Gezien bij SPRO: New, new, new de Fat Iris
Door Berthil Bos
Ondanks dat ik mijn weg in de kunstaaswereld goedweet te vinden, heb ik altijd al moeite gehad met het onthouden van de namen die bij de vele verschillende kunstaascreaties horen.
Eigenlijk komt dit omdat ik de naam nooit zo interessant vindt, maar des te meer wat het kunstaas onder water doet. Deze acties vergeet ik niet snel en ook de manier om het dingetje te vissen blijft altijd erg lang hangen.
Gelukkig ligt het dus niet aan mijn herinneringsvermogen, maar puur aan wat ik interessant vindt. Toch zijn er altijd kunstaasjes die wel met naam en toenaam in de bovenkamer blijven hangen en één daarvan is de One Minus van Mann’s. Dit compacte dikbuikige plugje van 8 cm. met een klein duiklipje was en is nog steeds een Pikekiller van de eerste order en gooit ook tegen de wind in als een kogel.
De naam van dit dikkertje zit dus vastgeroest in mij en dat gaat naar allerwaarschijnlijkheid ook gebeuren met een soortgelijke plug, die er nog wat meer gelikt uitziet. Spro heeft namelijk een dikkertje op de markt gebracht, die alles heeft om ook een alltimer te worden. Onder de naam, hoe kan het ook anders, Fat Iris, hebben we hier te maken met een zeer opvallende plug in twee maten.
De Fat Iris 60 en 80 zien er gelikt uit.
|
Met zijn 6 en 8 cm. zou je denken dat het hier gaat om plugjes voor de kleinere rovers in onze wateren, maar niets is minder waar. De plug die nog wat ronder en dikker is als de One Minus, doet zijn naam eer aan en vet is hij zeker.
Het gedrongen bolle lijf geeft een groot silhouet onder water en het verplaats een grote hoeveelheid water, waardoor de zijorganen van de rovers het gevoel krijgen dat er iets ‘‘vets’’ aankomt. Iris werpt door zijn compactheid als een speer en het kleine schoepje doet daar geen debet aan.
Het schoepje geeft de plug zijn wiebelende actie en laat hem ondiep zijn werk doen. Zoals we van Spro gewend zijn is ook deze eerste klas verleider voorzien van geluid makende kogels die tevens trillingen veroorzaken. De 6 cm uitvoering is perfect te gebruiken op het kleinschalige water zoals de polder, maar natuurlijk zal hij ook niet worden afgewezen op wat groter water. Toch zal de 8 cm. versie hier nog meer de aandacht trekken, zoals ik tijdens een testdag mocht ervaren.
Door de compactheid en het kleine schoepje werpt de Iris als een speer en is hij niet windgevoelig.
Op een grote plas waren de stekken moeilijk te bereiken door de harde wind, die natuurlijk precies van de verkeerde kan kwam. Het wat grotere kunstaas pakte gewoon teveel wind wat de nauwkeurigheid niet ten goede kwam. Na een tijdje klooien pakte ik de Fat Iris 80 waarbij mijn vismaat zijn voorhoofd fronste en opmerkte dat 8cm. op dit water wel erg klein is.
Ik liet hem het verschil aan dikte zien tussen zijn jerkbait en de vette plug en ik voegde er aan toe dat ik dacht dat dit kunstaasje n.m.m. meer water verplaatst dan menig ander groter kunstaas. Ik kon nu wel de hotspots bereiken en de snoek liet zich weer van zijn beste kant zien. Het was voor mij weer een bevestiging dat het niet altijd groot, groter, grootst hoeft te zijn, maar dat drukgolven en trillingen gecombineerd met een goed geluid ook van een kleiner kunstaas tot grote prestaties kan leiden.
Na het aanpassen aan de situatie konden de snoeken de Fat Iris niet weerstaan.
De Fat Iris heeft opvallend grote ogen meegekregen, die door veel roofvissers als extra trickerpoint worden beschouwd en ook ik geloof wel in dit contrast. Nu moet je niet denken dat de grootste Fat Iris alleen voor het grote water geschikt is, want ook in de polder gaat hij naar mijn mening hoge ogen gooien, vooral omdat hij dressuur doorbrekend kan zijn. Er zijn 11 verschillende kleuren en hij zal eind augustus in de winkels liggen. Ik weet zeker dat deze dame jullie goed zal bevallen en dat jullie er ‘’vette’’ plezier aan zullen beleven.
De FAT IRIS 60 en 80
- Lengte; 6 en 8 cm.
- Gewicht; 17 en 40 gram.
- Actie; slow floating.
- Duikdiepte tussen de 50 en 80 cm.
Uitgerust met Gamakatsu dreggen, hoogwaardige splitringen en afgewerkt met een fraaie ‘’Tail Feather’’.