Grote snoekbaars

Het einde én het begin van het seizoen altijd goed voor grote snoekbaarzen

Door The Riverpiker, Piet Driessen.

Dit artikel is gebaseerd op alle rivieren in Nederland, zonder een enkele uitzondering, het is gewoon een kwestie van proberen…..

Nu we dit lezen is het seizoen weer gesloten op roofvis, en dus ook op snoekbaars. Was het eind maart weer goed op grote snoekbaarzen?  Jazeker, waarom ook niet want dat is al 20 jaar zo.  Het enige wat in die tijd eigenlijk veranderd is, is het aas waar we mee vissen.  Jaren geleden liepen we met een lange hengel langs de oever met daaraan een visje van klein formaat ( ongeveer 10 cm) en dan kwamen de grote stekelrovers wel tevoorschijn. Prachtige formaten van snoekbaarzen die je anders het hele jaar door bijna niet kon vinden. Nu vissen we nog steeds op dezelfde stekken maar dan meestal  vanuit een bootje en met kunstaas. De maartse vissen zijn vaak echter nog steeds van respectabele afmetingen


Hoe pakken we het aan?
We nemen een hengel van 180 tot 240 cm die redelijk strak is (30 ponds) vanuit de boot bij voorkeur 180 cm en vanuit de oever 240 cm lengte, daarop 15 ponds  dynema lijn, een stalen dun onderlijntje van minimaal 30 cm en klaar is de hengel.

Grote dozen en kisten met kunstaas gewoon thuis laten staan omdat je maar maximaal 10 stukjes kunstaas nodig hebt en de rest is gewoon onnodige ballast omdat je óf ze toch niet gebruikt en ze ook niet beter vangen als het bewezen spul het laat afweten. We nemen een 4 tal ratelpluggen, merk maakt niet uit als het maar rammelt, liefst niet groter dan een 8 cm. Verder een 6 tal shadjes tot maximaal 10 cm. Troebel water rood of geel en helder water wit, rest gewoon thuis laten. Zelf vis ik graag met de shadjes van US-Baits omdat het gewoon supersterke shads zijn die gewoon niet kapot te krijgen zijn en dat kan je tegenwoordig van veel shads niet zeggen. Verder een onthaaktang, draadkniptang en een goed humeur en we zijn klaar voor de strijd

Vanuit de boot of gewoon vanuit de oever
We beginnen als eerste pal langs de oever te slepen of te werpen met ratelaars. Een man vist tegen de kant aan en eentje aan de andere kant van boot en dat is dan om ze zo snel mogelijk te traceren. Ondiepe succesvolle platen van afgelopen zomer allemaal overslaan omdat de snoekbaars zich daar nu bijna niet ophoudt. We pakken het liefst die kanten die al vrij snel naar 3 a 4 meter diepte aflopen. Struiken die langs de oever staan zijn al vaak goede stekken want hier zitten overal wortels onder water waar  de snoekbaarzen graag in hinderlaag wachten .

Sleep gewoon deze stekken af en het zal in de laatste dagen van maart  niet lang duren voor ze zich ze zich melden. Vang je nu een kleine snoekbaars ga niet terug naar de plaats van aanbeet  (is wel verleidelijk) maar ga gewoon verder totdat er een grote snoekbaars op je kunstaas knalt. Dan wordt het pas echt interessant en is het een kwestie van deze stek goed uitvissen en daarbij de nodige fraaie rovers vangen en op foto zetten.  Missie geslaagd!

Dit ritueel herhaalt zich ieder jaar rondom deze tijd omdat de snoekbaars dan op bepaalde stekken kort in de oever gaat liggen. Dit heeft totaal niets met het afpaaien te maken, daar ze vaak op een ander stek afpaaien.

Een andere dodelijke techniek kan zijn om met kleine shadjes rustig de kantjes mee uit te werpen. Telkens even tegen de boden laten huppelen en even een slagje naar boven tikken om ze tot een aanbeet te verleiden als ze behoorlijk vast liggen.  Hier ook weer het zelfde verhaal. Komen er regelmatig kleinere snoekbaarzen van een stek, gewoon verder gaan langs de oever en doorzoeken. Geen dregjes op de shads, gewoon een enkele haak is ruim voldoende.  De shad en ook vaak de ratelaars worden  gewoon compleet naar binnen worden gezogen. (Daar hebben we onze onthaaktang dan ook voor).

Eindconclusie; hou het eenvoudig, slip goed afstellen, grote mannetjes en vrouwtjes snoekbaarzen vangen, op de foto zetten en weer terug om straks voor het nageslacht te zorgen. Een ander  voordeel  is ook dat deze vissen weer met kracht wegzwemmen en niet met uitgepuilde ogen naar het diepe water teruggaan op de plassen.

De laatste dagen van maart 2007 hadden we er nog topdagen bij met snoekbaarzen van o.a.  74-76-76-82-83-83-87-87-97 cm en dan niet te vergeten de talrijke grote vissen die zich vakkundig wisten te lossen.

Start nieuwe roofvisseizoen
De laatste zaterdag van mei mogen we weer op de snoekbaars en dan herhaal ik ditzelfde ritueel met opnieuw de nodige grote snoekbaarzen. De manier van vissen is de eerste 2 weken van het nieuwe seizoen precies hetzelfde. Het verschil is alleen dat ik dan  de oevers uitwerp met jerkbaits tot zo’n 12 cm en shads tot een centimeter of 15 cm. Succes verzekerd en veel plezier alvast!

 

 


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -