‘Het meertje’ van Skanderborg
Door Willem Stolk
Het Deense Jutland is een goed visvakantieland. Rivieren en meren zijn er in alle soorten en maten. In een volgend artikel bespreken we het vissen op snoek in het meer van Jels, en het voornvissen in de rivier de Gudena. Ditmaal is een klein meertje in het centrum van Skanderborg aan de beurt. .
Skanderborg staat bekend om het Meer van Skanderborg, een groot meer waar veel brasem huist. Ditmaal vissen wij echter in het centrum van Skanderborg, in een klein meertje wat in het voorjaar als eerste wordt opgewarmd. Uit ervaring weet ik dat het betreffende meertje in het voorjaar vaak beter is dan het ‘grote’ meer, vandaar. De temperatuur van het meertje is hoger, dus de vis actiever.
‘Het meertje’
Ik spreek hier over het ‘meertje’ omdat het water waar ik over spreek geen naam heeft. Ik kan wel beschrijven hoe je er komt. Als je eenmaal in Skanderborg bent aangekomen volg je de borden ‘centrum’. Als je in het centrum komt is er een hoofdweg die dwars door het centrum kruist. Volg deze weg, dan kom je vanzelf aan de rechterzijde ‘het meertje’ tegen. De visstand in dit meertje is gewoon goed te noemen. Veel brasem, voorn, ruisvoorn en diverse hybriden leven in dit water. Het water is niet dieper dan twee meter. De bodem is zacht, veel blub, dus niet te zwaar op de bodem vissen. Er zijn niet veel plaatsen waar je vanaf de kant kunt vissen. Een waadpak is een must. Wij, ik spreek hier over mijn visvrienden, willen vandaag een wedstrijdje vissen. Het is de bedoeling dat we twee aan twee vissen, twee met de stok en de anderen met de matchhengel.
Wedstrijdje met een paar vrienden
Als we spreken over de vaste stok of matchhengel moeten ik dit wel in de juiste context plaatsen. Als je in Jutland vist dan zijn de normen iets wat anders dan in ons eigen land. Wat ik hiermee bedoel is dat de keuze van hengel, lijn en haken iets grover uitvallen. Normaal gesproken vang je de vis kort aan de kant. Ik praat dan over maximaal tien meter vanaf je plateau. Verder zwemmen de vissen hier vaak in scholen zodat je snelheid moet opbouwen om zo veel mogelijk te vangen. Zouden we hier met een lichte matchengel of vaste stok vissen met daarop 10/00 nylon voorzien van haak nummer 16, dan verspeel je te veel vis. Tevens is het zo dat, als er eenmaal een school op de voerplek is aangeland, je een flink tempo op kunt bouwen om je leefnet optimaal te vullen. Vis je dus met licht materiaal dan bestaat de kans dat je veel vis verspeelt waardoor de overige vissen het hazenpad kunnen kiezen.
Ik vis in ieder geval samen met mijn vismaat Rene met de matchhengel, lengte 4.20 m met een harde actie. Mijn overige broeders vissen met de vaste stok van 5 m. We plaatsen onze plateaus ongeveer 5 meter uit elkaar en de vastestokvissers staan een dertig meter verder. We vissen niet verder dan zo’n acht tot tien meter vanaf ons plateau. Het is belangrijk dat alles binnen handbereik staat. Als de vis eenmaal aanschuift dan moet je in een oogwenk alles zien liggen en kunnen pakken
Veel voer en aas
We hebben allemaal een waadpak aan en we staan zo ver mogelijk in het water. De poten van onze plateaus zijn lang, zo rond de 1.50 m. Een groot ruim leefnet is een must om de gevangen vis de ruimte te geven zodat ze niet beschadigen. We hebben zelfs een tweede leefnet bij ons voor het geval de vangsten uit de klauwen lopen. Het voer dat we gebruiken is eenvoudig, kant en klaar voer met ‘kurkuma aroma’. Het voer is in Jutland van ondergeschikt belang. We hebben daarom ook gezamenlijk besloten om voer te gebruiken dat kant en klaar is en verpakt in vijf kilo zakken. De man hebben we twee zakken meegenomen. Per man maken we vijf kilo voer aan. In twee fasen wordt het voer bevochtigd zodat het water in alle bestanddelen zijn intrede kan doen. We willen immers geen voer dat ‘drijft’. Als aas gebruiken we maden, maïs en pieren. De man hebben we twee liter grote maden, zes blikjes maïs en een bak pieren tot onze beschikking. Het lijkt misschien veel maar geloof me je hebt het echt nodig.
Materiaal voor Denemarken
Alles is inmiddels gereed, onze plateaus staan stevig vast, het voer en aas binnen handbereik en het leefnet wacht op bezoekers. Rene en ik hebben onze machthengels voorzien van 18/00 Technium nylon met een waggler van 4AAA ( 4x 0.81 gram = 3.24 gram ). De mannen met de vaste stok hebben een hoofdlijn van 20/00 nylon met daarop een pen van 5 gram.
Voeren met beleid
In dit meer is het zaak om met regelmaat te voeren. Als eerste kun je gerust een tiental ballen ter grootte van een sinaasappel voeren. Het is zaak om niet teveel aas door het voer te doen. Laat de vis eerst maar komen en volg het aasgedrag. Onze ballen voer gaan verspreid rond onze dobber te water. Het is afwachten, komt de vis van rechts, links of van het midden. De mannen met de stok laten er geen gras over groeien, twee kromme stokkies zijn het gevolg van hongerige vissen. Ze vangen in een rap tempo de ene brasem na de andere. Het zijn geen extreme specimen maar wel veel. Bij ons zijn het de ruisvoorns die zich als eerste melden. Ik zit hier niet zo mee want het zijn prachtige vissen. Rene is de eerste die een mooie brasem vangt, we spreken af om alleen nog maïs te voeren wat al snel resultaat oplevert. De breams gaan bij ons aan tafel en elke inzet is het raak. Vanuit onze ooghoeken zien we dat onze buren nog steeds vangen. We hadden van tevoren afgesproken dat we vijf uur zouden vissen, daarna zouden wegen, om vervolgens weer verder te vissen. Zoals altijd gaat de tijd als een speer als je het druk hebt. Vijf uren werken zijn voorbij en het is tijd voor de weging. Het is best spannend, Rene 54 kg, ikzelf 58 kg en de beiden stokvissers 52 kg en 52,8 kg. Een overwinning voor het matchteam!
Tips
Na de weging hebben we er nog een aantal uurtjes aan vastgeplakt. We hebben nog flink wat vis gevangen en gaan daarna ‘uitgeput’ lekker een hapje eten in het centrum van Skandenborg. Het vissen met de matchhengel en vaste stok is beslist aan te raden. Natuurlijk kun je met de feeder ook goed vissen maar omdat de vis dicht langs de kant huist en aast zijn de stok en de match effectiever. De stok geniet voor de meeste vissers de voorkeur omdat dit sneller gaat. De match blijft voor mij persoonlijk nummer uno, wat niet wil zeggen dat je er per definitie meer mee vangt.
Als ik enkele tips mag geven adviseer ik eenieder die nog niet bekend is met de Deense visserij het materiaal aan te passen aan de omstandigheden. Hengels met een goede body en nylon van tenminste 16/100 met haken vanaf nr.12. Neem voldoende voer en aas mee en een leefnet waarin de vis de ruimte heeft. Een plateau met lange poten en een waadpak zijn voor Deense begrippen een must. Zeker in de zomer zijn de plaatsen waar je kunt vissen vanaf de kant schaars. Door de volle rietkragen moet je het water in om optimaal te kunnen vissen. Voor vergunningen kun je bij diverse campings die lang het meer van Skandenborg liggen terecht. Het vissen in Jutland (DK) is ook op deze manier beslist de moeite waard.