Fotografietips: Compositie

Fotografietips: Compositie

Door Jelle

Een goede compositie zorgt er voor dat je foto logisch oogt. Heb je dit niet voor elkaar, dan krijg je al snel een ongeorganiseerd beeld dat sneller de prullenbak in zal verdwijnen. Je kunt ervoor kiezen om een ‘gulden snede’ toe te passen, een ‘driehoekscompositie’, of nog andere methoden om je beeld geordend en logisch ogend te krijgen.

Waar het om gaat is dat je voor jezelf bepaalt wat belangrijk is in je beeld en wat niet. Verdeel je vervolgens de belangrijke objecten gelijk over het fotovlak, dan zul je merken dat je foto’s evenwichtiger en lekkerder gaan kijken.

Veel schilders maakten in het verleden al gebruik van de zogenaamde Gulden Snede. Deze toepassing werkt betrekkelijk simpel. Je deelt je beeld zowel horizontaal als verticaal op in 3 gelijke delen. Vervolgens krijg je 4 snijpunten in het beeld, de zogenaamde ‘sterke punten’.

Door een bepaalde compositie zodanig in te delen dat de belangrijke elementen plaatsnemen op de sterke punten, krijg je opeens een evenwichtige en kloppende compositie. Mocht je niet die 4 punten hebben voor je foto, en dat is vaak met ‘visser met vis-foto’s, dan is de ‘driehoekscompositie’ een perfecte manier om toch een evenwichtige foto te krijgen.


Origineel beeld…


… horizon recht gezet en de –voor mij belangrijke- punten evenwichtig verdeeld. Je ziet dat de afstanden nagenoeg hetzelfde zijn van de kanten af. Conclusie: zie de belangrijkste zaken die jij wilt laten zien en verdeel die gelijkmatig over het vlak.

Mocht je nog te weinig hebben aan het voorgaande, dan heb ik nog een aantal handige tips voor je.

Personencomposities
Fotografeer je iemand van de zijkant, dan doe je er goed aan om deze aan de linker of de rechterkant van een afbeelding te plaatsen. Fotografeer je iemand schuin van voren, dan plaats je hem of haar wat meer naar het midden. Indien je iemand frontaal fotografeert, dan zal het ’t meest logisch ogen om deze ook in het midden van het beeld te plaatsen.


Zijkant: helemaal aan de rand


Schuin: op eenderde


Frontaal: in het midden

Ervan uitgaande dat je de compositie nu in orde hebt, kan je gaan spelen met wat effecten.

Effect: Over de schouder
Een effect dat door een juiste compositie extra sterk kan overkomen. Door iemand over de schouder te fotograferen creëer je een intensievere beleving; je neemt een kijkje over de schouder van degene die op de foto staat en veel dichterbij kom je als kijker van zo’n foto niet.


Je kijkt als het ware mee met de persoon die bezig is iets te doen.

Zorg er wel voor dat je in de compositie niet teveel hoofd en schouder in beeld hebt zodat het te dominant wordt.

Effect: Hoog of laag
Hiermee maak je het onderwerp op de foto neutraal, dominant, of zwak. Vaak zie je dat foto’s recht toe recht aan geschoten worden en dat levert an sich geen bijzondere foto op. Buig je echter een keertje door de knieën en maakt dan een foto, dan krijg je een totaal ander effect.


Duik eronder en je krijgt een totaal andere beeldbeleving.

Effect: Close-ups
Je duwt als het ware de kijker met zijn neus op wat jij wilt laten zien. De meeste camera’s hebben tegenwoordig wel een macrostand waardoor het eenvoudiger wordt om objecten van heel dichtbij te fotograferen. De truc zit hem in de dingen die je nu kunt laten zien die we normaal niet zomaar zouden waarnemen, en dat levert vaak positieve reacties op bij het bekijken van de gemaakte foto’s.

Veel amateurfotografen hebben de neiging om álles te willen laten zien. En dat is nu precies hetgeen je beter niet kan doen. Dit type afbeeldingen houdt een reportage spannend en nodigen uit om tot het einde te blijven kijken wat er nou daadwerkelijk gebeurd is en waarin het zich heeft afgespeeld.


Oogstrelend en je wordt nieuwsgierig naar wat er zich verder afspeelt.

Ruimte
Tot slot nog een extra compositietip. Ruimte kan je in een foto ook heel erg goed gebruiken om je compositie sterker te maken. Je kan zien dat op onderstaande foto de sterke punten ongelijk verdeeld zijn over het gehele vlak, maar door de ruimte als extra sterk punt mee te nemen in je compositie, krijg je een beeld dat toch best lekker kijkt.


Visser, zon en ruimte aan de linkerkant vormen de drie sterke punten.


Normaal zou je de vis in het midden plaatsen, maar door hem geheel rechts, of in dit geval geheel links te zetten, krijg je ook een ander beeld.

Wanneer je zo met diverse composities gaat werken zul je merken dat je er ook steeds meer van kan gaan afwijken zonder dat het afbreuk doet aan je foto, sterker nog: dat het je foto juist iets speciaals gaat geven!