Heilbot om de hoek (deel 1)

Heilbot om de hoek (deel 1) 

Door Geert Luinge  

Hallo vismaat. We zijn net terug van een fantastische vistrip naar het idyllische plaatsje Nordskot vlakbij de Noorse Lofoten en ik zal je daarvan wat foto's laten zien. We zullen ook de techniek van het heilbotvissen even grondig onder de loep nemen, want er zwemt in de Europese zeewateren geen vis rond die sterker is dan de heilbot en dat kan aan een hengel grote problemen geven, qua materiaal. Met heilbot valt echt niet te spotten!

Ik schat dat we met z'n vieren in de laatste jaren ruim 50 heilbotten zijn tegengekomen, die uiteindelijk niet allemaal in de boot zijn beland, maar die we wel haakten of achter het aas hebben zien zwemmen.

We hebben nogal wat geexperimenteerd met shads, pilkers, pluggen en dood gesleept aas en daaruit kun je wel een paar conclusies trekken.

Als je als Hollandse sportvisser ook eens zo'n zware platte krachtpatser wilt vangen  kun je vrij eenvoudig een vliegarrangement boeken naar een bestemming in Noorwegen, bijvoorbeeld via Cordes Travel, zoals wij ook deden. Dan mag je per persoon 54 kilo aan bagage meenemen, wat een groot voordeel is, dan is je reis goed geregeld en verloopt alles op rolletjes.
 

De vlucht vanaf Schiphol via Oslo naar Bodo voerde ons over een indrukwekkend landschap met besneeuwde bergen en glashelder water, de taxi bracht ons met een karrevracht aan hengelzooi probleemloos van het vliegveld naar de haven en met de snelle veerboot van Bodo naar Svolvaer stoven we in anderhalf uur naar Nordskot Brygge, wat een ongelooflijk visparadijs blijkt te zijn.

Want wat bleek? De heilbotten liggen hier echt om de hoek! Om het nog preciezer te zeggen: de heilbotten liggen hier op amper 100 meter afstand van je ontbijttafel, vlak voor de deur, bijna onder de steiger van het huis. Je hoeft nog geen vijf minuten te varen en je kunt al een heilbot van een meter vangen, wat wij dus deden.

Plus: je hoeft hier helemaal niet diep te vissen en tussen de langgerekte eilanden, waar de topstekken liggen, kun je altijd beschutting vinden tegen de wind. De grootste heilbot van deze trip vingen we bij windkracht zes en zelfs toen konden we de boot onder controle houden en de dril tot een goed einde brengen.

Of er in Nordskot ook ècht grote heilbotten rondzwemmen? Er is hier een paar jaar geleden een heilbot gevangen van 154 kilo die 2.40 meter lang was ... Me dunkt dat dat wel groot genoeg is! Er is hier een paar weken geleden een heilbot gevangen van 110 kilo bij 1.90 meter. Ook geen ukkie.

En als je liever in aantallen denkt ... wat dacht je van de Nederlandse groep die hier even langskwam  en op één dag met één boot 22 heilbotten boven water haalde. Nee echt, dit is absoluut een 'halibut fishermans paradise'!

Het opperhoofd van dit viswalhalla is de sympathieke Noor John Age Handberg, een man met twee rechterhanden en twee zoons heeft die ook meehelpen als visgids.

Een man die zo veelzijdig is dat hij niet alleen een schitterend viskamp heeft ingericht, maar bijvoorbeeld ook een ronkende 700 pk rib-boat voor de deur heeft liggen waarmee scheurfanaten een onvergetelijke speedboattrip kunnen maken naar de Lofoten.

En voor mensen die het wat rustiger aan willen doen verhuurt hij standup paddle boards, waarmee hij zelf af en toe op heilbot gaat vissen...

Deze vriendelijke 'diehard' maakte samen met zijn vrouw (ook geen softie) een tocht over zee van 11 uur peddelen ... en tijdens die barre tocht werden ze achtervolgd door een enorme haai die lange tijd achter zijn vrouw aan bleef zwemmen. John maakte daarvan een foto die je even gezien moét hebben. Nee, dit is geen trucfoto en ja, dit is echt.



De totale accomodatie in Nordskot is om door een ringetje te halen, de oerdegelijke visboten met maar liefst 70 pk hebben een puike fishfinder en een duidelijke gps-navigatie, alle veiligheidsmiddelen zijn aan boord, er zijn 10 hengelsteunen, de boot heeft uitstaande steunen voor het trollen, er zijn zelfs 12 volt aansluitingen voor electrische reels en (helemaal superdeluxe) een waterdicht dashboardkastje waarin je bijvoorbeeld je telefoon veilig en droog kunt opbergen! Alles is even schoon en netjes.

Wij hebben in de afgelopen jaren nogal wat vieze gore stinkende visfileerhokken gezien met waardeloze spuitslangen en altijd verstopte putjes, maar hier hebben ze een drijvend fileerhuis met degelijke stroeve fileerplanken en een handige hogedruk waterstraal waarmee je de hele steiger weer brandschoon kunt achterlaten. Elk huis beschikt standaard over z'n eigen diepvrieskist. Kortom: allemaal goed spul.



Terwijl je 's morgens aan de ontbijttafel je bacon & eggs zit weg te knagen kijk je uit over het water waar de heilbotten zwemmen en zodra je bent ingescheept ligt er een groot gebied binnen handbereik waar je in de luwte van eilanden kunt vissen en dat is een enorm voordeel.

Maar het grootste voordeel van een vistrip naar noord Noorwegen in juni is natuurlijk het feit dat de zon niet ondergaat. Het maakt niks uit of je om elf uur 's ochtends of om half vier 's nachts naar buiten kijkt, het is altijd licht.

Op deze 'nachtfoto' zie je de mannen uitgeteld op de bank liggen na een lange vissessie vol spektakel, maar ... buiten schijnt het zonnetje, dus dan wil je toch eigenlijk niet in bed gaan liggen! Zo'n Noorse vistrip is altijd een aanslag op je bioritme. Van slapen komt niet veel.

Wie gaat er nou liggen snurken terwijl de heilbotten voor de deur liggen? Slapen doe je volgende week maar weer als je thuis bent. Gooi die hengels in de boot, start de motor en gáán!

Op de eerste visdag gingen we meteen linksaf de hoek om en na een paar honderd meter zag het er al zo veelbelovend uit dat we de hengels overboord gooiden (sorry, niet de hengels maar het kunstaas) en ik zweer je dat ik nog geen twee minuten bezig was toen het zaakje al vastliep aan de bodem. Dacht ik. Maar toen werd er stevig gebonkt en een klapperende heilbot gierde snoeihard door de slip. Bingo. Binnen twee minuten!

Dit was nog geen joekel, maar wel alvast een opwarmertje voor het grotere werk. Enne ... dat had ik nog niet verklapt, maar er stond hier amper 8 meter water onder de boot en je kunt de bodem zien, dus tijdens de dril zagen we dat bruingevlekte tapijt in prachtige 3D beelden
onder de boot door zwemmen. Megamooi !

Voordat we verder gaan met de heilbotten wou ik je nog even een paar tips geven over de gps-apparatuur die op de meeste boten aanwezig is.

Allereerst loont het altijd de moeite om thuis alvast uitgebreid de GoogleEarth satellietbeelden te bestuderen van de visstekken, omdat je daar de gele zandbanken in het heldere water duidelijk kunt zien liggen en als je die beelden combineert met de gedetailleerde waterkaarten die bijvoorbeeld te vinden zijn op de Noorse site www.kart.gulesider.no (klik rechtsboven op sjokart en zoom in) dan heb je je huiswerk alvast goed gedaan.

Laat de gps-kaart altijd meedraaien met de boot, net zoals je tomtom, zodat een eiland dat rechts op de kaart ligt in werkelijkheid ook rechts van de boot ligt. Zet altijd de tracking aan zodat je precies kunt zien waar je gevaren hebt (eventueel de volgende dag in een andere kleur).

Dat is niet alleen handig en veilig als je weer terug naar huis vaart, maar je kunt tijdens het vissen ook precies zien in welke richting de boot is gedrift, zodat je dezelfde stek bij een volgende drift nog preciezer kunt aansnijden.

Bekijk altijd de waypoints die vorige vissers in de gps hebben ingevoerd, want dat hebben ze heus niet voor niks gedaan en vergeet zelf ook niet op de markeer-knop te drukken zodra er een knappe vis gehaakt wordt.

Let erop dat je bij de instelling van de gps meestal kunt kiezen uit een navigation-map, waarop alleen de bakens en eilanden staan aangegeven en een veel gedetailleerdere fishing-map, waarbij op elke vijf meter dieptelijnen staan, waardoor je de contouren van de bodem feilloos in beeld krijgt.

Houd bij het bekijken van die dieptelijnen en het uitzoeken van interessante stekken altijd rekening met de faktoren stroomrichting, windrichting en taludrichting.

Stroming en wind kunnen tegen elkaar in staan waardoor de boot compleet stil ligt, ze kunnen elkaar versterken waardoor je in een sneltreinvaart over de stek blaast, en ze kunnen haaks op elkaar staan waardoor je een totaal andere kant op drift dan je eigenlijk had verwacht.

Kijk dus tijdens het vissen regelmatig op de gps om te zien in welke richting de boot drift. Kijk tegelijk ook op de fishfinder of het dieper of ondieper wordt en geef dat door aan de anderen, zodat zij weten of het talud gaat afzakken of oplopen.

Maak niet de fout door te denken dat je aan de golven op het wateroppervlak wel kunt zien waar de boot heen zal driften, want dan ben je de factor stroming vergeten. Zoek steeds naar een stek waar ietsje meer stroming staat dan elders.

Verreweg de meeste vis ligt altijd in de luwte van een onderwaterberg, dus zegmaar stroomafwaarts van het obstakel. Hoe dieper het water of hoe steiler een talud is, hoe langzamer je er overheen wilt driften en sowieso wil je altijd bij voorkeur een talud naar beneden afvissen en niet er tegenop, om vastzitten te voorkomen.

Op de meeste fishfinders kun je aan de dikte, de kleur of de vorm van de bodemlijn wel zien of er zand of stenen of waterplanten onder de boot staan en dan zoek je vooral naar plekken waar het zanderig is, maar wel langs de rand van stenen en planten.

Laat geen kunstaas naar de bodem zakken zolang er nog planten in beeld zijn en wacht met ingooien tot de boot helemaal stil ligt. Haastige spoed is zelden goed. Ik wacht meestal zelfs tot de andere mannen hun aas hebben laten zakken, want aan de richting van hun lijnen kun je precies zien hoe de boot drift, dus kun jij slim uptide ingooien waardoor jouw kunstaas wèl vertikaal boven de bodem hangt.

Tenslotte kun je met de fishfinder vaak inzoomen op de bodem en dan krijg je lekker grote bananen in beeld, maar houd  ook de vissymbolen of ruis op half water in de gaten, want dat kunnen hele beste koolvissen en pollakken zijn, maar daarover later.

We gaan eerst even een heilbotje vangen. Aan de lichte spinstok. Helemaal te gek. Niet groot, maar stèrk!



Helaas moeten we nu even een pauze inlassen omdat dit uitgebreide artikel in drie stukken wordt geknipt, maar ik beloof je alvast dat we straks grotere heilbotten gaan vangen. Dus tot ziens in deel 2 van 'Heilbot om de hoek' .

Visvriendelijke groeten van Geert Luinge en z'n maten.    

Klik hier voor meer informatie en boekingen.

ANDEREN LAZEN OOK