Groote Keeten nader belicht

klik om naar de website te gaan.

Het langst bestaande specialistische zoute magazine in ons taalgebied is Zeehengelsport. De grote schare trouwe lezers verheugen zich alweer op de vijfde aflevering van dit jaar. Zij weten namelijk dat het opnieuw boordevol zal staan met avonturen, wetenswaardigheden, up-to-date wedstrijdinfo en de laatste nieuwtjes die zoute mannen zeer waarderen. Dit keer treft de lezer ook zeer interessante stekinfo. Het Noord Hollandse Groote Keten wordt nauwkeurig onder de loep genomen door Cor Juffermans, speciaal voor de bezoekers van Total Fishing presenteren wij dit artikel als preview.

Groote Keeten nader belicht

Iets ten noorden van Callantsoog (N-H) ligt de kleine badplaats Groote Keeten. Groote Keeten behoort tot de gemeente Zijpe en telt circa 150 inwoners. Bij wedstrijdvissers geniet Groote Keeten grote bekendheid, want al jaren is het strand decor voor één van de grote voorselectiewedstrijden voor het NK-Kustvissen. Een bijzondere stek bovendien waar je best kunt vangen.



Groote Keeten nader belicht .

Die voorselectiewedstrijd is niet de enige die het gehucht bekendheid geeft. Ook Handy Fish Heiloo houdt hier al meer dan 18 jaar in samenwerking met HSV De Snoek uit Wieringen een druk bezochte zeeviswedstrijd om de Handy Fish Trofee. En ja, ook in ons lijfblad Zeehengelsport kom je regelmatig de naam Groote Keeten tegen. Zo lees je er regelmatig over in de Vangstbarometer die Johan Veerman over ‘de Noordkop’ voor zijn rekening neemt. Je hoort hem over het algemeen nooit klagen. Tijd dus om Groote Keeten aan jullie voor te stellen.

Dubbelduijn
Wikipedia vertelt over Groote Keeten het volgende: de oorspronkelijke naam van het dorp is eigenlijk ‘Dubbelduijn’. Dit dorp is gebouwd op de restanten van het overspoelde eiland ‘t Oghe. In Groote Keeten zijn deze restanten nog heel mooi zichtbaar. Deze oude duinen zijn bewaard gebleven omdat er rond 1600 een dijk werd aangelegd om de polders rond Callantsoog te beschermen tegen de binnenvallende zee. In 1610 werd een dijk naar Huisduinen gemaakt om de polders Koegras droog te maken.


Een stek met een opvallende naam.

De polders Koegras werden weer basis om de polders van Anna Paulowna en Wieringerwaard droog te maken. Daarna ontstond er aansluiting met het eiland Wieringen. Het plaatsje groeide mede daardoor uit van een buurtschap tot een dorp. In 1610 werd er een soort raadhuis -‘bekwame keet’- op de Helmdijk gezet en zo kwam de naam Groote Keeten tot stand en verloor de buurtschap zijn oorspronkelijke naam.

Ik kan het bovenstaande rustig drie keer lezen en dan nog snap ik die overgang van Dubbelduijn naar Groote Keeten niet. Maakt ook niet uit, want voor geschiedenis moet je niet hier zijn, hier ben je om over vissen te lezen, toch? Zoals gezegd, Groote Keeten is een badplaats. Dat heeft tot gevolg dat het strand op mooie zomerse dagen overdag vol ligt met badgasten.

 Neem van mij aan, dat jij er als zeevisser dan helemaal niets te zoeken hebt. Maar in de avonduren en vanzelfsprekend ook op ‘mindere’ dagen is het er goed toeven als zeevisser. Over het strand van Groote Keeten wordt gezegd dat dit het breedste zandstrand van de provincie Noord-Holland is. Daarover zijn de meningen hoogstwaarschijnlijk dan ook wel weer verdeeld, maar feit is wel dat Groote Keeten een breed strand heeft.

Daarnaast, en dat maakt het strand van Groote Keeten zo razend interessant, liggen loodrecht op dat brede zandstrand zo om de 150 meter strekdammen. Juist die combinatie zandstrand en strekdammen maakt van Groote Keeten een hotspot voor de zeevisser.
Zandstranden (lees: zanderige zeebodems) zijn namelijk zeer populair bij onze platvissen en die strekdammen zijn weer enorme magneten voor zeebaars, gul, wijting, puitaal en meuntjes.

In de stroomnaden rondom zo’n strekdam mag je ook nog fanatiek jagende makreel, fint en geep verwachten. Alle vissoorten die onze Noordzee rijk is, zul je er niet tegenkomen, maar de meest populaire soorten dus wel. En het geinige is, dat die verschillende soorten vis ook nog eens verspreide aankomstdata kennen. Kortom, Groote Keeten is dus het jaar rond een zeer interessante plek voor de zeevisser.

Een pittige tippel
De tippel vanaf de parkeerplaats naar het strand mag gerust ‘pittig’ genoemd worden. Je loopt weliswaar over een stenen weg, maar de te lopen afstand is ongeveer 750 meter lang en ook nog eens licht glooiend. Voor de spinvissers onder ons waarschijnlijk geen enkel probleem, maar voor wie tijdens een vissessie graag altijd alles bij zich wil hebben in zijn vertrouwde blauwe Shakespeare of zwarte Daiwa bak -en daar hoor ik ook bij- adviseer ik toch echt een karretje.


Een karretje is geen overbodige luxe.

Voor die bakken zijn overigens ook constructies te koop waardoor je zo’n bak als een rugzak kunt meetorsen. Vanwege het gewicht van al mijn materiaal, geef ik de voorkeur aan een karretje, maar voor wie graag iets minder meeneemt, is zo’n rugzakconstructie misschien een alternatief. H

et weggetje vanaf het parkeerterrein tot aan het strand is weliswaar lang en licht glooiend, maar wel zeer goed te belopen en je komt er geen gekke hindernissen tegen. Over de parkeerplaats kan ik nog melden dat hij groot, ruim en bovenal nog steeds gratis is. Gezien de groeiende populariteit van het plaatsje Groote Keeten als badplaats kan ik niet inschatten wanneer dat ‘gratis’ overgaat in ‘betalen’, maar vooralsnog is het er zonder kosten. Kom je echt niet vaak meer tegen!

Lees het water
Eerlijk is eerlijk, bij Groote -Keeten is het verdraaid moeilijk in te schatten waar de diepere stukken water zitten. Ga je bijvoorbeeld bij Camperduin of Petten vissen, dan kom je van ‘hoog’. Je moet dan immers even over die dijk heen en als je daar bovenop staat, krijg je een heel goed beeld van het geheel. Dat is bij Groote Keeten onmogelijk. De duinen zijn verhoudingsgewijs heel laag en het weggetje waar jij overheen loopt is ook nog eens uitgegraven in die duinen. Je komt dus al ‘laag’ aangelopen.

Nu komt het dus aan op -zoals dat zo mooi heet- ‘even het water lezen’. Niet iedereen beheerst dat, maar ik zal een paar tips geven. Zie je op een bepaalde plek meer en vaker branding of overslaande golven, weet dan dat het daar ten opzichte van plekken waar je die branding of overslaande golven niet ziet, ondieper is. Zie je op afstand rollers die niet overgaan in overslaande golven, maar ineens weer langzaam gaan kabbelen, weet dan dat het daar ineens iets dieper is.


Bij dergelijk weer heb je als visser alle ruimte!

 Zit zo’n plek midden in een zichtbare grote zandbank, weet dan dat daar waarschijnlijk de opening in de bank zit. Langs de randjes vaak een absolute hotspot! Ga je naar hoog water toe vissen op Groote Keeten of je komt toevallig aan op het hoge tij, probeer dan met deze tips een mooie plek te vinden. Besef tegelijk dat die strekdammen ook voor branding en overslaande golven zorgen. Die strekdammen liggen immers hoger dan het stuk ertussen.


De strekkers liggen niet te hoog en raken bij hoog water al snel overspoeld.

Hotspot
Aangekomen op het strand van Groote Keeten kun je naar rechts gaan om uiteindelijk uit te komen in Julianadorp aan Zee. En ga je naar links dan kom je uiteindelijk in Callantsoog terecht. Als je de strekdammen zo ziet liggen, valt je wellicht op dat er eigenlijk geen een tussen zit die er met kop en schouders bovenuit steekt en zich dus ‘de strekdam der strekdammen’ mag noemen. Kortom, recht voor de strandafgang is net zo goed als een eind verderop, rechts of links.

Probeer wel even het water te lezen en pik daar jouw hotspot uit. Staan er medevissers, vraag dan altijd even hoe het gaat met de visserij en probeer hier je voordeel mee te doen. Staan ze super te vissen, neem dan een veilige afstand in ogenschouw, maar ga niet te ver bij ze vandaan staan. Zorg er wel voor dat je dan niet tot overlast bent. Persoonlijk kom ik op een visplek met strekdammen altijd zo rond het hoge tij aan en kies ik altijd een plek links of rechts aan de voet van een strekdam.


Ook hier is de scholenbaars het meest algemeen,maar zo af en toe loopt er beslist ook een mooi exemplaar tussendoor!

 Het uiteindelijke doel is de kop van de strekdam, maar in het begin vis ik de uitgesleten kommen aan de voet van de strekdam af en naarmate het water zich verder terugtrekt, kruip ik steeds verder de strekdam op. Eén hengel veraf en de ander dichtbij. Zit er zeebaars, makreel of geep, dan is de hengel voor dichtbij heel vaak een spinhengel met een kunstaasje of een dobber met daaronder een kweekzager. Het hele gebied rondom die strekdam is immers mijn hotspot en niet altijd dat ene plekje waar ik kan komen als ik niets aan mijn werptechniek verander.

Ondiep
De strekdammen op Groote Keeten zijn niet lang. Ten opzichte van Camperduin en Petten zelfs kort. Met hoog water en een niet te straffe tegenwind is het nog relatief eenvoudig om voor de kop van zo’n strekdam in te werpen. Een plek die je altijd moet afstruinen, want daar zit immers heel vaak de mooiste slijpgeul. Rondom de strekdammen van Groote Keeten kom je ook relatief weinig losgeslagen strekdamstenen tegen.


De meuntjes vind je dicht tegen de stenen.

Ik zeg niet dat ze er niet liggen, maar de kans op ‘vastlopers’ is kleiner dan bij de eerder genoemde strekdammen van Camperduin en Petten. De bodemgesteldheid tussen twee strekdammen is ook minder ruig. Vlakbij de strekdammen kom je mooie slijtgeulen tegen, maar iets verderop ligt een relatief rustige zeebodem.

Vlakbij de strekdammen is de kans op een mooie zeebaars, gul of wijting dan ook veel groter dan in het midden tussen twee strekdammen. In dat rustige water is de kans op een mooie platvis echter weer veel groter. Vis je heel dicht tegen de strekdam, dus ook tussen de losgeslagen stenen, dan is de kans op een meuntje of puitaal altijd aanwezig.


Zeeforellen worden hier in toenemende mate gevangen, maar moeten vanzelfsprekend direct weer levend worden teruggezet!

Jagende makreel en geep mag je in de bovenlaag tussen de overgang van ruw en kalm water verwachten. Kleine visjes scharrelen daar hun voedsel bij elkaar en zowel de makreel als geep weet dat! Tenslotte kan ik nog mededelen dat het water bij Groote Keeten niet diep is. Tussen, maar ook rondom de strekdammen niet en ook niet als je vanaf de kop van een strekdam ver inwerpt.

Voordeel van dit ondiepe water is dat het relatief snel opwarmt met een zonnetje erop en dat vlak na een koudeperiode hier de vis wat sneller het warmere ondiepere water opzoekt. Ook vissen die er de voorkeur aan geven om in een bepaalde temperatuur te vertoeven, denk aan zeebaars die je mag verwachten in water vanaf 12 graden Celsius, is op Groote Keeten eerder te verwachten dan op stranden met diepe zwinnen voor de deur.

Potientele vangsten
Op Groote Keeten is het hele jaar door wel een visje te vangen en vormt daarin geen uitzondering ten opzichte van de overige stranden langs de Nederlandse kust. Verkeren de vangsten elders langs de kust in mineur dan zal dat ook op Groote Keeten zo zijn, maar is het overal top dan zal je ook hier je vis volop vangen.

Volg je de wekelijkse vangstberichten op
www.totalfishing.nl dan weet je precies wat er de voorgaande week is gevangen door je collega-vissers elders in het land en kan je hier je vissessie op Groote Keeten op afstemmen. Mocht je echter hebben gelezen dat er grote en flinke gul wordt gevangen rondom bijvoorbeeld de Noordpier van Wijk aan Zee, ga er dan niet direct vanuit dat je die hier ook vangt


Het ondiepe strand staat bekend vanwege de botten van een mooi formaat.

De wat grotere gul, tegenwoordig is dat er al eentje van een centimeter of vijftig, geeft namelijk de voorkeur aan wat dieper water. En dat is nou net wat hier op Groote Keeten ontbreekt. Maar de wat kleinere gul, ook wel ‘torretjes’ genoemd, zitten er hier beslist wel. En uitzonderingen bevestigen altijd de regel; een enkele grote gul zal er ook wel zwemmen.


Alles in stelling!

De laatste vangstberichten die ik over Groote Keeten ontving, waren wel bijzonder. Zeeforel, zelfs flinke zeeforel wordt er tegenwoordig regelmatig gevangen. Een schitterende vis waar je fantastische sport aan kan beleven. Na de vangst even opmeten, snel op de foto en vlot weer terug, want je weet: zeeforel is een beschermde vis.

Het matriaal
Op Groote Keeten heb ik altijd mijn gewone éénpootstrandsteunen én mijn driepootstrandsteun mee. Met hoog water gebruik ik die éénpootstrandsteun in het zand op het strand en kan ik eenmaal de strekdam op, dan gebruik ik mijn driepootstrandsteun. Die aluminium uitvoeringen met van die lichtgroene doppen die je tegenwoordig overal ziet, voldoen uitstekend en zijn ook nog eens schappelijk geprijsd.

Voor het ‘zware’ werk pak ik steevast mijn twee Hiro Dream Surf hengels van 4,50 meter lang met daarop mijn Seagate’s 4500 van Daiwa. Echt zware omstandigheden zul je hier echter niet tegenkomen en de kans op vastzitten is vrijwel nihil. Beide spoelen zitten mudvol met 16/00 Corastrong Zoom7 gevlochten lijn, dikker hoeft echt niet.


Op alle omstandigheden voorbereid…

Is er kans op zeebaars, makreel, geep of fint dan heb ik ook mijn Exceler 330 hengel mee. Dit is een perfecte spinstok die net iets langer is dan de gemiddelde spinhengel en waarmee je ook nog eens met gemak gewichten tussen de 40 en 120 gram een roteind weg kan krijgen. Is vaak niet nodig, maar het kan wel! Op die spinhengel heb ik het kleine broertje van de Seagate 4500 zitten, namelijk de Seagate 3500E QD. De spoel daarop zit vol met 10/00 Corastrong Zoom7 Claro.

Die laatste heeft een half transparante kleur die nagenoeg onzichtbaar is in helder water. In helder water gebruik ik steevast kleurloze onderlijnen zonder ook maar één toeter of bel erop. Is het water troebel of bruin dan wil ik nog wel eens een compleet roodgekleurde onderlijn inzetten, met juist wél allemaal toeters en bellen. Van bot en ook wijting is bekend dat die een lichte voorkeur voor de kleur rood hebben. Op Groote Keeten zie je ook veel collega-vissers met een feederhengel vissen. Ikzelf heb er nog geen, maar ik ben me wel aan het oriënteren om er eentje aan te schaffen.


Compleet roodgekleurde onderlijn met allemaal toeters en bellen, voor als het water troebel of bruin is. Illustratie: Cor Juffermans, Jan Stroomer en Sjoerd Schrassen.

Zeeaasadressen
In Groote Keeten zelf is het niet mogelijk om zeeaas te kopen. Bekende zeeaasleveranciers in de omgeving zijn Handy Fish Heiloo (tel. (072) 5336961), Cees Bruin in Schoorl (tel. (072) 5091553), Nipro Hengelsport in St. Maarten (tel. (0226) 394055) en Zorg Hengelsport in Den Helder (tel. (0223) 633207). Bel van tevoren wel even op om je zeeaas te bestellen.

Dat voorkomt verrassingen mocht je onaangekondigd bij een van deze leveranciers binnenstappen voor een portie zeepieren, zagers of ander soort aas. Mocht je toevallig iets vergeten zijn, weet dan dat je bij deze winkeliers ook uitstekend terecht kunt voor een onderlijn, rolletje draad en misschien nog een stukje lood.


Parkeren is hier (nog) gratis!

Hoe er te komen
Kom je vanuit de richting Julianadorp aan Zee, volg dan de N502 tot aan de rotonde in het dorp Groote Keeten. Neem op de rotonde de eerste afslag naar de parkeerplaats. Vanuit de richting Callantsoog volg je ook de N502 tot aan de rotonde. Neem nu de derde afslag naar de parkeerplaats. Rijdende over de N9 -dit is de weg tussen Alkmaar en Den Helder- neem je de afslag in het dorp ‘t Zand naar Groote Keeten.


Wie het kleine niet eert…

Dit staat duidelijk aangegeven op de borden. Aan het einde van de Helmweg sla je linksaf. Wederom kom je nu bij die rotonde uit en mag je de eerste afslag rechts nemen om er je auto te parkeren. Een postcode en huisnummer van die parkeerplaats is niet bekend, maar als je in je navigatiesysteem het adres ‘Duinweg 11, 1759 NW Groote Keeten’ intikt, kom je uit bij restaurant ‘t Duinpannetje. Dit restaurant ligt op een steenworp afstand van die grote parkeerplaats.

Cor Juffermans

Tot slot: geniet van het vissen! Oók als je eens een keertje niets vangt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de andere artikelen in Zeehengelsport? Uitgave nummer 5 van dit jaar valt zo rond 21 juli a.s. bij de abonnees in de bus en is vervolgens te koop in de kiosk, boekhandel of de hengelsportzaak.



Heeft u nog geen abonnement, kijk dan voor een zeer aantrekkelijke aanbieding op: www.hengelsporthuis.com

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Noordooster kracchie 5 tot 6.
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: 7 november top visserij!
Willem Moorman -