Fishing the Lonely Planet: road to Sri Lanka (deel 1)

Fishing the Lonely Planet: road to Sri Lanka (deel 1)

Door Erik Ouwens
 
Daar sta je dan. 21 jaar jong, zojuist ontslagen bij een groot ICT bedrijf, bijbehorende studie niet af kunnen maken en niet zeker weten welke kant je op wilt met je carrière. Een bekend probleem voor veel studenten aangezien we tegenwoordig worden doodgegooid met al die verschillende studies. Een baan binnen dezelfde sector was geen optie meer, omdat het werk wat ik deed het toch eigenlijk niet helemaal was. Toen heb ik de knoop doorgehakt; ik ga mijn jongensdroom werkelijkheid maken, ik word visgids!
 
Mijn naam is Erik Ouwens, 26 jaar jong, qua visserijen zo allround als maar kan en op het moment werkzaam als visgids voor Game Fishing Asia in Sri Lanka. Sinds kleins af aan geobsedeerd door vissen en eigenlijk elke week (het liefst elke dag) aan de waterkant te vinden. In 2010 besloten om geen baan op kantoor meer te zoeken, maar een job waar ik zo veel mogelijk met vissen te maken zou krijgen. 
 
Visgids leek een logische optie; dagelijks op een boot of aan de waterkant staan en je bezig houden met je hobby of passie. Maar mensen daadwerkelijk vis laten vangen en met een glimlach op het gezicht naar huis sturen leek mij nog het meest fantastische. Blauwvin tonijn in de Middellandse Zee, tarpon in het Caribisch gebied, giant trevally in de Indo Pacific; dit waren mijn uiteindelijke doelen. Maar waar te beginnen?
 
Giant trevally, een trofee voor vele sportvissers wereldwijd.
 
Eind april 2010 ben ik begonnen bij Hedesunda Camping in Zweden, waar ze op zoek waren naar een 'jonge en sportieve roofvisser'. Daar werden me de fijne kneepjes van het onderhouden van een fishcamp geleerd en ik heb daar twee seizoenen met veel plezier en succes snoek en snoekbaars gevangen met de gasten.
 
Hedesunda Camping is meer dan alleen vissen!
 
Omdat mijn CV een degelijke vervolg opleiding laakte na mijn VWO, ben ik het jaar er op begonnen aan de Sportvis Academie in Forshaga, Zweden. De school staat bekend om de uitstekende achtergrond die ze hun studenten meegeven voor een verdere carrière binnen de sportvis wereld, van biologie tot boekhouding tot het daadwerkelijke gidsen in de vorm van het organiseren van guiding trips. 
 
Voor de jongens en meiden die graag een studie binnen de visserij willen doen is de Forshaga Academie zeker een aanrader. De leraren die er werkzaam zijn hebben stuk voor stuk verstand van zaken en zijn allen experts op hun vakgebied. Als verplicht onderdeel van de opleiding moeten alle leerlingen 4 maanden stage lopen bij een hengelsport bedrijf al dan niet een fishcamp. 
 
Na een aantal maal bij Ron van Roned te vissen zijn geweest, met als doel het vangen meerval en de tot de verbeelding sprekende blauwvin tonijn, leek een baan als gids bij dit bedrijf een mooie volgende stap en in het seizoen van 2012 begonnen de eerste gids sessies na een periode van invissen en het verkennen van de te vissen gebieden. 
 
Popperen op blauwvin tonijn (vergelijkbaar met het haken van een voorbij scheurende bromfiets), dolphin fish op de vliegenhengel, twee-meter meervallen. De meest bizarre drils zijn de revu gepasseerd. Na de goede vangst resultaten in 2012 en de nog betere resultaten in het jaar 2013 (zie hier de verslagen van Joop Folkers over zijn avontuur bij Roned) begon het te kriebelen. Wat wordt de volgende stap?
 
Alsof je een voorbij rijdende bromfiets haakt!
 
En zo belandt je dan na wat mails heen en weer en de nodige Skype-sessies bij Game Fishing Asia in Sri Lanka. De mannen hadden al een succesvol sportvisbedrijf in de Andaman Eilanden en hebben daar dit jaar met Sri Lanka een fantastische locatie aan toegevoegd.
 
Grote wahoo tijdens het jiggen.
 
Het land staat in Nederland waarschijnlijk het meest bekend om de beruchte Tamil Tijgers en de ongeregeldheden die deze terroristen voortbrachten, maar dat tijdperk is (gelukkig) over. Waar het nog niet bekend om staat is de meer dan uitstekende visserij het hele jaar rond. 
 
Sportvissen wordt hier nagenoeg niet beoefend en de meeste wateren zijn nog onaangeraakt of lichtelijk bevist door de lokale bevolking. Typerend voor de lokale vissers in Sri Lanka is het vissen vanaf een klein paaltje in het water. Een bijzondere manier van vissen en bijna ongelooflijk dat ze er niet constant afvallen.
 
Ongelooflijk dat die mannen er niet constant afvallen!
 
De hoofdmoot van de visserijen in Sri Lanka bestaat uit het popperen op giant trevally en geelvin tonijn, het heavy speedjiggen op grote dogtooth tonijnen, spanish mackerel en groupers, het light jiggen op alles wat er rond de riffen te vinden is en het trollen op marlijn en zeilvis. 
 
Daarnaast vissen we op de zoetwater meertjes op snakehead en barramundi, rond de riviermondingen op mangrove jacks, kleinere GT's en oxeye tarpon en vanaf het strand op barracudas en queenfish. Over diversiteit gesproken!
 
Een grote grouper die zich vergiste in een voor GT bedoelde popper.
 
Niet geheel onbelangrijk om te vernoemen is dat Sri Lanka een fantastische hoeveelheid wildlife herbergt. Olifanten, waterbuffels, krokodillen, luipaarden, waterschildpadden, cobra's en honderden vogelsoorten geven dit fantastische eiland, ook wel de Lonely Planet genoemd, kleur.
 
Een fantastisch getekende luipaard uit het Yala National Park, nabij ons gasthuis.
 
 
Tot slot alvast een voorproefje van het light jiggen, domein van de Aziaten.
 
 
In de volgende verslagen zal ik dieper ingaan op deze verschillende visserijen met de bijbehorende technieken en materialen, de cultuur en de wildlife die Sri Lanka te bieden heeft. Voor vragen of informatie kunnen jullie met mij contact opnemen via info@totalfishing.nl
 
Erik Ouwens