissen bijna onmogelijk en heb dan ook maar één uur op deze wijze gevist voordat de stroming echt begint te gieren. Het levert me wel geteld één goede vis op, maar wel degene die ik graag wilde vangen.

Namelijk een prachtige ruwe haai (+/- 150 cm)welke op licht materiaal (spin hengel 100 gram werpgewicht) uitstekend weerstand bied. Het blijven uitermate leuke haaien om mee te stoeien (letterlijk).

Beste haai!! flinke Tope of te wel ruwe haai goed voor een aardig potje worstelen.

Beste haai!! flinke Tope of te wel ruwe haai goed voor een aardig potje worstelen.

Chum en nog een ruwe haai?

Op de derde dag zijn er vergelijkbare omstandigheden en vissen we noodgedwongen op dezelfde locatie. De aanpak van deze dag is echter iets anders waarbij we de eerste uren ons weer prima vermaken met de pollak en wat kleine lipvis. Echter zet ik deze keer op mijn waypoint van de dag ervoor nu eerst mijn anker uit met aan de ankerboei een flinke zak chum.

“Chum is visafval in de vorm van makreel en koolvis welke nog kleiner is gemaakt waaraan een geconcentreerde makreel visolie word toegevoegd plus een soort dierenvoer wat de sappen absorbeert en langzaam afgeeft in het water, daarna word het geheel ingepakt en ingevroren in een uienzak of jutezak”.

Zodat er op deze wijze al een aantal uren een bait/ geurspoor gevormd kan vormen welke hopelijk de nodige roofvissen aan zal trekken. Als het moment in het getij daar is (rond laag water) vaar ik naar de ankerboei en klik mijzelf vast aan de ankerboei en zet ik mijn aas (verse makreel filet) uit en kan het wachten beginnen.

Binnen 10 minuten reken ik de ‘doggies’ (hondshaaitjes) niet mee! Een paar korte droge tikken op de hengeltop. Gevolgd door een korte run van een metertje of twee. Ruwe haai?, die het aas heeft laten vallen of toch iets anders? Nogmaals word er een paar meter gepakt maar echt overtuigend is het niet. Nadat de lijn dan toch van de spoel begint te lopen besluit ik om de slip dicht te draaien en de lijn strak te draaien om de haak te kunnen zetten.

 Vissend op anker wachtend op een mogelijk monster.

Vissend op anker wachtend op een mogelijk monster.

Common Skate of te wel een Vleet aan de lijn!

Direct voel ik een enorm gewicht van iets aan de andere kant wat op zeker geen ruwe haai is. Er volgt een gevecht waarbij de vis soms korte runs maakt maar voornamelijk recht onder me blijft op de bodem.

De vis zwemt een beetje van links naar rechts of hoogstwaarschijnlijk meer in een cirkel maar echt van de bodem komen dat nooit! De minuten verstrijken en probeer steeds meer kracht op mijn hengel te zetten en de slip steeds een tandje strakker te zetten.

Alleen het heeft nul effect en de vis lijkt na een minuut of 15 zelfs wel vast te zitten!, Kan trekken wat ik wil maar er komt geen reactie meer van de andere kant. Op dat moment besluit ik mijzelf los te koppelen van het anker zodat de kayak een ander hoek krijgt ten opzichte van de vis.

Dat plan werkt aangezien ik weer wat voel bonken daar beneden, op dat moment komt Graham aan peddelen en begint gelijk te roepen ‘You have to pull a lot harder otherwise you will never see it!!’

Uhm ok denk ik bij mijzelf maar ik trek er al hard aan,  Echter Graham blijft het roepen en dus gaat de hengel nog krommer!! De slip word bijna helemaal dicht gedraaid en zowaar win ik een half metertje!!

Krijg de Vleet (want dat is al wel duidelijk) zowaar ietsje van de bodem losgeweekt. De minuten verstrijken waarbij de vis telkens terug naar de bodem gaat en dan weer net boven de bodem balanceert.

 

Een battle om U tegen te zeggen

Tot dat er enig schot in de zaak begint te komen en dat halve metertje twee meter word!  Graham roept gelijk ‘this is the moment now you have to give everything!!’

Krijg de Vleet met alles wat ik heb ook bijna boven echter mijn armen begeven het bijna en een korte aarzeling van mijn kant geeft de vleet de mogelijkheid om zijn neus naar beneden te richten en direct in één streep naar beneden te sprinten.

Nee hé!, kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen!! Echter nu weet ik wat me te doen staat en ga weer vol in de hengel hangen en een paar minuten later krijg ik de vleet weer los van de bodem.

Nu zonder aarzeling alles geven wat ik heb en zowaar daar is dat schitterende monster in het oppervlak! Wow! wat een indrukwekkend schepsel!! En wat een apparaat!! Gelukkig is Graham daar om me te vertellen wat te doen! ‘Grab the trace and with your other hand it’s nose and try to turn it!’

Wat een krachtpatsers!! mijn eerste Vleet (Common Skate) is een feit!!

Wat een krachtpatsers!! mijn eerste Vleet (Common Skate) is een feit!!

Makkelijker gezegd dan gedaan maar dat draaien is cruciaal want dat voorkomt dat de vleet naar beneden kan duiken en tevens houd de vis zich rustig. De haak word deskundig verwijderd en Graham neemt een paar foto’s waardoor de vangst van mijn leven voor eeuwig is vastgelegd.

Common Skate / Vleet is de grootste roggesoort welke in Europa voor komt.

Common Skate / Vleet is de grootste roggesoort welke in Europa voor komt.

Vleet (Common Skate)

De Vleet is de grootste rog welke in de Europese wateren (Noord Oostelijke gedeelte van de Atlantische oceaan en de Middellandse zee) rond zwemt. Waarbij Ierland en de Schotse westkust het gebied zijn waar ze het meeste voorkomen.

Deze vis kan imposante afmetingen van over de 2.5 meter bereiken bij een gewicht van meer dan 100 kg! (220+ lb.) Daarnaast kunnen ze leeftijden bereiken van wel 100 jaar wat ze gelijk erg kwetsbaar maakt voor overbevissing. Ze voeden zich vooral met kreeftachtige en vis op dieptes variërend van 30 tot wel 1000 meter.

Opvallend genoeg de drie die ik heb weten te vangen komen van dieptes van slechts 12 tot 20 meter en dat is ondieper dan menigeen ze gaat zoeken. Misschien is het de tijd van het jaar waarin wij hebben gevist (September) dat ze dichter onder de kant komen in combinatie met een krachtige spring getijden periode.

Dat de vleet een serieus rover is blijkt wel uit zijn gebit welke een soort ruwe rasp is met bij de jongere exemplaren nog duidelijke puntjes erop. Als ze wat ouder worden sluiten deze punten er vanaf en gaan ze zich volgens de lokale specialist meer op vis focussen. Je merkt het dan ook wanneer er een vleet in de buurt van je aas is de andere vissen (haaitjes, platvis e.d.) zich uit de voeten maken.

Het “groene eiland” met altijd wel ergens een regenboog zichtbaar.

Regen en vooral wind!

Een nieuwe dag breekt aan en er is wederom dusdanig veel wind dat er niet kan worden gevist. De vooruitzichten zijn trouwens niet veel beter maar om nou twee dagen binnen te zitten. Gaat deze jongen in die omgeving niet trekken dus worden alle mogelijke opties op tafel gelegd.

Graham heeft nog één slechtweer stek waar je ten alle tijden wel op platvis kunt vissen. Een klein kansje op diverse kleinere soorten rog hebt of zelfs met een beetje geluk een ruwe haai. Voor mij is een half woord genoeg dus de beslissing om te gaan is snel gemaakt. en te gaan voor de platvis en van daaruit wel te zien wat Ierland in petto heeft.

Rond het middag uur eerst eigenhandig samen met de boys wat zagers gestoken op hoe kan het ook anders een plekje van Graham. Half de middag bij de visstek afgezet door Rob welke mij net voor het donker dan weer zou oppikken. Het getij wissel tussen laag en opkomend zou het beste moeten zijn.

Voor een eventuele ruwe haai en het opkomende gedeelte in het getij zou voor de platvis moeten zorgen. Maar er zou best veel mini wijting kunnen zitten zei Graham.  Nou dat heb ik geweten want het aas vliegt er in no-time doorheen en die 10 cm wijtinkjes blijken een ware plaag.

Vis met twee hengels met beide een 2 haaks paternoster niks speciaals. De één met zagers de ander met een reepje makreel voor een mogelijke stekel rog /blonde rog of iets anders wat langs zou kunnen komen.

Onverwachte vangst van een wat ‘kleinere’ ruwe haai.

Onverwachte vangst van een wat ‘kleinere’ ruwe haai.
 

Onverwachte ruwe haai

Op tal van die min wijtinkjes na gebeurd er nauwelijks iets totdat de molen als een malle lijn af begint te geven. Een duidelijke run van een ruwe haai maar met een platvis onderlijn heb ik natuurlijk geen schijn van kans en bij de tweede run word mijn nylon lijntje afgebeten.

Gauw een hengel gereed gemaakt met een stalen onderlijn geschikt voor deze rover met een flinke makreel filet er aan. Er gebeurt weinig, echter heb ik ook nog een 3e hengel uitstaan(in het midden) met een haring paternoster om de mini wijtinkjes een beetje bij mijn zagers vandaan te houden. (helpt weinig trouwens) en om eventueel verse makrelen te vangen.

Klapt deze hengel vanuit het niks compleet dubbel gevolgd door een flinke run!! Nee hé, een ruwe haai welke op het verkeerde aas duikt of meer waarschijnlijker een mini wijting pakt die op de haring paternoster hangt.

Tot mijn eigen verbazing weet ik deze ruwe haai op een haringlijntje te vangen waarbij het haakje perfect in het hoekje zit. Geen grote haai maar ben er niet minder blij mee aangezien ik wat op de platvis bezig ben.

Tot mijn eigen verbazing weet ik deze ruwe haai op een haringlijntje te vangen waarbij het haakje perfect in het hoekje zit. Wat trouwens op één schar na geen succes is geworden.

Tope / ruwe haai onder de kayak!

Tope / ruwe haai onder de kayak!

Binnenkort hier op Total Fishing deel 2!

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

Wilt u meer informatie omtrent dit artikel of over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience of een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com

ANDEREN LAZEN OOK