Het Iers salmonidenkwartet - deel 2/6
Door Bram Bokkers en Rob Kraaijeveld
Zwaarder vissen op Lough Currane
Na een rit van anderhalf uur komen we rond half zeven bij Lough Currane aan, waar een tiental lakeboats liggen. We vissen deze dag met een zevenhengel in combinatie met een drijvende lijn. Ook hebben we een drijvende lijn met zinktip bij ons voor als we dieper moeten vissen. De weergoden zijn ons wederom niet gunstig gestemd. Er staat weer weinig wind, ook is er weinig bewolking. Je kunt zien aan Mike dat hij baalt. We vissen weer met drie vliegen geknoopt aan een leader van wel vier meter. De tussenruimte tussen de vliegen is tachtig centimeter. We vissen eigenlijk hetzelfde als op de Cloonees, alleen nu zwaarder en een haakmaatje groter.
Ierlands beste zeeforelmeer.
Wanneer we het haventje uitvaren, zijn we de enige boot op het meer. Ieren vissen niet zo vroeg en daarnaast is er vandaag een belangrijke voetbalwedstrijd tussen Kerry en Cork. We starten bij een paar rotsen die net boven het water uitsteken en laten ons met het beetje wind dat er is, erlangs driften. We moeten volgens Mike de vliegen tot vlakbij de boot binnenstrippen en dan langzaam de hengel liften. In de praktijk worden de vliegen gevolgd door een forel en op het laatste moment nog gegrepen.
Gekleurde lake boats in het haventje van Lough Currane…
... Iers wijds…
... Genieten van wat komen gaat…
... Tegen de wind in werpen.
Bij de derde worp krijgt Bram al een aanbeet. Een kleine zeeforel van zo’n dertig centimeter heeft zijn bibio gegrepen. Ongelofelijk, de derde worp en dan al vis op dit toch wel grote meer. Na een uurtje vissen worden de weersomstandigheden beter. De wind trekt aan en we kunnen nu sneller driften. Mike vaart naar een rif dat net onder het wateroppervlak ligt en waar aan weerszijden diep water ligt. Niet veel later krijg ik een keiharde aanbeet. Een dikke zeeforel komt vrijwel direct het water uit.
Wilde bruine forel van Lough Currane.
“Wauw, It’s a big one,” hoor ik Mike zeggen. Een paar minuten later landen we een schitterende zeeforel van wel vijf pond. Je kunt zien dat hij al tijdje op het meer is, want hij is al aan het verkleuren. Bram maakt een paar mooie foto’s van de vis. We besluiten hem mee te nemen en aan Mary te geven voor de goede zorgen. In Ierland mag je niet meer dan tien zeeforellen of zalmen per seizoen meenemen. Doormiddel van tien tags die bij je vergunning worden verstrekt, wordt dit gecontroleerd.
Rob met een serieuze tegenstander…
... Een schitterende vangst…
... De buit is binnen: een mooie zeeforel van 5 pond.
We krijgen nog vele aanbeten deze dag. Ook van goede vissen, maar haken of gehaakt houden, is een ander verhaal. Bram vangt nog een bruine forel, maar wil toch ook nog een mooie zeeforel vangen. We besluiten om half drie nog één plek te proberen en dan te stoppen. We willen het namelijk ook nog even op zeebaars proberen in de baai bij Waterville. Bij een van Brams laatste worpen vangt hij toch nog een mooie zeeforel van ruim veertig centimeter. Ook deze vis plukt hij achter een uitstekende rots vandaan. Het is een verse vis die net van zee afkomt en nog helemaal zilver is.
Een zilveren zeeforel, net binnen gekomen dus.
Ierland’s beste zeeforelmeer!
Ik kan wel zeggen dat Loch Curane als best zeeforelmeer van Ierland zijn naam eer aan doet. We hebben deze dag zeker dertien aanbeten gehad, waaronder ook van mooie vissen. Jammer genoeg hebben we er maar vier kunnen verzilveren. Eigenlijk heb je niet veel nodig voor deze mooie visserij. Een 7-hengel, een goede reel - als je een serieuze vis haakt, is een goede slip echt wenselijk - en twee lijnen (drijvend en intermediate) maken de set compleet. Verder leadermateriaal (tip 24/100) en een doos zeeforelvliegen.
Moment van bezinning…
Na gevist te hebben op Lough Curane is de drang naar meer zeker aanwezig. We moeten morgen verder, maar ik ben hier nog lang niet uitgevist. Enthousiast maken we al plannen voor een volgende keer. Een weekje hier vissen zou echt fantastisch zijn! ‘s Avonds eten we heerlijk kleine zeekreeftjes en moet we onze spullen pakken, want de volgende dag gaan we naar Calway in Connemara. Doel: ferox forel.
Bed en breakfast bij de “Lake House” (Clooney lakes) kost 25 euro p.p.p.n en een lakeboat kost 25 euro per dag. http://www.clooneelakehouse.com Mary@clooneelakehouse.com tel. 00353646684205
Een lakeboat huren bij Lough Curane doe je bij Neil O’Shea, Voor de accommodatie moet je zijn bij zijn zus. oshealoughcurrane@eirom.net tel. 00353879942792.
Klik hier voor deel 3…
Tip: ga voor meer sportvisfoto’s naar www.sportfishmoments.nl of naar www.bramfotografie.nl