Fotografietips: Ken je camera
Door Jelle
Vrijwel iedere camera wordt na aankoop uit de verpakking genomen waarna de batterij geplaatst wordt en de aanknop aangezet wordt. Enthousiast beginnen we om ons heen te schieten en daarmee is het apparaat eigenlijk wel zo goed als gereed voor gebruik. Een gebruiksaanwijzing lezen wordt daarbij heel vaak niet gedaan.
Zo’n dik boekwerk nodigt niet echt uit om eens lekker in te gaan lezen.
Toegegeven dat het lezen van een gebruikershandleiding nou niet de meest spannende bezigheid is, toch loont het je camera beter te leren kennen door eens door het saaie, vaak zwart-witte boekje te bladeren, al was het alleen maar om te weten wat je moet doen als het apparaat nou net even niet doet wat jij wilt. Je zult de eerste niet zijn die na een vakantie terugkomt en alle afbeeldingen overbelicht terugziet op de pc. Door een paar verkeerde, vaak ongeduldig ingedrukte knoppen, krijg je plots die verkeerde instellingen die je toch terug zult moeten zetten om weer normale foto’s te kunnen schieten. Een voorbeeld:
Het zou zonde zijn als je per ongeluk je camera op overbelichten hebt gezet. En geloof me, je zult echt niet de eerste zijn die dit overkomt! Grote delen van de foto zullen volledig wit zijn en daar valt dus niets meer aan te redden.
Het zou dan ook prettig zijn wanneer je weet wat er mis gaat, de instellingen goed terug kan zetten om vervolgens alsnog je gewenste foto te schieten.
In de komende edities van deze fotografietips zullen we diverse instellingen doornemen die zowel voor compact- als spiegelreflexcamera van toepassing zijn en die van (grote) invloed zijn op het uiteindelijke resultaat van je geschoten plaatjes. Nog een laatste voorbeeldje van wat ik wel eens mis zie gaan:
Per ongeluk is de witbalans, waarover in een volgend artikel meer, een standje verschoven. Het gevolg is dat de foto’s die je buiten maakt, allemaal erg blauw overkomen. In bovenstaand geval is de witbalans per ongeluk op ‘gloeilamplicht’ komen te staan.
Wanneer je dit weet, kan je die witbalans weer terugzetten op ‘automatisch’. Dan past de camera zich vanzelf weer aan op de omstandigheden waarin je fotografeert. Zoals je ziet maakt dat een behoorlijk verschil!
Nogmaals, het is heel begrijpelijk dat wanneer je de gemiddelde gebruiksaanwijzing ziet, je er als een berg tegen op ziet om al die instellingen door te gaan lopen nemen. Maar geloof me, dat zijn er echt niet zo heel veel! Wanneer je grofweg op de hoogte bent van onderstaande 4 instellingen, kom je al enorm ver!
- ‘Witbalans’,
- ‘belichtingscorrectie’ (onder- en overbelichten, +/- knop),
- flitsmenu en
- ISO.
Alle bovengenoemde instellingen worden in volgende artikelen behandeld.
Het valt dus reuze mee en je hebt er gewoon veel meer plezier van als je die paar mogelijkheden kent, al was het maar dat je de instellingen weer terug kunt toveren wanneer je ongeduldig op de verkeerde knoppen hebt gedrukt!