Glimmen in de Glomma (deel 2)
Tekst en fotografie: Nico de Boer
De Glomma is niet nieuw voor mij, ik had de rivier eerder met succes bevist bij Koppang en Hanestad. En vlagzalmvissen in Hedmark deed ik al vele malen eerder in de Atna, Rena en de Trysilelva en in diverse meren en meertjes in Femunden. Toch was het anders nu.
De Glomma is hier imposanter, de natuur ruiger, het water dieper. Maar goed bewaadbaar. En de vissen zijn hier gemiddeld groter. De langste rivier van Noorwegen ontspringt bij Aursunden in de provincie Sør-Trøndelag en stroomt door de provincies Hedmark, Akershus en Østfold om bij Fredrikstad uit te monden in het Oslofjord.
De afstand van bron tot monding bedraagt 604 kilometer. Vroeger werd de Glomma gebruikt voor de afvoer van hout, daarna kwam er een periode van ongebreideld meenemen van vis en men overweegt nu een nieuwe waterkrachtcentrale te bouwen.
Regen en zonneschijn.
Gelukkig vormt Hein met zijn aanpak tegenwicht en zal de vlagzalmstand wel op peil blijven, is de verwachting. Ik ben evenwel wat kritisch op de hoeveelheid toe te laten vissers. Elke dag moeten wij toch rekening houden met collega’s die ons voor zijn als wij naar een stek toe rijden. En ‘op een rijtje’ vlagzalmvissen is niet mijn ding.
Wim in de dril.
Juist vrijwel alleen in deze natuur zijn, geeft mij altijd dat bijzondere Noorwegengevoel. Wij splitsen ons ook zoveel mogelijk op en vissen later in de week twee aan twee. Of laat ik mijn vrienden op relatief makkelijker plaatsen vissen en kies zelf voor de diepe stukken waar ik kanjers kan verwachten.
De vlagzalmen zijn gemiddeld van dit formaat.
Om kort te gaan, de Eidfossen- en Fly Fishing sone van de Glomma zijn absoluut prachtige ‘stretches’ met een heel goed bestand aan grote vis.
Een mooie vlagzalm verzet zich hevig.
Door al het lesgeven, de slechte weersomstandigheden (twee blanco dagen!) en het beperkte aantal uren dat je in september werkelijk kunt vissen (als wij er zijn azen de vissen alleen maar van 14-17.00 uur en soms nog even ‘s avonds als de wind wegvalt), vang ik slechts 17 vissen in de drie resterende dagen (terwijl ik er in Koppang en Hanestad destijds 30 tot 50 op één dag ving).
Ik vang ook een mooie forel.
Maar over het formaat ben ik absoluut niet ontevreden. Allemaal vissen tussen de 37-40 centimeter met één kanjer van 47 centimeter.
Trots als een pauw.
Bovendien verspeel ik nog twee joekels (50+) als ik foto’s wil maken (ik ben alleen, 50 meter van de oever, middeldiep gewaad, punt 10/00 op de volle stroom).
Om vissen van dit formaat (en groter) is de Glomma hier beroemd.
Maar om aantallen ging het me ook eigenlijk niet deze reis. Ik wilde mijn maten leren vliegvissen en laten vangen. En dat is volop gelukt, ook zij vingen elke dag hun visjes en stonden van dag één af te glimmen in de Glomma.
Noorse vlagzalmen zijn doorgaans stevig gespierd.
Rob heeft me inmiddels al diverse malen gemaild en gezegd meteen wel weer terug te willen en maakt al plannen voor volgend jaar. Tono neemt zich voor ook in zijn eigen Zeeland met de vliegenlat aan de gang te gaan.
Een dikke vis weer terug in zijn element.
En Wim raakt niet uitgesproken over het fantastische verblijf en de kameraadschappelijkheid in deze vakantie en noemt het een bijzondere belevenis. En dat was het!
Via de visorganisatie www.fishspot.no (projectleider Gudmund Nygaard) kom ik aan onze verblijfplaats/(vis)vakantieboerderij Telstad Gård, www.telstad.no, en de Eidfossen sone en Kvennan Fly Fishing sone in de Glomma , www.kvennan.com.
In dit verhaal ga ik verder niet in op vistechnieken en de te gebruiken soorten kunstvliegen, want op de website staat dat allemaal goed vermeld.
Plaatje voor Tono, een paddenstoelliefhebber.
Verder is het aardig te weten wat we ongeveer kwijt zijn aan deze reis. Noorwegen is een duur land, maar met een beetje uitkienen komen we tot de volgende kosten voor een week, per persoon. Vliegen met KLM naar Oslo en terug, 200 euro; bij Sixt een Ford Kuga gehuurd (kleine 400 kilometer rijden naar plaats van bestemming), autokosten (huur, diesel, tol) 235 euro.
Onze auto en ons verblijf.
Verblijf Telstad Gård 250 euro, vergunning 115 euro, we verzorgen ons eigen eten en drinken, diverse supermarkten in Tynset, 200 euro, totaal 1000 euro per persoon. Algemene informatie: www.visitnorway.com.