Gericht vissen op Nederlandse pollak!

Gericht vissen op Nederlandse pollak!

Door Joop Folkers

Of het nu te maken heeft met de steeds maar stijgende zeewatertemperatuur of een steeds groter wordend aasaanbod (zandaal) is moeilijk hard te maken, maar dat je tegenwoordig steeds gerichter, succesvoller op pollak kunt vissen in onze kustwateren is een ding wat zeker is. Oké, natuurlijk werd er 15 jaar geleden ook regelmatig pollak rond de (vooral) ver gelegen wrakken gevangen.

Ook rond de blokkendam van Hoek van Holland kon ik zo’n 20 jaar terug mijn eerste Nederlandse pollak bijschrijven.Toen een toch wel unieke vangst waar we nu anno 2007 helemaal niet meer van op kijken. Sterker nog tijdens onze laatste vistrips met MS de Blue Whale hebben we een bepaalde periode op deze heerlijke sportvis gevist en niet geheel zonder resultaat kunnen we zondermeer stellen.

Vismaat Leon Hagen is een “fervente fan” van deze sterke kabeljauwachtige, en doet er dan ook alles aan om vriend pollak aan de vinnen te komen.Ergens rond eind mei beproefden we ons geluk rond een wrak op zo’n 25 mijl uit de kust.Hier hadden we, ook was het dan “per ongeluk” al eens eerder grote pollakken gevangen.Gewoon op zo’n kleine glimmende zeebaarspilker. Leon koos nu voor een zgn. teaser in de vorm van een zwarte twister met een rode staart (Firetail-Curltail) die hij middels een driewegwartel zo’n 40 cm. boven zijn pilkertje zette. Om te voorkomen dat de zijlijn tijdens het zakken in de hoofdlijn zou draaien werd de lengte op 30 cm. gehouden. De zijlijn bestond overigens uit 40/00 mm. Amnesia clear terwijl als haak een Gamakatsu LS-5013F 5/0 werd gebruikt.

Het duurde niet lang voordat de eerste aanbeet een feit was. “Helaas”ging het in eerste instantie niet om pollak maar om een mooie gul die tijdens de dril rond de oppervlakte de nodige zandaaltjes uitbraakte, hét topaas voor onze pollak.Gesterkt door de wetenschap dat het rond deze stek moest barsten van de zandaal kreeg ons kunstaas al snel een herkansing. Binnen een kwartier vingen we twee mooie pollakken.

De vissen pakten ons kunstaas op de gebruikelijke “pollak-manier” gewoon rustig een meter of tien binnenspinnen om het geheel daarna weer naar de bodem te laten zakken. Pollak heeft tijdens onze vele Ierland trips al heel wat visdagen gered, daar visten we eigenlijk uitsluitend met een jigkop (voorzien van een twister of shad) of een circa 4 meter lange dwarrellijn voorzien van een Eddystone-eal of gewone zwarte Mister Twister,die we naar de bodem lieten zakken doormiddel van een aangepast stuk lood.(gewicht aanpassen aan de diepte) 

Ik probeerde deze combi ook hier eens uit en ving vrijwel direct enkele leuke vissen. Dat er zondermeer mooie, sterke oergezonde vissen rond de wrakken aanwezig zijn bewees Leon meerdere keren door pollakken van 8 pond en zwaarder te vangen!Gewoon gericht vissen op deze supersportvis (die wordt geprezen om zijn lange zeer snelle runs) is dus zondermeer mogelijk. Pre is echter wel dat je vanaf een geankerde boot vist omdat je je kunstaas dan beter kunt presenteren.

Wil je echt gericht op pollak vissen dan is het belangrijk dat je lange donkere (liefst zwarte) twisters gebruikt.Pollak heeft een grote onderstandige bek dus kies voor een grote scherpe haak. Een 5/0 uitvoering is echt niet te groot.Voor deze visserij gebruiken we een stevige spinlat voorzien van een dito molen die wel uitgerust moet zijn met een perfect werkende slip, om de onberekenbare, supersnelle runs goed op te kunnen vangen.

 


ANDEREN LAZEN OOK