Grote           (Nederlandse) beekforel.

(Nederlandse) beekforel.

door Eddy te Mebel

Zaterdag 4 mei was de dag van de dodenherdenking, maar voor mij was het ook een speciale dag, maar dan met een vliegenhengel in mijn hand. Misschien ving ik deze dag mijn “bonusvis” omdat ik precies 15 jaar met de vliegenhengel vis. Deze “bonus” was een beekforel van maar liefst 63 cm. en dat ook nog eens in eigen land.

De bonusvis van Eddy

Een kromme aftma 3 hengel.
In het voorseizoen vis ik graag met licht materiaal, omdat er dan nog weinig waterplanten aanwezig zijn. Ook deze zaterdag ging ik met mijnn drie-tje op pad. Nadat Hein en ik een bezoekje hadden gebracht aan een hengelsportzaak, moest er natuurlijk nog wel even gevist worden. We gingen het even proberen in verschillende beken en slootjes. We visten zoveel mogelijk achter stuwen, omdat daar veel beroering en zuurstof in het water aanwezig is.

Hein had op een bepaalde stek al eens een gigantische grote baars met de nimf gevangen. Maar deze dag was het water zo “dood als een pier”, dacht ik……….
Ik viste met mijn bijna 2,40 m. lange vliegenhengel en een leadertip van 0,18mm. Een grote 5mm. Goudkop op haakmaat 8 maakte het zaakje compleet. Het geheel was eigenlijk wel wat lomp voor dit lichte hengeltje.

Het bonkte dan ook nogal tijdens het werpen, maar groot aas; grote vis , zegt men wel eens. Dit klopte ook nog, want vlak voordat we naar huis toe gingen (17.00 uur), werd tijdens het binnenvissen mijn hengeltje bijna uit mijn handen gerukt. Alleen mijn handvat stond nog krom, de rest werd samen met de vliegenlijn als een elastiek strak getrokken. Het leek wel of ik er drie snoeken aan had hangen, want het water kolkte voor mij, links van mij en rechts van mij. Wat een snelheid had deze vis. Nu werd 0,18mm nylon plotseling toch wel
weer wat aan de dunne kant.


Een plaatje van een vis

Het enige wat ik kon doen was de vis met de hand op de spoelrand bijremmen, maar deze trok er zich niks van aan. Ik riep naar mijn vismaat maar die stond wel 400 meter verderop en dat duurde nog even voordat hij bij me was. Veel tijd van opzij kijken waar hij bleef had ik trouwens ook niet.

Want ondertussen had ik al een keer een grote kop van een forel boven zien komen. Wat een beest zeg! Ik heb door de jaren heen verschillende beekforellen boven de 50 cm. gevangen, maar deze moest wel even iets groter zijn. Inmiddels was Hein hijgend gearriveerd en stond al met het schepnet klaar. Maar ik kreeg de vis niet aan de kant en zag hoe de goudkop aan de buitenkant van de bek zat. Mijn knieën begonnen al bijna te knikken bij het zien van de bijna losse goudkop. Maar uiteindelijk hebben we hem toch in het net gekregen.

Een supervis.
Met een bijna lamme arm van het drillen keek ik voor de eerste keer in het schepnet en zag toen pas hoe groot deze beekforel was.
Een echte beekforel van 63 cm. en dat in eigen land, zomaar ergens midden tussen de weilanden met grazende koeien. Zo’n grote vis had ik zelfs in Duitsland of Scandinavië nog nooit gevangen. Er zat ook geen schub verkeerd aan deze vis en geen beschadigingen.
Na snel meten en fotograferen, hebben we de vis teruggezet die er weer snel vandoor ging.


Het was m’n eerste forel van dit seizoen, maar mijn seizoen is nu al goed.
Op het Haringvliet of Veerse meer worden ook wel eens grote forellen gevangen, maar dan praat je over een ander type (groot) water.



De vangende Goudkop

Goudkop:
Haak(maat):
Staart: een stuk of zes fazantenstaartfibers.
Body: pauwefibers.
Thorax: groene synthetische dubbing.
Ribbing: over de body wikkel ik soms een stukje koperdraad als extra verzwaring en versteviging.

ANDEREN LAZEN OOK