image description

Kayak Jagers 68 Forel vissen op het Oostvoornse

Forel vissen op het Oostvoornse meer met Daniel vd Post.

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

Deze oude zeearm is in de jaren 60 afgedamd waardoor er door de jaren heen een bijzondere habitat is ontstaan. Het water is brak en is daardoor afwijkend van de meeste andere wateren in Nederland.

Door de jarenlange uitzetting van Forel door de Vereniging Nederlandse Vliegvissers en Sportvisserij Nederland en met hun inzet is het een prachtige locatie met een zeer uitdagende visserij.

Echter als gevolg van een algen problematiek lijkt dit water in de zomermaanden meer een bak met groene soep. Om dit tegen te gaan word er o.a. al jaren vers zeewater in gepompt om verdere verzoeting te voorkomen en het algen probleem te verminderen. Als gevolg daarvan zie we bijzonder veel platvissen tegenwoordig welke als larven naar binnen zijn gepompt.

Het is voornamelijk bot, grote bot! Want ze lijken prima te gedijen waarbij een bot van 40 cm een vrij normale lengte maat is voor het O.V.M. Deze botten trekken begrijpelijker wijze ook vele vissers naar deze locatie, en dan met name in de gesloten tijd. Echter dit artikel gaat niet over de platvissen maar toch echt puur over de forellen die er wel degelijk in aantallen rondzwemmen. En dan zeer specifiek de visserij welke ik toepas vanuit de (Hobie) kayak en hoe je hier succesvol in kunt zijn.


Klaar voor een nieuw avontuur op het Oostvoornse meer


Prachtige hoog gebouwde Bruine forel in top conditie!

Beek (Bruine) forel en Regenboogforel

Zijn de twee meest voorkomende soorten welke je kunt tegenkomen op het Oostvoornse meer. Echter er zwemmen ook Elzasser Saiblingen welke erg lijken op een Artic Char daar het een kruising is tussen een bronforel en een beekridder(Artic char). Maar op een enkele vis na zijn het voornamelijk Bruine en Regenboogforellen die worden gevangen.

Zeer recent (begin April) is er trouwens een nieuwe uitzetting geweest met voor het OVM een nieuw gezicht. Namelijk de Meerforel wat een ondersoort is van de Beek oftewel de Bruine forel zoals die in de volksmond meestal word genoemd.


Meerforel 49cm Een nieuw gezicht op het OVM en mijn eerste exemplaar Meerforel welke voor een 14 grams Goby Wobbler ging

Vanuit de kayak zijn er twee type visserij welke je kunt toepassen namelijk het werpen met kunstaas (de leukste manier) en het slepen van je kunstaas met bij voorkeur de hengel in de hand. Dat laatste met de hengel in de hand is belangrijk! Je kunt dan heel eenvoudig spelen met de snelheid van je kunstaas wat vaak een forel triggerd om toe te slaan.

Zeer geregeld komt het voor dat de forel toeslaat wanneer je het kunstaas ff “laat hangen”. Je kunt deze techniek toepassen met tal van kunstaas waarbij je moet denken aan kleine pluggen, softbaits, lepels, pilkertjes en mijn favoriet de wobblers.


Een hele mooie Bruine forel (mannetje) van 64 cm gevangen net na zon's opkomst.


Mooie regenboogforel gevangen met een 12 grams Salty van Westin

Binnenkort deel 2

ANDEREN LAZEN OOK