Gezien bij Westin: Danny The Duck
Door Berthil Bos
Op film heb ik weleens gekeken naar fragmenten dat snoeken jonge watervogels van de wateroppervlakte afgristen, maar in de praktijk heb ik dat (gelukkig) nog nooit eerder gezien.
Dat Esox bij tijd en wijle een lekker eendje niet uit de weg gaat, is algemeen bekend en daar spelen kunstaasontwerpers dan ook graag op in. Vaak gaat het dan om oppervlakte aas, die in sommige gevallen er erg natuurgetrouw uitzien.
Danny the Duck in twee van de vier kleuren.
Nadat ik te horen kreeg dat het roofvismerk WESTIN ook met een baby Duck op de markt kwam met de naam Danny the Duck, was ik zeer benieuwd hoe het beestje over de wateroppervlakte zou gaan dartelen. Vol verwachting werd het pakketje uit Denemarken uitgepakt en tot mij grote verbazing hadden deze eendjes een schoep bij de snavel.
Het dingetje moest dus onder de wateroppervlakte gevist worden, terwijl ik deze eendjes toch altijd op de wateroppervlakte zie. Dit is dus gewoon een plug in een ander vorm, was mijn eerste gedachte. De eerst volgende visdag waren mijn vismaat en ik druk doende om een mooi plantenbed uit te vissen. Ik had al een tijdje een aantal grote meeuwen in de gaten, die iets in het water zagen liggen dat voor hen erg interessant was.
Een eindje verderop zag ik een familie eend met een stuk of zes jongen. Het zal toch niet zo zijn dat er een jonkie zijn familie kwijt was en dat die vogels hier een lekker hapje in zagen? Langzaam voeren we de richting van de meeuwen op en daadwerkelijk daar zwom moederziel alleen een eendenkuiken.
Nu ben ik in mijn denkwijze een beetje tegenstrijdig, want ik ga regelmatig op jacht naar vriend snoek en buiten dat kan ik absoluut geen dierenleed zien, gek hé. Bewapend met een grootschepnet probeerden we het eendje te vangen en het te herenigen met de anderen. Telkens als we in de buurt kwamen dook het kleine beeste onder en zwom een behoorlijk eind onder water. Na een paar vergeefse pogingen lukte het wel en konden we Duckie afleveren bij de ouders.
Eendje blij, ik blij.
Na dit avontuur snel even een broodje en een kop koffie en alles nog eens doornemen. Wat voor mij een openbaring was is het feit dat een dergelijk eendje in een gevaarlijke situatie erg lang onder water kan blijven en een behoorlijke afstand kan afleggen.
Direct dacht ik terug aan Danny the Duck met het schoeplipje. Als je dit kunstaasje met pauzes binnen vist, zie je dezelfde actie als wij even te voren hadden meegemaakt. ik had meteen veel meer vertrouwen in het eendje met schoep en de volgende visdag hing hij dan ook als eerste aan mijn spelt.
Door de bovengenoemde ervaring viste ik Danny met regelmatige pauzes (stop and go) binnen, waardoor je met dit drijvende kunstaasje dezelfde actie krijgt als een eendje in nood. De gemonteerde zwemvliesjes wapperen na ieder versnelling attractief heen en weer wat een extra trickerpoint geeft en natuurlijk over komt.
Dat ik dan na een aantal worpen tussen de planten een geweldige aanbeet krijgt, doet het vertrouwen alleen maar toenemen. De kaken van een mooi meter + vis hadden Danny gearresteerd en na een heerlijke dril kwam hij er met wat krasjes weer net zo vrolijk uit.
Dit is zeker niet de laatste snoek die Danny tussen de kaken neemt.
Natuurlijk kan je hem ook in één lijn binnen vissen of er mee gaan trollen, want met zijn andere vorm en breder silhouet is hij een vreemde eend tussen al het bekende kunstaas. Denk nu niet dat een dergelijk eendje alleen in het voorjaar en zomer een lekkernijtje is voor Esox, want omdat je hem onder de oppervlakte aanbied is hij veel langer aantrekkelijk dan oppervlakte kunstaas. Vergeet ook niet dat de kleinere watervogels zoals b.v. de waterhoen zijn leven het gehele jaar niet zeker is, als er wat grotere snoeken rondzwemmen.
DANNY THE DUCK is met zijn 14 cm. en 48 gram prima te werpen, maar natuurlijk ook te trollen. Hij is Floating en kan een diepte bereiken van ca.1.5 meter. Bij iedere Danny the Duck worden er een paar extra zwemvliesjes geleverd voor het geval dat deze door de tanden worden gesloopt. Wat ik al eerder opmerkte is dit kunstaasje een vreemde eend in de bijt, die je op diverse manieren kan vissen en gebruiken. Naar verluid zal hij in september in de winkel liggen en ik zou je hengelsportwinkelier snel vragen of hij dit eendje ook heeft besteld, want dit beestje zal vooral op dressuur water en die zijn er volop, hoge ogen gooien.
Berthil.