Het schepnet als reddingsnet
Door Berthil Bos
De kieuwgreep wordt door velen gezien als De manier om snoek te landen. Door je hand via de kieuwdeksels naar binnen te laten gaan, ontkom je aan een aantal van de 700 tandjes die de snoek in de bek heeft. Hiervoor moet je wel contact houden met de wang van de vis en je vingers niet in kieuwbogen steken. Voor de snoek is dat erg ongezond en ook je vingers gaan er dan uitzien als bloedworst.
Het voordeel van de kieuwgreep is dat je niet in aanraking komt met de tere huid van Esox en dat deze de bek meestal opendoet, waardoor je hem gemakkelijk kan onthaken. Dat op het moment van onthaken het volle gewicht van de vis aan de kop hangt zal altijd wel een discussiepunt blijven.
De kieuwgreep is niet in iedere situatie de beste oplossing.
Er is een tijd geweest dat als je voor vol wilde aangekeken worden, je geen schepnet in je bezit moest hebben want de 'echte' specialist deed het met zijn handen. Dat er zich veel situaties op het water konden voordoen, waarbij deze handen niet voldoende of juist schadelijk konden zijn, daar werd niet bij stilgestaan.
Gelukkig zie je steeds vaker een groot net uit de boot steken, die niet alleen maar wordt meegenomen om er zeker van te zijn dat de vis geland wordt. Nu de watertemperatuur tot ver boven de 20 graden is gestegen, is het misschien beter om de snoek met rust te laten, maar het is juist nu zo lekker op het water.
Vissen met korte mouwtjes kan, maar hou rekening met de vis.
Vergeet niet dat de meesten van ons roofvissers maar een kort seizoen hebben, omdat kou, regen en wind niet aan hun besteed is. Het schepnet kan juist nu als reddingsnet dienst doen. Door de hoge temperaturen is het zuurstofgehalte een stuk lager dan normaal, wat bij een gehaakte vis parten kan gaan spelen bij een te lange dril.
De verzuring van de vis bij extreme inspanningen komt nu wel erg snel en op adem komen kan een moeilijk karwei worden. Ga nu niet met ultralicht materiaal een snoek te lijf, maar vis zo zwaar als mogelijk. Hierdoor kan je de vis controleren en snel landen. Ook bij wat zwaarder materiaal kan een handlanding te lang duren.
Voor deze manier van landen de moet de vis meestal behoorlijk uitgedrild zijn, voordat je redelijk veilig de kieuwgreep kan toepassen. Juist met deze extreme omstandigheden duurt dit mijns inziens te lang, waardoor je met een reddingsnet de vis een stuk sneller onder controle kan krijgen, waarna je nu wel met hulp van de kieuwgreep de vis kan onthaken.
Het liefst in het water in het net. Na het onthaken kan je dit net ook gebruiken om de vis op adem te laten komen door hem in de hengelsteun te plaatsen. Mocht de vis moeilijk gehaakt zijn, ga dan niet pielen maar pak direct de kniptang, waardoor je de snoek niet nog extra beschadigt.
Lekker bijkomen in het reddingsnet.
Ik ben dus zeker niet tegen het vissen bij hoge watertemperaturen, mits je wel rekening houdt met deze voor de vissen extreme omstandigheden. Op het filmpje zie je dat ik een snoek dril, die moeilijk met de hand te landen is en dan direct besluit om het reddingsnet te gebruiken.
Bij nadere bestudering twijfel ik niet en pak de kniptang en ga niet rotzooien. Dit doe ik ook in andere, niet zo extreme omstandigheden, omdat de gezondheid van de vis voor mij op de eerste plaats komt. Catch & Release met beleid.
Berthil.