Historisch record op kans ziekte van Lyme verwacht in 2016

Persbericht Rovince

Historisch record op kans ziekte van Lyme verwacht in 2016 

Hoewel er geen echt 'visseizoen' bestaat, is het voorjaar toch misschien wel de fijnste tijd van het jaar om naar buiten te gaan en je favoriete visstek op te zoeken. Dat ene fijne plekje aan de rand van de rivier, waar je nog kunt genieten van de rust en de geluiden van de natuur. Je moet er even voor door het hoge gras en langs een paar struiken, maar dan heb je ook wat.

Helaas is niet alles aan deze plek zo idyllisch als het lijkt. Want nu het voorjaar wordt, stijgt de activiteit van teken ook weer. Dit jaar worden er zelfs meer tekenbeten verwacht dat ieder jaar hiervoor.

De week van de teek 2016 staat weer voor de deur. Een week waarin aandacht voor de teek net even wat groter is dan normaal. Een teek is maar een klein beestje, maar kan een hoop narigheid met zich meebrengen.

Omdat het tekenseizoen ook weer begint, is bewustwording extra belangrijk. De week wordt georganiseerd door een groot aantal samenwerkende organisaties waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, GGD en Wageningen University.
Dit voorjaar worden er meer tekenbeten verwacht dan in voorgaande jaren. Afgelopen winter was erg zacht, waardoor de meeste teken de winter hebben kunnen overleven.

Eigenlijk is het tekenseizoen nooit afgelopen. Ook gedurende de wintermaanden zijn er constant meldingen van tekenbeten binnengekomen op tekenradar. In de komende dagen zal de tekenverwachting van middelmatig tot zeer hoog stijgen. Extra aandacht voor teken is dus absoluut niet overbodig.
Vanaf 1995 zijn er ieder jaar meer tekenbeten gemeld dan in de jaren daarvoor. Dit is ook duidelijk te zien in onderstaande grafiek. Met het aantal tekenbeten, groeit ook het aantal besmettingen met de Borrelia bacterie.

De Borrelia bacterie wordt verspreid door teken en is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Bij ongeveer één op de vijf tekenbeten, is er sprake van een Borrelia besmetting. Soms zichtbaar door een rode ring op de huid, maar soms pas na maanden opgemerkt.
Wanneer de bacterie snel wordt ontdekt is Lyme goed behandelbaar met antibiotica. Helaas verschillen de verschijnselen van Lyme van patiënt tot patiënt, waardoor Lyme vaak pas in een laat stadium wordt aangetoond.

Wanneer de bacterie langer in het lichaam aanwezig is, heeft de bacterie de tijd om zich dieper in de cellen te nestelen. Hierdoor heeft een antibiotica kuur geen invloed meer en vanaf dat moment zal er sprake zijn van chronisch Lyme. Een geneesmiddel voor chronisch Lyme is er op dit moment niet.

Een uitbreide versie van dit artikel is op de website van Rovince te vinden.