Hoe werkt het: Variant op de KD Rig
Tekst en foto’s: Radek Filip
Om een succesvolle karpervisser te zijn is het niet nodig om alle rigs te kennen. Ik ben van mening dat je ruim 90% van de tijd prima met dezelfde rig uit de voeten kunt, maar sommige wateren en vissen vragen toch echt om een andere aanpak.
Daarom is het zeker geen slecht idee om bekend te raken met het nut van meerdere rigs, al is het alleen maar om te begrijpen wat er onder water met je haakaas gebeurt.
Deze keer in ‘Hoe werkt het’ een rig die enkele jaren geleden zijn intrede deed en sinds dien bijzonder veel gebruikt wordt: De ‘KD Rig’. De KD Rig staat bekend om de hair die bijna vanaf het oog van de haak vertrekt. Bij deze variant van Radek met een pop-up als haakaas, wordt een loodhagel op de hair gezet en de haak met een simpele, korte ‘knotless knot’ bevestigd.
Deze KD Rig Variant werd ontwikkeld door Steve Eves en is te herkennen aan het loodhageltje midden op de hair. Het loodhageltje zorgt ervoor dat de haak altijd met de punt naar beneden de bek van de karper binnenkomt, daar waar je de haak ook wilt hebben. De rig kan het beste worden gebruikt i.c.m. een pop-up of wafter. Deze soorten haakaas zorgen er namelijk voor dat de karper het extra gewicht van het aas tijdens opname niet in de gaten krijgt. Het is een zeer doeltreffende rig, die eenvoudig te maken is.
Dit heb je nodig om deze KD Rig variant te maken: boilies stoppers, quick change swivels, anti-tangle sleeves, een scherpe haak, schaartje, pop up boilie, boilienaald, knopentester, loodgewicht, lead clip, soepel braid en een loodhageltje.
1. Knip een stuk onderlijnmateriaal van ongeveer 25 cm af. Ik gebruik hier 25 lb, maar de breeksterkte kun je naar gelang de omstandigheden aanpassen.
2. Knoop een lusje in het uiteinde voor de hair en knip de uiteinden weg.
3. Gebruik een boilienaald om een pop-up boilie op de hair te schuiven.
4. Schuif vervolgens een boiliestopper in de hair om de boilie op zijn plaats te houden.
5. Schuif de haak (Wide Gape maatje 8 in dit geval) op de onderlijn. Kurv Shank haken zijn overigens ook een goede optie.
6. Net als bij de vorige rigs gaan we nu een zogenaamde ‘knotless knot’ maken. Het enige verschil is dat de hair in dit geval juist heel lang moet zijn. Het is namelijk belangrijk dat er genoeg ruimte is voor het loodhageltje op de hair.
7. Knijp nu een loodhageltje op de hair. Met het gewicht van het loodhageltje kun je een beetje spelen, maar test de presentatie wel van tevoren!
8. Schuif nu een anti tangle tube over de onderlijn. Dit zorgt ervoor dat de montage tijdens het werpen/uitvaren niet in de war raakt.
9. Knoop door middel van een dubbele knoop een lus aan het uiteinde van de onderlijn en knip het uiteinde af.
10. Zorg bij de KD Rig voor een lekker zwaar loodgewicht.
11. Je kunt de onderlijn nu aan de quick change swivel bevestigen. Laatstgenoemde wordt uiteraard aan de hoofdlijn vastgemaakt.
12. Voila, de KD Rig variant is een feit!
Een van de vele vissen die ik aan deze specifieke KD Rig te danken heb.