image description

Gestrande vis

Het "gestrande vis" onderzoek zoekt enthousiaste vrijwilligers

Het gebeurt regelmatig: vissen met mechanische beschadiging die dood dan wel gewond liggen op de oevers van de Waal. Hoewel er wel sterke vermoedens bestaan, is de precieze oorzaak niet direct duidelijk. Mogelijk dat de vis in contact is gekomen met scheepsschroeven, waterkrachtcentrales of gemalen. Bij aal komt dit relatief vaak voor, vandaar de naam ‘knakaal’.

Om het probleem goed in kaart te brengen, en goede adviezen te kunnen geven voor bescherming van de vaak bedreigde soorten vis, is RAVON een onderzoek gestart. Samen met Sportvisserij Nederland en Duitse natuurorganisaties worden tot 2026 vissen op strandjes langs het Nederlandse deel van de Rijn (oftewel de Waal), maar ook over de grens, geïnventariseerd. Een uniek samenwerkingsproject dat vanwege haar omvang in tijd en ruimte vele vrijwilligers zoekt die daarbij kunnen helpen.

Wat vragen wij?

Regelmatig (maandelijks of vaker) trek je er op uit om te struinen langs rivierstrandjes. Deze bevinden zich bij jou in de buurt of zo je wilt, verder weg. Je inventariseert de strandjes op aangespoelde vissen. Heb je er eentje gevonden? Dan vragen we je de lengte en het gewicht op te meten en de vis te fotograferen. De benodigde spullen hiervoor sturen wij naar je op. Al de gegevens voer je in op het speciaal gemaakte online knakaal-portaal. Ook als je een (sporadische) waarneming doet zonder je eerst aangemeld te hebben, of als je geen vis aantreft, ontvangen wij graag gegevens over het bezoek via de contactgegevens hieronder. Deze zijn namelijk ook van groot belang voor de analyses.

Vrijwilligers tijdens een 'palingwalk'. Foto: Peter FrankenWat mag je verwachten?

Een mooie buitenactiviteit in de vorm van wandelingen langs de Waal. Ondertussen help je de natuur: je draagt bij aan onderzoek waarmee wij onnodige sterfte van vissen in kaart brengen en zo adviezen geven voor natuurbescherming.

Verder:
-  Je ontvangt van ons een welkomstpakket;
- We bieden online begeleiding bij het determineren van de vis die je aantreft; 
- Wij houden je graag op de hoogte over het onderzoek; via een online nieuwsbrief met de laatste updates en informatieve vrijwilligersdagen; 
De startbijeenkomst voor het project vindt plaats op 3 juni 2023 in Kleve (D). Meer info daarover volgt. 

Wat heb je nodig?

- Veldkit (die krijg je opgestuurd bij je aanmelding);
- Camera of smartphone voor het maken van foto's;
- Motivatie om regelmatig strandjes af te struinen.

Doe je mee?

Via het aanmeldformulier kun je je opgeven als vrijwilliger. Daarna nemen wij contact op om samen met jou te kijken naar welke stranden jij graag zou willen onderzoeken. Je krijgt alles opgestuurd om zelfstandig op pad te kunnen. Uiteraard kun je altijd bij ons terecht bij vragen of problemen.

Wij zijn expliciet op zoek naar vrijwilligers die in de buurt van het onderzoeksgebied wonen (langs of nabij de Waal). Woon je verder weg? Dan heeft RAVON andere interessante projecten voor je.

Mocht je meer informatie willen ontvangen, of vragen hebben over dit project, neem dan contact op met knakaal@ravon.nl. We horen graag van je!

Sporadische waarnemingen

Ook die zijn enorm belangrijk. Deze kun je doorgeven via www.waarneming.nl of www.telmee.nl of ook via knakaal@ravon.nl.

ANDEREN LAZEN OOK