Gran Canaria/Puerto Rico bodemvissen in de winter (deel 1)
Tekst en fotografie :
Lucky Luc en Yvonne Mom Team Total Fishing INT.
Vorig jaar waren we iets later in de maand februari ter plekke en vielen we met onze neus zwaar in de boter en beleefden een prachtige visserij op allerlei grote tonijnsoorten.
Toen werd er voornamelijk de gehele visdag getrold. Dit jaar ging het om het bodemvissen wat op Gran Canaria altijd een bijzondere vangst kan opleveren.
Gran Canaria is een hele mooie winterbestemming.
We hadden het ons wel heel gemakkelijk gemaakt dit jaar door te boeken bij Morasol Suites wat pal aan de haven ligt, waar vandaan alle visboten vertrekken. Er zijn op Puerto Rico maar een aantal locaties op de 'begane grond'. De rest van de hotels en appartementen zijn allemaal tegen de heuvel aan gebouwd, dus dan is het vaak klimmen geblazen.
Morasol Suites dat pal aan de haven ligt bleek een ideale uitvalsbasis. Alle twee kamer appartementen kijken uit op de haven en de oceaan. De zon in de middag- en avonduren is heerlijk om even na te genieten. Alles is prima verzorgd.
Je kan natuurlijk ook rustig naar beneden lopen en een taxi terugnemen die daar erg goedkoop is. Puerto Rico is een ware aanrader voor een combinatie van zon- en visvakantie. Het vissen vanaf de boot is er nog spotgoedkoop .
Je kunt in de diverse visseizoenen gemakkelijk een soort van droomvis vangen (is persoonlijk natuurlijk). In het bodemseizoen geldt een prijs van 70 euro voor zes uur vissen en in het trol-seizoen betaal je 80 euro voor zes uur vissen.
Roger heet u van harte welkom aan de haven voor het maken van een boeking. Maar u heeft natuurlijk ook keus uit andere boten.
Er zijn visboten, zoals de Reel Time, waar ik nu voor het tweede jaar mee gevist heb, die een maximaal aantal personen aan boord nemen van zes vissers. Daar zou ik persoonlijk voor gaan. Maar ze varen ook met minder uit, dus daar kan je net als bij ons gewoon geluk mee hebben.
Direkt buiten de haven gaan er meteen hengels uit om te trollen en kan het feest beginnen.
De boten vertrekken allen om 9.00 uur in de ochtend vanuit de haven en liggen om 15.00 uur weer aan de wal. De effectieve vistijd op de bodem is dan 4-5 uur.
Op de heen en terugweg wordt er altijd getrold om geen vistijd verloren te laten gaan, met kans op wahoo, barracuda, tonijn enzovoorts. Dus dan heeft u met de hengel, die u wordt aangewezen op de boot direct buiten de haven, meteen kans op iets groots.
Bodemvissen
Het bodemvissen gebeurt meestal op dieptes tussen de 30 en 150 meter. De schipper en deckhand bepalen aan de hand van hun ervaring en laatste vangsten waar zij gaan vissen.
De gespierde torso van Frank die alles visklaar maakt deed Yvonne constant aan mij denken. Yvonne had haar eigen personeel op de boot.
Natuurlijk kun je ook een verzoek doen voor een bepaalde visserij, maar dan zal de rest van de opstappers het daarmee eens moeten zijn. De topdeckhands/schippers, zoals David van de Reel Time, weten precies wat ze doen en zijn zelf verwoede vissers, dus die willen graag vis aan boord hebben.
Altijd makkeljk zo'n Frank aan boord. Maar Yvonne wil er nu thuis ook een.
De eerste trip gingen we op zo'n 30 meter diepte voor anker en dat is wel zo relaxed. Er wordt heel precies geankerd voor de beste vangkansen. Net buiten de blokken, zodat je zowel op het zand als tegen de blokken aan kunt vissen van het rif .
Ze ziet hem het vlees al snijden thuis. Vis snijden gaat hem in ieder geval al goed af.
En bij die structuren onder water zit nu eenmaal altijd vis. Het gebruikte aas is meestal een stukje sardine, die door de deckhands visklaar voor u worden fijngesneden. Als u het niet wilt of niet leuk vindt doen ze het zelfs voor u op de haak.
Het ankeren moet precies op de goede plek gebeuren hoe groot de oceaan ook is.
Yvonne had dit snel door en gebruikte (misbruikte?) de deckhands graag met haar blonde lokken en glimlach. Wij mannen zijn eenvoudig te paaien op die manier, dat bleek maar weer.
Terwijl het eerste visje, een gevlekte dwergtarbot, kon poseren voor de foto op deze winderige eerste visdag hield Yvonne de huurhengels (inbegrepen in de bootprijs) even vast. Er zouden nog vele van deze platterikken volgen.
Dat scheelde mij weer werk haha. Ik neem altijd een eigen reishengeltje mee op vakantie en dit keer was dit de Northman Pilk Traveller 160-420 gram wat een tophengel bleek te zijn voor deze visserij.
De vele hagedisvissen waren vaak van een behoorlijk formaat. Het is ook een prachtig stevig aas voor de rog.
Voor verder info en prijs verwijs ik u graag naar www.havfiske.nl die alleen maar kwaliteit verkoopt op zeevisgebied.
Al snel volgde de eerste van vele roggensoorten die we vingen. Deze was extra giftig en zeer beweeglijk dus oppassen geblazen. Yvonne was niet blij met mijn actie, maar het ging.
Op de wat kleinere vissen moet je direkt aanslaan als je een aanbeet voelt. Al deze vissen hebben tandjes en hebben als je niet snel genoeg reageert, je aas er zo afgegeten.
Op de vele roggensoorten die hier voorkomen heb je wat langere lijnen nodig die rustig op de bodem liggen, beaasd met een halve of hele opgebonden sardine.
Joekels van stekels had deze zeer driftige kleine pijlstaartrog.
Bindgaren is een prachtige uitvinding en onmisbaar hierbij. Zorg dat je zelf ook wat spullen bij je hebt om eventueel een montage wat langer te maken indien nodig. We hebben genoten van alle soorten roggen die we bij deze visserij naar boven haalden.
Er volgden nog diverse roggensoorten. Leuk werk hoor en een hele speciale aanbeet als ze met je aas gaan zwemmen.
Ook murenes, zeebrasems, hagedisvissen en grote pietermannen behoren tot de normale vangsten op de bodem. Ondertussen, als je met de kleinere hengels in de weer bent, staan er een paar dikke hengels uit op de bodem met soms meerdere sardines tegeijk daaraan als aas.
Het bleef een beetje 'tricky' om van deze kleine roggen een foto te maken.
Er zwemmen echt knotsen van vissen rond Gran Canaria, dus met een beetje geluk vang je er zo eentje. De tweede trip op 150 meter was iets minder qua vangsten, maar zonder vis kom je echt niet van de boot af op Gran Canaria.
Af en toe een wat grotere rog.
Maar dit jaar voor ons geen 100 kilo vissen. Dat hoeft van mij eerlijk gezegd ook niet meer. Ik heb het geweten destijds. Zie eerdere publicaties op Total fishing hierover. Link: http://www.totalfishing.nl/laatste-nieuws/articles/de-laaste-vis-van-de-vakantie-bevochten-en-geland-door-drie-man
Een gigantische sama maakte de dag toch nog tot een succes. Voor de laatste trip op de bodem hadden we benadrukt dat we toch weer terug wilden naar de 30 meter.
Yvonne had het prima naar haar zin met haar reishengeltje. Hier komt weer een mooie rog naar boven.
En dat leverde weer een prima visdag op met een achttal verschillende soorten roggen en een gigant van een zee-engel.
Wat een lol heb je met deze visserij.
De laatste is echt monsterachtig als die naar boven komt met zijn wijde vleugels. Eenmaal aan boord is het oppassen geblazen, want deze pitbull van de zee bijt bewust naar alles in zijn buurt.
Even trots poseren met de vangst hoort en dan bij. Alle roggen gaan weer retour.
Vasthouden op een bepaalde manier is geen probleem en levert meteen een topfoto op. Op een gegeven moment hadden we wel een hele rare aanbeet op de zware hengel en leek het wel of er een soort van duikboot aan de lijn zat.
Een prachtige sama voor Luc als een welkome verrassing.
Een murene hoort tot de normale bijvangsten op de bodem. Wel oppassen voor de tanden.
Ook deze bodembewoner vingen we met regelmaat.
En het bleek later dat dat niet veel scheelde, want een reusachtige zeeschildpad had zich vergist in de hele sardine.
Opeens ging er een zware hengel hoepeltje krom en grierde de reel het uit van genot. Er bleek een grote zeeschildpad aan te zitten.
Gelukkig kon hij naast de boot prima onthaakt worden, want hoe mooi ze ook zijn, deze supersterke gepantserde beesten, je wilt ze absoluut niet aan boord hebben.
De vangst van een enorme zee-engel de laatse sessie maakte het bodemvissen dit jaar tot een groot succes.
Deckhand David heeft altijd een idee voor een aanvullende visserij ter plekke en let goed op wat er gebeurt.
Even oppassen aan boord met deze pitbull van het zoute water.
Tot twee keer toe pakte een grote barracuda bij Yvonne en mij een grote hagedisvis vast bij het naar boven halen en liet bij ons een halve vis over aan de haak.
De sama vond ik even later weer terug in het restaurant aan de haven. Het zijn viseters op Gran Canaria en niets gaat verloren. Wat een leven!
Het aanhaken van de barracuda's was helaas onmogelijk door de montage. Toen was het tijd om even over te schakelen voor David...