Gezien bij… Bigstreamer.nl Fluorocarbon

Gezien bij…Bigstreamer.nl

Fluorocarbon

Door Berthil Bos

In één van mijn vorige Gezien bij……… gaat het over matte hulpmiddelen van Spro, die je kan gebruiken bij het fabriceren van de o zo belangrijke onderlijn voor het roofvissen. Door de steeds toenemende hengeldruk moet je details niet onderschatten en dan kan een matte speld of wartel zeker niet overdreven zijn.

Maar als je deze details gaat gebruiken, dan lijkt het niet onlogisch dat de onderlijn zelf ook niet te opvallend moet zijn. Op dagen dat alles van een leien dakje gaat, hoef je hier niet om te denken, maar deze dagen komen steeds minder voor en gaan mijns inziens in de toekomst, met steeds meer roofvissers, alleen maar zeldzamer worden.

Wachten op een dergelijke dag ligt niet in mijn aard en daarom neem ik altijd innovatieve ontwikkelingen binnen onze hobby zeer serieus. Nadat het gevlochten staaldraad niet alleen sterker maar ook dunner werd, kwam het Single Strand Titanium zijn intrede doen in de roofvisserij. Ongelofelijk sterk en lekker dun.

Jarenlang heb ik hiermee met volle tevredenheid gevist en de voordelen benut. Toen jaren geleden een harde soort nylon op de markt kwam, waarmee je volgens sommigen ook onderlijnen kon maken, was ik eerst wat huiverig, ook omdat je dan wel een behoorlijke dikte moest gebruiken.


Als je in de toekomst dit nog veel wilt doen, moet je op de details letten.

Dit fluorocarbon, zoals men het noemde, moest rond de 1mm. dik zijn om de (snoek)tanden te weerstaan. Ondanks dat ik het op dat moment in een zo dun mogelijk materiaal zocht, besloot ik toch dit fluorocarbon te gaan gebruiken, omdat er werd gezegd dat het vrijwel onzichtbaar onderwater werd.

In het begin was het nog even zoeken naar hoe je dit materiaal met een soort ‘geheugen’ recht en gestrekt kon houden en niet alsmaar terugkerend in de vorm van de spoel, waarop het werd verkocht.

Eenmaal mooi gestrekt en vervoerd in een kunststof koker, had ik vaak het gevoel dat er op sommige dagen meer aanbeten volgden dan met staal en dan vooral op helder water en langzaam gevist kunstaas.


Bij langzaam gevist kunstaas, zoals de streamer, heeft fluorocarbon voor mij zijn voordeel bewezen.

Ook de soepelheid ten opzichte van titanium was, voor mij althans, een groot voordeel. Het is soepel genoeg om pluggen, shads en andere kunstaas op een goede manier te vissen, maar ook Jerkbaits verstrikken zich niet snel in dit materiaal, omdat de onderlijn mooi gestrekt blijft, zoals zijn nieuwe ‘geheugen’ dat graag wil.

Juist het strekken van fluorocarbon is voor sommigen nog een probleem en moet met gevoel gedaan worden. Omdat dit product alsmaar meer wordt gebruikt en niet ten onrechte, zie je het aanbod ook steeds groter en groter worden en komen er ook merken op de markt die eigenlijk niet in de verste verte de voordelen hebben die 100% fluorocarbon heeft.

Een mix van of getint fluorocarbon lijken leuke extra eigenschappen, maar doen afbreuk aan het ‘echte’. Naast de hardheid, waardoor het hufterproef’ is geworden voor de tanden en tandjes, is de onzichtbaarheid de grootste troef.

Dit kunnen we goed gebruiken, omdat naar mijn mening ook vissen op een bepaald moment kunnen gaan herkennen dat die lekkere prooi wel altijd iets voor zich heeft hangen als hij zich weer eens vergist.

Hoe het de kleur van het water opneemt of juist opneemt laat ik even achterwege, want dat is een technisch verhaal en het belangrijkste is dat fluorocarbon dat doet. Natuurlijk is het staal of titanium een veel harder product, maar wel erg zichtbaar aanwezig.

Fluorocarbon moet je dus als onderlijn niet te dun nemen, zeg maar vanaf 0,8 mm. Mochten de tanden de lijn beschadigen, dan zie je dit snel en afhankelijk van deze beschadiging vervang je deze.

Dit is vaak de kritiek die fluorocarbon krijgt, maar ook Titanium (knikken) en gevlochten staaldraad (kinken) kunnen na één dril vervangen moeten worden.

De voordelen van fluorocarbon vind ik, zeker voor de toekomst, alleen maar groter worden, als je tenminste je vangsten op een redelijk peil wilt houden.


24 Stuks gestrekte fluorocarbon draden in een bewaarkoker.

Nu komen we bij de vraag wat is een goede 100% fluorocarbon, die aan alle voordelen voldoet. Dat ik graag ideeën opdoe bij andere sportvisbroerders, zoals vliegvissers, weet je zo langzamerhand wel en ook fluorocarbon komt hier steeds meer naar voren.

Frog Hair is een echte naam in de vliegviswereld en heeft onder de naam ‘Frog Hair Nibblets’ een 100% fluorocarbon op de markt gebracht, die in 24 reeds gestrekte stukken van 51 centimeter in een tube zitten. De diameter is 0.864mm met een trekkracht van 37 kilo.   

Ontzettend handig om direct mooie gestrekte onderlijnen van te maken en te vervoeren, zodat ze gestrekt blijven. Natuurlijk is ditzelfde fluorocarbon ook op een rol te krijgen, waarbij je hem zelf moet strekken en een vervoerstube moet vervaardigen.


Natuurlijk is het ook op de rol te bestellen.

Kijk even op de site Bigstreamers die deze topkwaliteit op zijn site heeft staan.

ANDEREN LAZEN OOK