Op het IJsselmeer/Markermeer is vorige week een grootschalig bestandsonderzoek met de A-toomkuil van start gegaan.
In totaal zullen er in vier weken tijd 138 trekken worden gedaan. Drie weken lang wordt er ’s nachts in span met de A-toomkuil gevist, en aansluitend met de stortkuil op de droogtes. Het span bestaat uit de HN 3 van de gebroeders Jan en Bart Last met afwisselend als meevarend schip de WON 77, VD 64 en HK 8.
De eerste week van het bestandsonderzoek met de A-toomkuil vorige week deden de HN 3 en WON 77 aan de bovenkant van het IJsselmeer 45 trekken. Technische uitvoering en resultaten waren tot tevredenheid. Deze week werd er samen met de VD 64 gevist.
Het praktijkonderzoek wordt uitgevoerd door milieuadviesbureau ATKB in samenwerking met Wageningen Marine Research (WMR) en in opdracht van de Stichting Transitie IJsselmeer (STIJ).
,,Uniek, er heeft nog nooit bestandsonderzoek op het IJsselmeer en Markermeer op deze schaal plaatsgevonden’’, zegt Nico Beun van de STIJ. ,,We zijn razend benieuwd naar wat het oplevert, met name wat de lengteverdeling van de schubvis betreft.’’
Vorig najaar werd er voor het eerst vergelijkend gevist met enerzijds de A-toomkuil (37 trekken toen) en anderzijds de gebruikelijke verhoogde boomkor van Wageningen Marine Research. IJsselmeervissers reageerden enthousiast. Dit project is mede mogelijk dankzij het Europese Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.
Overheden, de PO-Vissersbond/IJsselmeer, de STIJ, WMR en maatschappelijke organisaties werken samen aan een ‘Actieplan toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied’, onder regie van het ministerie van LNV. Er zijn zes werkgroepen actief. Vrijwel wekelijks wordt er vergaderd. Bij het ministerie van LNV is bijkans een compleet nieuw team op het IJsselmeer gezet, met als programmamanager Vincent van der Meij en projectleider Sophie Neve.
Op de Urker IJsselmeervisafslag werd vorig jaar een recordhoeveelheid van 259 ton snoekbaars aangeboden. Dat record is de eerste week van oktober al gebroken.
Ook in de survey van Wageningen Marine Research nemen de vangsten van paairijpe snoekbaars sterk toe sinds 2015, met in 2018 de hoogste vangsten sinds 2002, aldus Nicola Tien van WMR.