image description

Hengelexpo Kortrijk met Nederlands tintje

Hengelexpo Kortrijk met Nederlands tintje  

Door Ron Smits  

De hengelexpo in Kortrijk heeft behalve een Bourgondisch karakter ook een Nederlands tintje.

Twee hallen boordevol met hengelsport artikelen en ruime gelegenheden om de hongerige magen te vullen. 

Jammer genoeg hebben vele grote Belgische hengelsportzaken verstek laten gaan op deze 12e editie van de Hengelexpo, die wel eens met meer gevulde hallen plaats gevonden heeft. 

Behalve 37 Belgische standhouders hebben ook 22 Nederlandse hengelsportzaken wel de weg naar Kortrijk gevonden. Met stands uit Italië, Noorwegen, Litouwen en Frankrijk heeft deze beurs een heel internationaal karakter. 


Een natje en een droogje.

Meer dan 10.000 m² puur hengelsport plezier en als je je ogen goed de kost geeft kun je er ook leuke koopjes scoren. 


Koopjes scoren……


Kees Hamelink uit Biervliet is weer van de partij. De oudste standhouder van deze 12e editie staat nog steeds zijn mannetje.


Wat een lengte.


Met dergelijke hengels visten wij vroeger op snoek

Superlange vaste stokken zijn te zien op onder andere de grote stand van Tubertini uit Italië. Exportmanager Dario Morsoletto vertelt mij dat ze meer dan 40 jaar ervaring hebben in het zeevissen. 

Maar ook heeft Tubertini hengels voor het ultralichte segment. Voorts zie ik ook matchhengels en een ruim assortiment zeehengels, waaronder ook veel boothengels. 


Links op de foto Dario Morsoletto en rechts Andy Berteyn op de grote en zeer fraaie stand van Tubertini.

Tubertini sponsort het succesvolle Belgisch nationaal witvis team.

De lichte bootvisserij spreekt mij erg aan en Dario toont mij een hengel van vier meter, speciaal voor de lichte bootvisserij. De hengel kan zelfs heel eenvoudig ingekort worden tot drie meter. De hengel behoudt zijn goede beetregistratie in de top en naar de molen toe is de hengel strakker geworden. 


De drie hengels op de standaard zijn voorzien van toppen met een goede beetregistratie.

Drie speciale boothengels. Vooral de middelste tart alle bestaande wetten van de hengelbouw. Kort samengevat worden de geleide ogen op een (molen) hengel aan de zachte kant geplaatst, terwijl de geleide ogen op een hengel voor een reel, op de harde kant van de hengel bevestigd worden. 

De hengel voor de reel wordt dus op zijn kop gevist, zodat deze doorbuigt aan de zachte kant, net als de hengel voor de molen. 

Tubertini heeft nu een boothengel gebouwd voor de reel, met de meeste geleide ogen op de zachte kant van de hengel, terwijl deze met de reel omhoog gevist wordt. 

Als je goed kijkt naar de middelste hengel op bovenstaande foto zie je dat het startoog net als de reel omhoog staat (op 12.00 uur) en dat het tweede oog op 10.30 uur gemonteerd is. 

Het derde oog tot en met het top oog zijn weer aan de zachte kant (18.00 uur) van de hengel gebouwd. De gedachte hierachter is dat de hengel door het top oog doorbuigt aan de zachte kant van de blank en niet zoals bij de huidige reel hengels aan de bovenzijde van het top oog. 

Samengevat gaat de lijn van de reel door het normale startoog via het op 10.30 uur gemonteerde oog naar de geleide ogen, die naar beneden wijzen (18.00 uur). De lijn maakt dus een kwartslag naar het tweede oog en weer een kwartslag naar het derde oog.


Links op de foto de Belgische coach van het zeevisteam Jan Aspeslag en rechts de kersverse Belgische kampioen (alweer voor de vijfde keer) Peter Vanderschaeghe.

Beide mannen hebben al vele internationale wedstrijden gevist en kennen ook de Nederlandse deelnemers van vroeger (zoals Wil Rijsdijk en Cor Willemse) en van nu heel goed. Oud-wereldkampioen Wil Franken (Nl, 1990), vist nu ook met de boothengel van Tubertine. Vreemd dat deze hengels in Nederland niet enthousiast ontvangen zijn. 


Mooie grote stand.


Zeevissen is redelijk vertegenwoordigd tijdens deze beurs.

 


De uitbaters van de horeca zijn zeer tevreden en spreken over een geslaagde beurs.

 


Vader en zoon genieten van een natje en een hapje.


Uitgeteld, even bijkomen.

22 HSV Groot Rotterdam is ook aanwezig, net als vorig jaar.


De Arca stand met een Bourgondisch tintje.


Ook hier lange hengels.


Luc Coppens (Westin) mag op de grootste hengelsportbeurs van België niet ontbreken. De stand met Luc wordt drukbezocht en vele kunstaasjes zwemmen in de demo bak.


Lokspijzen in alle kleuren en geuren zijn goed vertegenwoordigd op de beurs.


Goede kleding is belangrijk.


Hengelsportblad Beet en Rovers.


Dieptemeters, GPS, Fishfinders zijn niet meer weg te denken op de hengelsportbeurzen.


Goede opkomst.


Veel interesse naar allerlei voertjes.


De aanbieders van hengelsportreizen worden drukbezocht. Na de eerste dag is voor Joris van Visreis.nl de beurs al meer dan geslaagd.


Ierland.


Noorwegen.


Colmic vaste hengels.


Gewoon mooi detail.


Koen Verkimpe, hengelbouwer uit Wondelgem (B).


Mooie handgebouwde hengels door Koen.


Ja, dat voelt lekker…..


Heel mooie kayak om mee te vissen. Superveilig. “Als u omslaat mag u de kayak houden”, zegt de standhouder van Kano en Kayak Center uit Wachtebeke. Dat ga ik toch eens uitproberen.


Mooie brede, stabiele en degelijke visboot, opblaasbaar, 27 kilo, dubbele zitbank, drielaags PVC 2.60 x 1.35 meter, Elektromotor.


Ook met benzinemotor en/of tent aan vier zijden voorzien van een opening. Gezien bij op de stand van Time to Boat uit Hasselt.


Uiteraard ontbreken de producten van Joachim niet op deze beurs……………..

En Joachim natuurlijk ook niet.


Quantum hengels en molens van Zebco uit Duitsland.


Prachtig, zonder woorden……………

 

 


Arca stand.


Nee, geen dipsausje.

Op de stand van Visreis.nl vertelt Joris mij dat de eerste dag ervoor gezorgd heeft dat de gehele beurs, meer dan geslaagd is. Vele klanten, maar ook nieuwe klanten en geïnteresseerden hebben de stand van Joris bezocht. 

Visreizen zijn helemaal in. Vaak denken sportvissers dat de visreizen duur zijn, maar Joris heeft behalve het grootste aanbod in visreizen, ook voor elke beurs vele visreizen. Zo is er bijvoorbeeld een prachtige locatie in Zweden voor twee personen, waar je bijvoorbeeld snoek, baars, zeeforel, brasem en zalm kunt vangen voor maar € 550,00 per persoon. 

Joris neemt alle tijd om u goed te informeren.


Lars en Joris Nieuwenhoff.


Speciale gasten Thomas Sintobin (links op de foto),Guy Van der Schoot (rechts op de foto) kijken naar (waarschijnlijk) een mooie gevangen vis.

Weer is Joris er dit jaar weer in geslaagd om nog een paar visreizen toe te voegen aan zijn toch al indrukwekkend portfolio. Locaties, die Joris allemaal bezocht en bevist heeft om de sportvisser goede informatie te verschaffen om de visreis tot een succes te maken. 

Een mooi compliment voor Joris over de IJsland visreis van Visreis.nl hoor ik op de stand van Tubertini, waar Peter Vanderschaege en Jan Aspeslag van het Tubertini zeevisteam het geweldig goed naar hun zin hebben gehad en volgend jaar zeker weer teruggaan.

 

Joris heeft mij eerder dit jaar, uitgenodigd om aanwezig te zijn op zijn stand tijdens de hengelsport en boten beurs in Utrecht aankomend weekend. Een uitnodiging die ik graag aanneem. Zie ik jullie ook op vrijdag en zondag in Utrecht?