Heilbot een roofvis van het eerste uur! ( deel 2 )

Heilbot een roofvis van het eerste uur!

Door: Joop Folkers

Het vangen van een heilbot spreekt tot de verbeelding van héél véél zeevissers. Deze reusachtige platte rover heeft zijn populariteit vooral te danken aan de sterk toegenomen visserij mogelijkheden in en rond de uitgestrekte Noorse fjorden.

Matriaal keuze
Juist omdat de grootte van een heilbot zo verschilt is het moeilijk om je materiaal aan te passen. Natuurlijk wil je ze met zo’n licht mogelijke outfit belagen maar als er dan ineens zo’n “knuppel”van een kilo of 80 tussendoor loopt ben je vrijwel kansloos!


Let goed op de scherpe tanden van de heilbot tijdens het onthaken.

Gebruik daarom een combinatie waar je zeker van weet dat je een zware heilbot probleemloos kunt mannen,anders is het een kansloze zaak. Zelf gebruiken we een 30 lbs. combinatie. Normaliter ruimschoots voldoende om de zwaarste vissen te kunnen landen. Omdat je de heilbot vaak meter voor meter vanaf diep water naar de oppervlakte moet knokken is een reel onontbeerlijk.


Zo nu en dan liep er een grote vis tussendoor!

Natuurlijk zijn er ook extreem zware goed gelagerde molens op de markt die deze strijd aan kunnen maar dat is gewoon ieder voor zich. De ideale hengel voor deze visserij heeft voor mij een lengte die varieert tussen de 270 en (max.) 3 meter. Uiteraard kies je ook nu voor een eigenlijk niet meer weg te denken (vrijwel)rekloze dyneema hoofdlijn welke je voorziet van een pakweg 3 meter lange (80/00 mm.) nylon voorslag.

Levende koolvis
Tijdens de gulvisserij vingen we regelmatig kleinere koolvissen die soms halverwege de dril ineens werden gepakt door grotere vissen. We vingen destijds dan ook regelmatig grote kabeljauw die het voorzien hadden op deze weerloze “kolies”!! Het duurde dan ook niet lang voordat we onze eerste koolvisjes richting bodem verdwenen. Succes bleef niet uit want keer op keer vingen we naast grote gul ook mooie heilbotten.


Niet alleen aan koolvisjes.

Tegenwoordig wordt er vrijwel uitsluitend alleen nog met grote shads gevist. Zelf vingen wij onze eerste heilbotten op shads tijdens de kabeljauwsvisserij rond het heilbot paradijs Soroya. Eerst was dat eerlijk gezegd even onwennig maar nadat we de volgende dag een gesprek hadden gehad met enkele Finse kunstaasvissers bleek dat we ook toen al achter de feiten aan liepen.

Zij visten met (zeker voor onze begrippen) enorme shads van zo’n 35 a 40 cm. De  shads hadden ze voorzien van een dubbele dreg (10/0) welke doormiddel van een dunne staallijn met sleaves aan elkaar waren bevestigd! De jigkop die de heren gebruikte woog zo rond de 500 gram.


Veel vissen hebben een gewicht van rond de 10 a 15 kilo.

Ik wist werkelijk niet wat ik zag maar gezien de vangstresultaten van beide heren was dit de ultieme manier om zo’n ongelofelijke grote heilbot te verleiden. Ze wisten tijdens ons korte verblijf op het mooie Soroya maar liefst 3 van deze monsters van boven de 100 pond binnen het bereik van de gaff te brengen! Heilbot vissen bleek dus veel meer dan alleen maar een levende koolvis richting bodem sturen om daarna te wachten op wat er komen ging!


Prachtige vissen op de shad!!

Veel verandert
Jaar in jaar uit veranderen de vismethodes weer. Verscheidene groothandels hebben zich gespecialiseerd in het ontwerpen van nieuwe grote heilbot shads! Ook zijn er speciale hengels voor deze machtige sportvis ontwikkeld. Kortom heilbot is een sportvis van het eerste uur geworden.


Ook kleine heilbot gewoon tussendoor op de pilker.

Een machtige platvis die de grootte van een staldeur kan bereiken. De grootste heilbot ooit heb ik gezien tijdens mijn verblijf rond de Noordkaap deze vis,die werd gevangen door een lokale beroepsvisser,woog maar liefst 125 kilo!! Volgens het relaas van deze (long-line)visser heeft hij vele uren strijd moeten leveren en werd hij ruim 3 uur met zijn relatief kleine boot door het fjord getrokken voordat hij dit monster aan de kant wist te brengen.

Ik ben er van overtuigd dat er nog veel grotere heilbotten rond het noorden van Noorwegen huizen maar dat het mede door het vaak grillige weer moeilijk is om gericht op deze kapitale platvissen te vissen! Maar wie weet…!?

Joop Folkers.

ANDEREN LAZEN OOK