Fotografietips: Horizon
Door Jelle
Maak je een standaard foto en de horizon staat niet recht, dan ziet dat er in heel veel gevallen niet uit. Een horizon moet in principe altijd recht zijn zodat het shot logisch en ‘lekker’ kijkt. Ik schrijf bewust ‘in principe’ want er zijn uitzonderingen te noemen waarbij een scheve horizon juist mooi kan ogen.
Opzettelijk scheve horizon om dynamiek aan het beeld mee te geven.
En dan denk je misschien wel: “Maar dat is toch logisch!” Ja, dat is het op zich ook, maar je zult verstelt staan hoe vaak je de geschoten foto’s terugziet op jouw computer en de horizon staat van een klein, nauwelijks zichtbaar beetje, tot heel erg scheef. Je hebt dat ook vaak niet in de gaten als je enthousiast aan het schieten bent, zeker in het heetst van de strijd wanneer er een mooie vis in het spel is. Er moet dan snel gehandeld worden en dan let je vaak niet op zulke details die het plaatje toch mooier/beter maken. Een voorbeeld:
‘Foute’ horizon.
Logisch beeld.
Tip: Schiet iets ruimer!
Met name in ‘visser met vis-situaties’ is het handig om wat ruimer te schieten. Zo kan je naderhand altijd nog de horizon stellen in je bewerkingsprogramma, zonder dat je belangrijke delen van je beeld (vis en visser) kwijtraakt! In bovenstaand voorbeeld -man met zeeforel- was het wat prettiger geweest om de foto iets ruimer te schieten.
Juist scheef
Een nadeel van altijd netjes op de horizon fotograferen is dat je de afbeelding vrij statisch houdt. Door expres scheef te gaan kan je effecten bereiken die je anders niet of nauwelijks zou krijgen. Het expres ‘scheef schieten’ valt dan ook in de categorie van artistieke vrijheid zullen we maar zeggen en experimenteer daar gewoon eens lekker mee. Je hoeft tenslotte geen rolletjes meer weg te brengen maar kan nu gewoon de delete-knop indrukken als het resultaat je niet aanstaat!
Voorbeeld:
Rechte horizon, statisch beeld.
Scheve horizon, dynamisch beeld. Door veel beeldmateriaal weg te laten (met name juist de lijnen die de horizon aangeven) en de focus te leggen op wat je wilt laten zien, kan je ook gemakkelijker met het scheefeffect gaan spelen. Let maar eens op, je verandert de beeldbeleving volledig.
Scheef of niet, het blijft ook een kwestie van smaak natuurlijk. Ik hanteer voor mezelf een simpele regel: op het moment dat er in de foto duidelijk lijnen aanwezig zijn die de horizon aangeven, dan plaats ik het beeld het liefst gewoon recht. Heeft de foto niet echt duidelijk de horizon in beeld, dan kan ik gaan spelen met het scheefeffect.