Fotografietips: Flitsen

Fotografietips: Flitsen

Door Jelle

Moet zeggen dat in de loop der jaren ik flitsen een heel persoonlijk ding ben gaan vinden; sommigen vinden het juist super om het in iedere situatie te doen, anderen doen het alleen in uiterste noodzaak. Zelf ben ik er met de jaren telkens weer anders mee omgegaan. Hoe dan ook, flitsen is soms gewoon noodzakelijk omdat anders je beeld verknald wordt. Enkele situaties…

Te donkere omstandigheden
Wanneer het zonlicht volledig weg is, of je hebt met zware bewolking te maken, dan is flitsen vaak gewoon de beste optie.


Te donker, dus flitsen is je enige optie die je hebt.

Maar ook wanneer je tegen de zon in fotografeert is er simpelweg geen eer aan je foto meer te behalen als je niet flitst omdat het onderwerp op de voorgrond ‘dichtslaat’; het wordt veel te donker en is ook in de nabehandeling vaak nauwelijks tot niet meer te redden. Natuurlijk heeft het de voorkeur om met het licht van achteren/ zijkant te fotograferen, maar kan je niet anders en moet je vol tegen het licht in dan is flitsen gewoon een must.

Ik neem aan dat de spiegelreflex-gebruikers dit wel weten, maar compactcamera-eigenaren weten dit vaak niet juist te bedienen. Wederom een reden om de gebruikershandleiding er nog eens op na te slaan. Door het menu flits te pakken op je camera kun je kiezen uit ‘altijd flits’, ‘nooit flits’ en de automatische stand. In dit geval kies je dus voor altijd flitsen.

De te donkere omstandigheden behoeven geen toelichting, daar kan je niet omheen en zul je dus altijd moeten inflitsen. De compactcamera-gebruikers zou ik zeker adviseren om standaard te gaan flitsen, spiegelreflexcamera-gebruikers hebben nog tal van andere opties waarover later meer, maar ook die zullen in veel gevallen er beter aan doen om de flits aan te zetten.

Tip: Houd er rekening mee dat wanneer je vis fotografeert, flitsen vaak funest kan zijn. Omdat de buik van een vis vaak wit is maak je deze ‘kapot’ door te flitsen. Daar bedoel ik mee dat het buikgedeelte volledig wit uitslaat en je dus geen tekening meer hebt.


In het bijna donker gefotografeerd en dus geflitst. Helaas te kort op het object, waardoor het beeld kapot gaat op het schubbenkleed van deze geweldige zoetwaterrover.


Flits je van wat grotere afstand, dan wordt het beeld al snel beter, oftewel er worden geen delen in de foto kapotgeflitst. Wat meer licht scheelt uiteraard ook!

Vulflits
Het is, zo denk ik erover, een smaakkwestie; velen mogen graag de (zwakke) schaduwpartijen invullen met de flits, maar ik houd wel van een contrasterende schaduwpartij. Het is iets wat je zelf moet uitmaken.


Vulflits…


…zonder vulflits…


Beter om helemaal niet te flitsen ;)

Experimenteer er vooral mee en bepaal wat je zelf mooi vindt.

ANDEREN LAZEN OOK