Gras, korst en frustraties (deel 1)
Door Sijmen Majoor
Dit jaar ben ik in contact gekomen met Frens. Frens is een fanatieke karpervisser, die vrijwel al zijn vissen vangt op de korst. In zijn oude woonplaats Boskoop is dat de manier om karper en graskarper te vangen in de uitgebreide polder stelsels. Vooral de verhalen over de graskarper zorgden ervoor dat ik dit jaar in elk geval een graskarper wilde vangen.
De beste tijd van het jaar om graskarper te vangen is toch zeker de zomer. Door het warme weer liggen de karpers hoog in het water en azen ze erg veel van het oppervlak.
Zo ver was het echter nog niet en in het voorjaar hebben veel gevist op de Merwede. Met de korst hebben we prachtige windes gevangen. Dit was voor Frens weer een nieuwe soort. Geweldig om te zien dat de grote windes zonder angst enorme korsten naar binnen werken.
Nieuwe soort voor Frens.
Dit was de perfecte manier voor mij om het vissen met de korst onder de knie te krijgen. De basis is heel erg simpel. Je hebt een hengel nodig, molen, haak en brood. Daarnaast is het een heel spannende visserij, omdat je de vis actief opzoekt en dan al sluipend probeert de vis te vangen. Je ziet hoe de vis het aas pakt, wat het extra spannend maakt.
Het korst vissen op winde gaat als volgt. Voer eerst wat korsten en wacht tot de winde gaat azen. Dan prik je een flinke korst aan je haak, dompelt hem even in het water zodat je wat werpgewicht hebt. En daarna tussen de azende windes ingooien.
Prachtige bak.
Als je korst wordt gepakt wacht je twee tellen en dan sla je aan. Kan bijna niet missen. Nog een goede tip! Als je last hebt van meeuwen klap je hard in je handen. Dit is voldoende om ze te verjagen en de vissen schrikken er nauwelijks van.
Om winde te vangen, vis je wel met veel lichter materiaal dan je zou gebruiken om karper te vangen. Een Avon-type hengel met een test curve van 1lb een lengte van 11ft (3.30m), een klein molentje met goede slip, 20/00mm nylon en een haak maat 4 is alles wat je nodig hebt.
Gevangen in de keerstroom bij de krib.
Voor het vissen op karper heb je een wat zwaardere set-up nodig. Ik vis met een Korum Xpert hengel met een testcurve van 1,75lb een 5000 serie baitrunner met goede slip en 20 ponds gevlochten lijn. Voor mij een prima combinatie.
De zachte barbeelhengel dempt de klappen van de vis en de gevlochten lijn snijdt door de waterplanten heen. Bij een dril van een grote karper gaat de hengel hoepeltje krom. Frens vindt deze set wat te licht en gebruikt liever een zwaardere karperhengel van 2,75lb.
Toen het in Nederland wat warmer geworden was, werd het tijd om op zoek te gaan naar de graskarpers. Of beter gezegd, water waar graskarper in voorkomt. Helaas heeft mijn woonplaats Gorinchem geen goed karperwater en graskarper komt vrijwel helemaal niet voor.
Via een tip van een andere karpervisser, kwamen we terecht bij een vliet nabij Leerdam. Daar zou graskarper moeten zitten. Wel drukte hij ons op het hart dat de graskarpers daar erg slim en voorzichtig waren.
Prachtig water!
Vol goede moed en op een perfecte warme windstille avond stonden we aan de oevers van de vliet. Dit zag er perfect uit! Troebel water, geen waterplanten alleen maar plompenblad. Na wat voorplekjes te hebben gemaakt kregen we al snel actie.
Voorzichtig werden de eerste korstjes naar binnen geslobberd. Al snel kwamen er meer azende vissen, die met veel geweld de kosten van het oppervlak af plukten. Het was al snel duidelijk dat dit geen graskarper was.
Korstendieven.
De vliet bleek vergeven van de roofblei. Deze superagressieve vis lust naast vis dus ook wel een lekker stukje brood. Op alle plekken die we voorvoerden, hadden we het zelfde resultaat.
Agressieve roofvis.
Eerst voorzichtig azende karper, die daarna verjaagd werden door de veel agressievere roofbleien. Na allebei de nodige roofbleien te hebben gevangen reden we voldaan naar huis, maar er was nog werk aan de winkel. Terug naar de tekentafel om een nieuw plan te maken om toch een graskarper te kunnen vangen. Dat ze er zaten was nu wel zeker.