Het laatste eindje               ...simpel doch             effectief

Het laatste eindje ...simpel doch effectief

door Mark van Balveren

Als redactie van Dé Karperwereld worden we overstelpt met vragen van karpervissers. De twee vragen die er met kop en schouders bovenuit steken zijn: “weet je nog een mooi water in Frankrijk met mooie karpers, waar ik mag nachtvissen?” én: “weet je nog een rig voor me waarbij ik geen last heb van die vervelende losschieters en die ook nog eens een beetje makkelijk te knopen is?” Wie een antwoord zoekt op die eerste vraag, kunnen we kortweg verwijzen naar de nieuwe editie van dé gids voor Frankrijkgangers, ‘Nachtvissen op karper in Frankrijk’, die Aart Lokhorst dit jaar in samenwerking met Josse de Bruin samenstelde. Een absolute aanrader! Kijk hiervoor ook in de rubriek Boeken/bladen op deze site. De beantwoording van de tweede vraag vergt aanmerkelijk méér inspanning en daarvoor is dit artikeltje bedoeld. In het kort wordt één rig besproken, compleet met materiaalkeuze en duidelijke aanwijzingen, zodat je ze zonder veel moeite zelf ook kunt maken. Door de komende nummers heen zullen we verschillende karpervissers aan het woord laten over ‘hun’ favoriete of speciale onderlijntje en ook de gedachte erachter ruim aandacht geven. We laten ze dan tot in het kleinste detail hun onderlijntje beschrijven, zodat de lezer direct de juiste informatie heeft om deze desgewenst zelf ook te kunnen knopen. In dit nummer geef ik alvast de aftrap door een zeer simpel maar even doeltreffend onderlijntje te beschrijven, waarmee ik op dit moment naar alle tevredenheid vis en met name in Frankrijk inzet.

‘Een knap eenvoudig onderlijntje zoals je ziet!’


Soms vis je onder omstandigheden waarbij dat laatste eindje van je lijn er nét even wat meer toe doet. Je bevist bijvoorbeeld een water met de nodige dressuur en wilt de karpers alsnog te slim af zijn door ze een afwijkende eindpresentatie als de recoilrig of overgelode rig aan te bieden. Of je vist nabij obstakels en hebt daarom een stevige betrouwbare onderlijn nodig zonder poespas, waarbij je nóg meer dan anders op het eindmateriaal moet kunt vertrouwen. De onderlijn die ik beschrijf, gebruik ik vooral in Frankrijk, maar soms ook in Nederland. Gaandeweg heb ik er een behoorlijk vertrouwen in opgebouwd en verder spreekt de simpelheid van knopen me bij deze onderlijn ook bijzonder aan. Zeker wanneer je nogal eens een onderlijntje verbruikt gedurende een hectisch nachtje en je reserve rigs onverwacht op blijken te zijn… Wanneer je de foto’s bekijkt, zie je dat het een knap eenvoudig onderlijntje betreft. De lengte wordt ergens rond de 20 centimeter, het materiaal waarvan de onderlijn wordt geknoopt is Snakebite, variërend in trekkracht van 15 tot 25 lb en de haak die er voor wordt gebruik is een Ashima C420. Het stukje krimpkous heeft een diameter van een halve millimeter en de wartel heeft maatje acht. That’s all! Deze onderlijn laat zich prima vissen met inline lood, maar evenzeer met wartellood, vanwege de eigenschap dat je ‘m niet zo heel snel in de war gooit. Zelf vis ik deze onderlijn altijd met wartellood van 90 tot 120 gram, omdat ik dit loodsysteem in samenhang met eventuele onvoorziene obstakels als stronken en wierbedden nét even wat veiliger vind dan de inline variant.

‘Je zult zoiets maar nét voor je schepnet verspelen door gebruik van ondeugdelijk materiaal…’


Montage
Als basismateriaal voor deze onderlijn gebruik ik dus Snakebite uit de stal van Kryston. Mede omdat je in Frankrijk nog wel eens te maken hebt met stronken of stenen -met alle narigheid die daarmee gepaard kan gaan- kies ik het liefste voor de zwaarste uitvoering, de 25lb. Let wel: we hebben het hier over een onderlijn waar bij tijd en wijle door de visser best wat van wordt gevraagd en waaraan je dus best eisen mag stellen wat betreft de trekkracht en schuurvastheid. Het drillen van (Franse) karper kan door omstandigheden immers heel wat meer van je materiaal vragen dan wanneer je op je uit ten treuren bekende thuiswater vist. Geen risico dus en dat betekent in Frankrijk voor mij de 25 lb uitvoering. Heb je geen enkele last van obstakels als stenen of stronken, kies dan rustig voor een lichtere uitvoering, bijvoorbeeld de 15 lb. Van een stukje van pak weg 20 cm Snakebite verwijder je ten eerste over zo’n 15 cm de coating met je nagels of tanden - maar laat dat de tandarts niet horen - ! Aan het einde van het stukje vrij gekomen kernmateriaal (Quiksilver), knoop je vervolgens een lusje voor de bevestiging van de boilie en daaraan monteer je het haakaas, in ons geval een 20 mm boilie. Vervolgens pak je de haak en bevestigt deze middels de no-knot aan het onderlijnmateriaal. Vergeet hierbij absoluut niet om tussen de haakbocht en boilie minimaal één centimeter hair vrij te laten! Dit voorkomt dat je last gaat krijgen van losschieters. Een veel voorkomende oorzaak van losschieters is namelijk dat men de hair te kort heeft geknoopt.

‘Dit keer liep het goed af, maar de volgende keer misschien een losschieter? Controleer je onderlijnen na de vangst van een karper en leer er van!’


Wanneer de haak is bevestigd, schuif je een stukje van ongeveer 2 ½ centimeter krimpkous over de onderlijn naar het haakoog en schuift dit over de haak, totdat het stukje krimpkous op de haaksteel tegenover de haakpunt komt te liggen. Als het goed is heb je dan ca. 11/2 cm tot over het haakoog op de onderlijn steken. Vervolgens houd je dit stukje krimpkous in de stoom boven kokend water en zorg bovendien dat er een klein stukje gestript blijft van de Snakebite voor de krimpkous, dit om de haak beter te laten draaien. Voor de bevestiging van de wartel gebruik je een simpele knoop, waarbij wat mij betreft een achtje of een dubbel achtje de voorkeur heeft. Immers bij het aantrekken van bijvoorbeeld de driekamerknoop op Snakebite wil het wel gebeuren dat de coating los gaat bij het aantrekken van deze knoop, terwijl dit niet nodig is. Het laatste eindje
Goed, een simpele onderlijn zoals je ziet. Het hoeft dus niet altijd moeilijk! Wil je ‘m met kleiner aas inzetten, bijvoorbeeld een 15 mm boilie hier in Nederland of België, neem dan de haak eventueel een maatje kleiner en de onderlijn wat dunner. Dan heb je ook voor de thuiswateren een simpele maar doeltreffende onderlijn die goed haakt en houdt. De bovenstaand met name genoemde materialen zijn zeker niet zaligmakend; het zijn de onderdelen waarmee ik prima ervaring heb opgedaan. Heeft u een vergelijkbaar product in uw tacklebox zitten met dezelfde eigenschappen als de in dit artikel genoemde producten, dan is dat natuurlijk eveneens prima te gebruiken. De volgende keer laten we een andere karpervisser aan het woord over ‘zijn’ laatste eindje en wedden dat er dan weer een totaal ander onderlijntje op tafel ligt? Succes d’r mee! Het volledige artikel van Mark van Balveren kunt u lezen in Dé Karperwereld 31 dat vanaf nu te koop is in de betere hengelsportzaak of kiosk. U kunt natuurlijk ook een abonnement op dit luxe en toonaangevende Nederlandstalige karpermagazine nemen.