visadvies.nl
Hulp en oplettendheid gevraagd.
Korte tijd geleden is er een onderzoek van start gegaan door Rijkswaterstaat Limburg naar de overlevingskansen van jonge zalm (Smolt) in onze rivieren en in het bijzonder de Maas.
Voor dit onderzoek worden er ca. 200 jonge zalmen voorzien van een transponder en uitgezet in de Maas. Door deze transponder is het mogelijk om met behulp van o.a. sportvissers de smolt te volgen richting zee. Dat veel van deze vissen het niet redden om de zee te bereiken is een feit, gezien de vele hindernissen die ze tegenkomen.
De transponder is ingebracht.
Denk hierbij aan aalscholvers, snoek en snoekbaars, maar ook aan waterkrachtcentrales. In eerdere onderzoeken is gebleken dat er van de 200 transponders er maar 1 of 2 hiervan weer bij de onderzoekers terugkomt. Om dit aantal te vergroten is aan Totalfishing, als grootste hengelsportsite, gevraagd om hier aandacht aan te besteden om zodoende het percentage teruggevonden transponders te verhogen.
Nu het roofvisseizoen erop zit kan het een leuke bezigheid zijn om je af en toe naar de maas te begeven en eens op onderzoek uit te gaan. Op deze manier kom je misschien ook wel een nieuwe stek tegen of anders wel de nodige informatie voor dit onderzoek.
Transponder gevonden neem contact op met www.visadvies.nl .
De opdracht luidt als volgt;
Mocht jij als sportvisser een dode jonge zalm tegenkomen, dan staat op de transponder (zie foto) het telefoonnummer van de contactpersoon, die je kan inlichten over je vondst. Vang je er één of krijg je de jong zalm op een andere manier levend te pakken, dan is deze altijd te herkennen aan de hechting waar de transponder is geplaatste (zie foto). Begin geen operatie maar noteer de plaats waar je hem hebt gevangen en zet de vis terug, zodat deze zijn weg kan vervolgen.
Neem vervolgens contact op met www.visadvies.nl en meldt je avontuur. Natuurlijk stelt Rijkswaterstaat een kleine vergoeding beschikbaar voor de genomen moeite, maar dat moet m.i. niet je drijfveer zijn.
Het zou toch geweldig zijn voor de hengelsport en mij als roofvisser in het bijzonder, als na de roofblei en de meerval ook de zalm zich over een tijdje als zesde nieuwe predator in Nederland aan mijn kunstaas zal vergrijpen. Al sinds 1984 is men bezig om de zalm terug te krijgen in de rivieren, waarbij eieren en jonge zalmen in uiteenlopende levensstadia worden uitgezet in de zijriviertjes van de Maas en de Rijn.
Gedurende de tijd dat jonge zalm verblijft in de rivier, krijgen ze een imprint van de karakteristieken van de rivier en zullen ze daar terugkomen na een verblijf van ca. 1 tot 3 jaar op zee. Hierbij komen ze weer dezelfde weerstanden tegen als in hun kinderjaren.
Laten we hopen dat wij als mens ze het in ieder geval wat makkelijker kunnen maken.