Hoe werkt het
360 Rig
Tekst en foto’s: Radek Filip
Om een succesvolle karpervisser te zijn is het niet nodig om alle rigs te kennen. Ik ben van mening dat je ruim 90% van de tijd prima met dezelfde rig uit de voeten kunt, maar sommige wateren en vissen vragen toch echt om een andere aanpak.
Daarom is het zeker geen slecht idee om bekend te raken met het nut van meerdere rigs, al is het alleen maar om te begrijpen wat er onder water met je haakaas gebeurt. Deze keer in ‘Hoe werkt het’ een rig die voor bijzonder veel bewegingsvrijheid van het haakaas zorgt: de 360 Rig!
De 360 Rig heeft verschillende goede eigenschappen, met als voornaamste voordeel de mogelijkheid om 360 graden rond te draaien.
Hoewel de 360 Rig er misschien vreemd en ingewikkeld uitziet, is deze onderlijn verrassend makkelijk te knopen. Sommige karpervissers hebben op het eerste gezicht niet zoveel met ‘al dat staal’, maar vergeten daarbij naar de functionaliteit van de 360 rig te kijken. De 360 rig is ontwikkeld om maximale bewegingsvrijheid van de haak en het haakaas te bewerkstelligen, waar karpers vaak geen raad mee weten.
Omdat de haak niet direct op de onderlijn wordt geknoopt, maar in een wartel komt te ‘hangen’ kan deze 360 graden ronddraaien, hetgeen betekent dat je te allen tijde ‘scherp zult vissen’. Het is namelijk maar de vraag van welke kant de karpers het aas zullen naderen.
Hoewel je de 360 Rig in principe voor zowel bodemaas als pop-ups kunt gebruiken, gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar de laatstgenoemde optie omdat bij een pop-up (met korte hair) de kans op in de war raken miniem is en de pop-up ervoor zorgt dat de haak mooi op de bodem komt te staan.
In dit voorbeeld gebruik ik een normale, zinkende boilie, waarbij het wel belangrijk is om dan een iets langere hair te gebruiken.. In tegenstelling tot de eerdere rigs die we samen hebben geknoopt komen er dit keer geen stukjes krimpkous of putty bij kijken, aangezien deze de bewegelijkheid van de haak juist zouden tegengaan.
Dit heb je nodig om een 360 Rig te knopen: boilies stoppers, anti-tangle sleeve, een long shank haak, schaartje, pop-up boilie, boilienaald, knopentester, hair braid, fluorocarbon, een wartel maatje 8 of 10, loodgewicht, plastic bait stops , rig ring, soft braid en een quick change swivel.
1. Knip een stuk fluorocarbon van ongeveer 30 cm af en knoop deze middels een halve bloedknoop aan de wartel.
2. Schuif de Long Shank haak als volgt door het oog van de wartel. Let daarbij goed op dat het oog van de haak niet zomaar door die van de wartel kan worden getrokken.
3. Prik nu een plastic baitstop op de haakpunt en schuif deze op de haaksteel, tot ongeveer een halve centimeter van het oog van de haak. Welk type baitstops je gebruikt is geheel aan jou, zolang de wartel en de rig ring er maar niet overheen kunnen glijden.
4. Knoop nu een stukje hair braid aan de rig ring.
5. Schuif nu de rig ring over de haakpunt.
6. Rijg nu een tweede baitstop op de haaksteel om te voorkomen dat de rig ring van de haakpunt kan vallen.
7. Bevestig nu je aas op de hair. Deze is zoals ik eerder al aangaf langer dan bij een pop-up het geval zou zijn, ongeveer 3 cm. Het is namelijk erg belangrijk dat de haak genoeg ruimte heeft om de onderlip van de karper te vinden.
8. Knoop door middel van een dubbele knoop een lus aan het uiteinde van de onderlijn. Test de knoop vervolgens goed met de knopentester!
9. Wanneer je de knoop hebt getest kun je overgaan tot het aanbrengen van de anti tangle sleeve en de quick change wartel.
10. Uiteraard bevestig je de hoofdlijn aan de quick change wartel, nadat je deze van een lead clip en een loodgewicht hebt voorzien.
11. Ziezo, de 360 Rig is klaar!
12. Wanneer ik op dressuurwater vis, zet ik standaard een 360 Rig in!