Geep- en zeebaarsvissen in de Oosterschelde in de jaren ‘70 en nu

Geep- en zeebaarsvissen in de Oosterschelde in de jaren '70 en nu  

Door Peter Gerits  
 
Ondanks dat de Oosterschelde toch nog een kleine 200 kilometer rijden is voor mij, was ik er vroeger in de zomer geregeld te vinden om in eerste instantie de geep te belagen. 
 
’s Morgens rond 02.00 uur van thuis uit vertrekken, samen met mijn goede vismaat Bert uit Horst en dan heel vaak nog aan de waterkant nog wachten totdat het licht werd.
 
De Oosterschelde.
 
Ook kwam het voor dat ik zelfs helemaal niet had geslapen en rechtstreeks vanuit de locatie waar wij muziek maakten, richting de Zeeuwse stromen reed. Dat waren nog eens tijden!
 
Rond Pasen vingen we eerst bij ons in de buurt op forellenputten enkele regenbogen, waar we de zilveren buiken uitknipten. Reepjes van 1 centimeter breed en ongeveer 8 centimeter lang spits toelopend. De rest van de forellen werd gerookt en vond gretig aftrek bij familie en bekenden.
 
Geep in het water.
 
Wat was ik en ook Bert, die de geluidsmix deed bij een andere band, verschrikkelijk verslingerd aan deze visserij, totdat er op een dag zich een onvergetelijk voorval voordeed, die onze geepvisserij een totaal andere dimensie meegaf. 
 
Gepen op een steen.
 
Ingrediënten van de geepvisserij anno 1976: Slappe snoekbaarshengel van 3 meter en 24/00 nylon op de molen. Een stabilo dobber van een gram of 30 en een onderlijnt van zeker twee meter met een octopus beak haakje nr. 8 of soms zelfs 10. Een reepje forel aan de brede kant aan de haak geprikt en bij de spitse kant het vlees ongeveer 1 centimeter van het vel weggesneden, zodat het staartje verlokkend wapperde.
 
De stroomnaad liep van ons af en we lieten de dobber daar lekker inhangen en gaven af en toe wat lijn bij. Geregeld werd de dobber opzij getrokken en er omheen sprong een slanke langwerpige snavelvis: Belone Belone.
 
Opeens werd de dobber van Bert omlaag getrokken en in no time moest de slip van zijn molen flink aan de bak. Een sterke vis vocht voor zijn leven en trok steeds weer enkele meters lijn mee van de molenspoel.
 
Peter met geep.
 
Na een minuut of 10 konden we gezamenlijk een prachtige zeebaars van dik 60 centimeter landen, de eerste van ons leven!
Ook bij mij schoot meteen na de inworp de dobber meteen naar beneden, maar de lijn brak al bij de aanslag en even later zagen we mijn dobber bewegingsloos wegdrijven. Gelukkig, daar hoefde de vis niet mee rond te slepen!
 
Dit gebeurde daarna nog een keer en na een grondige inspectie bleek de lijn die ik de dag ervoor had gekocht, totaal verrot en kon je deze om de paar meter gewoon met gemak stuk trekken. Balen!!
 
Doorvissen was geen optie. Ik had stom genoeg geen reservemolentje of zelfs geen molenspoel bij me. Dat zou me later nóóit weer gebeuren!
 
Zeebaarsje aan Sammy.
 
Om kort te gaan, vriend Bert ving nog drie grote zeebaarzen, terwijl er ook nog een flink aantal losschoten. Waarschijnlijk omdat we te kleine haakjes gebruikten. Daarna was het ineens gedaan en ook de geep gaf niet meer thuis.
 
We zijn nog geregeld teruggegaan maar hebben deze memorabele dag nooit meer kunnen evenaren. Kunstaasvissen was toen, zo’n 35 jaar geleden, nog niet aan de orde.
 
Juulke aan de Oosterschelde.
 
Zelf ben ik nog een paar keren terug geweest, nog niet zo lang geleden. Onder andere met mijn kleinzoon Juul, zonder echt grote successen. Bert is verhuisd naar een ver land en in de tussentijd heb ik me steeds meer op de kunstaasvisserij toegelegd.
 
Helaas ging ik té vaak zonder zeebaars naar huis en wilde ik toch graag eens weten wat de echte experts op dit gebied voor technieken gebruikten. Dus toog ik met nog twee andere roofvissers van de Weerter roofvisclub Plug Inn op een woensdag in het gesloten roofvisseizoen naar Colijnsplaat om een workshop van roofvis- en zeebaarsspecialist Marco Nieuwenhuize bij te wonen.
 
Bass Hengelsport.
 
We werden hartelijk welkom geheten in de hengelsportzaak van Bas Arkenbout, Bass Hengelsport. Marco en Bas kende ik van Facebook en van de beurzen, waar Marco de hengelsportverdeler Pure Fishing vertegenwoordigt.
 
De beker koffie werd ons als vanzelfsprekend meteen aangeboden en nieuwsgierig struinden mijn reisgenoten Har en Torsten en ik de winkel door. Op advies van Marco en Bas werden daarbij nog enkele fundamentele zeebaars-spulletjes aangeschaft die ook in de workshop zouden worden behandeld. Gelukkig helemaal geen opdringerig gedoe.
 

Koffie en struinen door de winkel.
 
Ondertussen kreeg Bas een mms-je met een foto van een dikke zeebaars die zojuist was gevangen op de praktijkplek waar we dadelijk de workshop zouden krijgen. Toen we bijna compleet waren -Giovanni zat in de file bij Antwerpen en zou nakomen- reden we met Marco en nog 5 andere cursisten naar de oever van de Oosterschelde.
 
Ruim gesorteerde hengelsportzaak.
 
Het leek wel college geven, we zaten op een soort brede stenen trap die in de dijk was gebouwd en onderaan stond de professor college te geven. En dat kon hij als de beste!
 
Hoe anders viste hij als wij steeds hadden gedaan. Ook de cursisten uit de buurt (Vlissingen) bleken de zeebaarsvisserij op een andere manier te benaderen.
 
Aandachtig gehoor.
 
Marco legde uit dat er vroeger veel meer en grotere zeebaarzen rondzwommen in de Ooster- en Westerschelde en dat tegenwoordig op een andere manier wordt gejaagd door deze veelal kleinere rovers. Vroeger moesten ze wel snel een school aasvissen overvallen, omdat ze anders te weinig voedsel binnenkregen. Ze waren toen erg gulzig en minder schuw.
 
De dobberhengel wordt opgetuigd.
 
Momenteel draait het vooral om dobbervisserij met een zager. Ook vissen met kunstaas dat traag in de buurt van de bodem moet worden aangeboden wordt vaak toegepast, vooral wormnabootsingen op een loodkopje tussen 7 en 12 gram of op een Gamakatsu Worm EWG Weighted Spring Lock Haak met 7 gr. gewicht op de steel.
 
Vooral wormnabootsingen.
 
Kunstaas op deze Gamakatsu haak gedraaid via het spiraaltje, is makkelijk over obstakels te vissen zonder vast te lopen. De stroming moet dan niet te sterk zijn.
 
Gamakatsu Worm EWG Weighted Spring Lock.
 
Vooral in het begin van het seizoen wordt gevist met niet al te grote slanke pluggen. Bij helder water in neutrale kleuren en water met weinig doorzicht, vooral felle kleuren met veel geel, rood en rose.
 
Later in het seizoen, als de schalen van de krabben weer hard zijn, jagen ze weer hoger in het water op kleine vis en zijn ze ook vangbaar met oppervlakte- en ondiep lopende pluggen.
 
Oppervlakte pluggen.
 
Ondertussen, achter onze docent, doken de sterntjes geregeld in het water en jeukten mijn handen om een plugje in het water te mieteren. Maar Marco moest toch zijn verhaal doen en toen hij klaar was, mochten we eindelijk aan de gang. 
 
Ruik eens...
 
Zelf gebruikt hij momenteel de nieuwe en voor deze visserij uitermate geschikte Rocksweeper Nano Spin hengel van Abu Garcia met een lengte van 2.70 meter en een werpgewicht van 15-50 gram. 
 
Torsten is geconcentreerd aan de gang.
 
De hengel voelt ontzettend licht in de hand. Mede door de allernieuwste productie processen zijn deze nanohengels ook nog ontzettend sterk en buigzaam.
 
Soms kun je toch vast komen te zitten en moet je een nieuwe onderlijn aanknopen.
 
We mochten de hengel en andere spulletjes uitproberen en daarna ging ieder met zijn eigen meegebrachte of gekochte spulletjes aan de gang. Helaas waren toen ook de sterntjes weg en was er helemaal geen activiteit in het water meer te bespeuren, dus ook geen zeebaars. 
 
Hengels en ander materiaal uitproberen...
 
Al met al hebben we ontzettend veel opgestoken over deze voor ons 'nieuwe' manier en benadering van zeebaarsvissen in de Zeeuwse stromen. 
 
...maar geen zeebaars.
 
Marco vertelde er uitdrukkelijk bij dat deze manier van vissen voor een heel groot gedeelte niet opgaat in het Europoortgebied omdat daar heel andere omstandigheden heersen. Iedere deelnemer kreeg een naslagwerk mee waarin alles wat was behandeld, om thuis nog eens rustig na te lezen.
 
Naslagwerk.
 
Wij danken Marco en ook Bas voor de hartelijke ontvangst en de leerzame namiddag. 
 
Wie ook wat meer over de zeebaarsvisserij vanaf de kant in het Zeeuwse te weten wil komen, kan zich voor een workshop vanaf de oever opgeven bij Marco Nieuwenhuize.
 
Zonsondergang op de Oosterschelde.
 
En wilt een workshop van Bas Arkenbout vanuit een boot wil bijwonen, kan dat via deze link
 
Mocht je een zeebaarscursus in het Europoort gebied willen volgen, kan dat bij de allom bekende Joop Folkers: joopvis@caiway.nl
 
Veel plezier en kromme hengels!
Peter Gerits

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -