image description

Gezien bij Westin ScrewIn loodkoppen

Gezien bij Westin 

ScrewIn loodkoppen 

Door Berthil Bos 

We hebben het hier over loodkoppen die we gebruiken om kunstaas van rubber te voorzien van een bevestiging oogje en een gewicht, om het geheel aan de vis te presenteren. Meestal zijn deze koppen voorzien van een enkele haak, die bij de kop van het rubber wordt ingeprikt en er bij de rug weer naar buiten komt.

Hierdoor zit een shad goed vast als je hem fixeert met bijvoorbeeld secondelijm en kan er ook voor zorgen dat je een aanbeet kan verzilveren.

Een andere bevestiging die je tegenwoordig steeds meer ziet, is de loodkop met een zogeheten schroevendraaier of 'wokkel'bevestiging. Deze loodkoppen hebben in plaats van een haak een uiteinde van verenstaal, dat er uitziet als een kurkentrekker en die je in het rubber kan draaien. Welke voordelen heeft dit systeem ten opzichte van de loodkop met haak?

Laat ik eerst zeggen dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft en als je hieraan wilt vasthouden, dan moet je dit zeker doen, maar af en toe experimenteren kan zeker geen kwaad. Goed, wat zijn de voordelen?

Een loodkop met haak heeft als vaststaand gegeven dat de haakpunt altijd op dezelfde plek zit, afhankelijk natuurlijk van de lengte van de haaksteel en de grote van de shad. Met de wokkel ga je een stinger gebruiken die je meer mogelijkheden geeft. Met een klein lusje zet je hem vast over het bevestigingsoogje. Met een aantal stingertjes van diverse lengtes kan je heel snel je aanpassen aan het aas(bijt)gedrag van de vis.


De nieuwe ScrewIn loodkoppen van Westin per drie verpakt.  

Een ander groot voordeel, vooral bij zwaardere loodgewichten, is dat de vis het geheel moeilijker kan uitschudden bij de dril. Verder vis je met twee of meer haakpunten. Zijn deze niet meer scherp dan hoef je alleen maar de stinger te vervangen in plaats van de shad te demonteren van de gehele loodkop.

Ook het fixeren met secondelijm is verleden tijd, omdat het rubber goed op zijn plaats tegen het lood blijft zitten. Wat ik tevens een voordeel vind, is dat je in je kunstaasdoos geen haken meer hebt, die op deze manier stomp kunnen worden en altijd op zoek zijn naar je vingers.


Ongeacht gewicht, allemaal hebben ze een slanke wokkel.

Luc Coppens van de firma Westin, heeft ook de voordelen herkent en een mooie serie ScrewIn loodkoppen ontwikkeld in verschillende gewichten. Deze zijn te gebruiken voor klein tot middelgroot en vooral slank rubber.

Dit is het eerste verschil met de meeste andere wokkelloodkoppen. Vaak zie je dat de diameter van het schroefdraad net iets te groot is. Als het schreofdraad dan ook nog wat scheef wordt ingedraaid, dan gaat hij gegarandeerd aan één van de zijkanten naar buiten of het fijne kopje van de shad wordt kapot gedraaid.


Vooral erg slank rubber is gebaat bij deze slanke wokkel.

Om de wokkel goed recht in het rubber te draaien, heeft men midden in deze wokkel een stalen pennetje gemonteerd, die je helpt om het indraaien goed en snel te klaren.

Verder zit er buiten het montage-oogje voor de speld ook onder de loodkop een extra oogje voor de stinger die je onder in het buikje wilt prikken. Ga eens experimenteren met het soort loodkop en je zal zien dat dit geen windeieren oplevert.

Berthil

ANDEREN LAZEN OOK