Hengelsport zegt vertrouwen in Minister op

Hengelsport zegt vertrouwen in Minister op

Sportvisserij Nederland heeft geen vertrouwen meer in Minister Verburg na de presentatie van haar reddingsplan voor de met uitsterven bedreigde aal. Dit plan draagt volgens de belangenorganisatie op geen enkele wijze bij aan de bescherming van de bedreigde vis. “Het ministerie van LNV houdt stelselmatig de hand boven het hoofd van de beroepsvisserij, zonder zich daadwerkelijk om het lot van de aal te bekommeren. Wij kunnen daarom niet anders dan ons vertrouwen in de minister opzeggen”, aldus Fred Bloot van Sportvisserij Nederland.

De aalstand is momenteel zo slecht (de intrek van glasaal is de afgelopen jaren met 99 procent afgenomen) dat het herstel zelfs bij een totale stop van aalvisserij nog tientallen jaren zou duren.  In het plan van Verburg mogen beroepsvissers echter nog elf maanden per jaar door vissen. Bloot: “Dit betekent feitelijk dat het beroep ongelimiteerd mag doorvissen op een vissoort die op het punt van uitsterven staat. Wij zijn diep teleurgesteld in de minister, temeer
omdat supermarkten, restaurants en sportvissers wél maatregelen nemen om de aal te redden.”

Bloot doelt hiermee onder meer op het besluit van de georganiseerde hengelsport om vanaf 1 januari dit jaar een meeneemverbod van aal te handhaven. Dit betekent dat het voor sportvissers niet meer is toegestaan nog aal voor eigen consumptie mee te nemen. Daarnaast weren steeds meer supermarktketens, evenals het restaurant van de Tweede Kamer, aal uit de schappen.

Bloot: “Wetenschappers en natuurorganisaties als het Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee roepen niet voor niets om zeer stringente maatregelen. Greenpeace raadt sterk af om nog aal te eten. En wat doet onze verantwoordelijke minister? Feitelijk niets.”

Sportvisserij Nederland ziet de voor 700.000 euro gesubsidieerde uitzet van 50.000 kilo schieraal (geslachtsrijpe aal) door het beroep zuiver als symboolpolitiek. “Wat heeft het voor zin als je aan de ene kant van de dijk aal uitzet als je aan de andere kant een veelvoud daarvan wegvangt. Bovendien is veel van deze aal zo vervuild met dioxines dat ze niet eens op de markt mogen worden aangeboden. Het is echt schokkend om te zien dat de beroepsvisserij met tonnen subsidie overeind wordt gehouden terwijl mede door deze sector een vissoort uitsterft.”

Het ‘reddingsplan’ wordt woensdag behandeld in de Tweede Kamer. Sportvisserij Nederland doet een dringend beroep op de politieke partijen om dit plan af te keuren. Het zelfde verzoek wordt neergelegd in Brussel waar de aalplannen definitief worden goed- of afgekeurd.


ANDEREN LAZEN OOK