Hoe werkt het – Drop Down Rig
Tekst en foto’s: Radek Filip
Om een succesvolle karpervisser te zijn is het niet nodig om alle rigs te kennen. Ik ben van mening dat je ruim 90% van de tijd prima met dezelfde rig uit de voeten kunt.
Maar sommige wateren en vissen vragen toch echt om een andere aanpak. Daarom is het zeker geen slecht idee om bekend te raken met het nut van meerdere rigs, al is het alleen maar om te begrijpen wat er onder water met je haakaas gebeurt. Deze keer in ‘Hoe werkt het’ een wel heel speciale rig! Namelijk een rig waarbij we geen gebruik maken van lood, maar van een steen als ‘loodgewicht’: De ‘Drop Down Rig’!
Geen lood als gewicht, maar een steen!
Bij de Drop Down Rig maken we dus bewust gebruik van een steen. Dit heeft alles te maken met het feit dat we het gewicht na de aanbeet zo snel mogelijk willen lossen. Zou je in dat geval gebruik maken van lood, dan ben je niet echt milieubewust bezig.
Het bewust droppen van het gewicht levert een aantal hele belangrijke voordelen op. Om te beginnen zal de karper volledig verrast zijn door het plotseling wegvallen van het gewicht. Dat maakt het de karper tevens onmogelijk om het lood als contragewicht te gebruiken.
Daarnaast zal de lijn (en karper) veel sneller van de bodem omhoog komen, iets wat bijvoorbeeld bij het vissen in de buurt van mossels of planten zeer goed van pas zal komen! Er zijn echter ook nadelen.
Zo zul je de Drop Down Rig moeten uitvaren, aangezien werpen niet tot de mogelijkheden zal behoren. Daarnaast zul je tevens behoorlijk wat stenen moeten meenemen, om ervoor te zorgen dat je niet zonder komt te zitten als het goed loopt.
De Drop Down Rig is perfect op plaatsen in te zetten waar sprake is van mossels op de bodem!
Dit heb je nodig om een Drop Down Rig te maken: boiliestoppers, quick change swivels, anti-tangle sleeves, een scherpe haak, een schaartje, boilies, boilienaald, knopentester, een behoorlijke kei, een stevig elastiekje, soepel onderlijnmateriaal, line aligners en lead clips.
1. Knip een stuk onderlijnmateriaal van ongeveer 30 cm af.
2. Knoop een hair door middel van een dubbele knoop en bevestig het haakaas middels een boiliestopper.
3. Schuif de haak (in dit geval een Kurv Shank maatje 6) over de onderlijn.
4. Bevestig de haak door middel van een knotless knot. Laat hierbij ongeveer 3 cm over tussen de hair en het haakaas.
5. Schuif nu de line aligner over de het oog van de haak.
6. Je kunt nu de anti tangle sleeve over de onderlijn schuiven.
7. Knoop door middel van een dubbele knoop een lus aan het uiteinde van de onderlijn en knip het uiteinde af.
8. Zoals altijd testen we de knoop van tevoren goed met een knopentester.
9. Wanneer de knoop getest is kun je overgaan tot het bevestigen van het loodsysteem en de quick change swivel. Laatstgenoemde knoop je uiteraard aan je hoofdlijn.
10. Zorg ervoor dat de anti tangle sleeve altijd goed over de quick change swivel is geschoven!
11. Zoek een mooi ronde, gladde steen en voorzie deze van een elastiekje.
12. Vervolgens bevestig je het geheel aan de lead clip, net als een wartellood.
13. De rig is nu klaar! Bij een aanbeet zal de steen ogenblikkelijk loslaten en kun je de vis zorgeloos afdrillen.
14. Deze prachtige schub werd ook door de Drop Down Rig verrast!