Fishing the Lonely Planet: arrival, jetlag and barramundi! (deel 2)
Door Erik Ouwens
Na een kleine elf uur vliegen arriveer je dan eindelijk op het vliegveld van Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. De knieën doen zeer van de krappe beenruimte in het vliegtuig van Sri Lankan Airlines en als je eenmaal uit het vliegtuig ben gestapt krijg je direct een klap in het gezicht van de hoge temperatuur en nog hogere luchtvochtigheid.
Een dikke jet lag staat je te wachten voor de komende dagen en na deze week zal je uitgeput weer aan het werk moeten. Maar dat maakt allemaal niets uit, want de mooiste week vissen van je leven staat voor de deur!
Met een transport bus die de hele week tot je beschikking staat wordt je opgehaald van het vliegveld en naar ons gasthuis in Colombo gebracht.
Meestal komen de intercontinentale vluchten pas laat aan en loont het niet om de zes uur durende rit naar Kirinda, waar onze zeewaardige boten liggen, direct te starten. In plaats daar van verblijf je in ons gasthuis in Colombo en wordt er de volgende dag direct gevist. Wat staat er op het programma?
Trotse visser met zijn 'gouden' barramundi.
Na het ontbijt gaan we richting waterkant voor de eerste halve dag vissen. Geen dikke GT's, geen groupers en geen geelvintonijnen, dat moet even een dag wachten. De eerste dag vissen begint op Bolgoda Lake, het grootste zoetwatermeer in Sri Lanka. Het wordt gekenmerkt door de vele lotusbloemen, mangroves en gouden barramundi's.
Dat is uiteraard de hoofdprijs, maar er vallen nog veel meer soorten te vangen: mangrove jack, malabar trevally, oxeye herring (Indo-Pacific tarpon) en de clown mesvis en giant gourami, die waarschijnlijk het meest bekend staan om hun populariteit als aquariumvis. Alles is te vangen met kunstaas dus dat wordt een heerlijk dagje gooien.
We hebben de beschikking over twee 14-voets polyester boten met 40PK buitenboord motoren en het is comfortsgewijs ideaal om met twee man per boot te vissen.
Ideale boten voor dit type water.
De gids brengt je naar de beste stekken en geeft je de benodigde service en adviezen, maar de rest van het 'werk' moet je zelf doen en dat begint bij de uitrusting. Al het benodigde materiaal is tegen vergoeding voorhanden, maar het is vaak fijner om je eigen spullen te gebruiken.
De hengelsetup is te vergelijken met lichtere snoekvissen in Nederland. Omdat er geen lange afstanden geworpen hoeven te worden en de bewegingsruimte op de boot beperkt is, is een medium spinhengel met een werpgewicht tot 30 gram en een lengte van 1.90 meter aan te raden. De hengel moet wel genoeg ruggengraat bezitten om de vissen weg te kunnen houden bij de vele obstakels.
Een molen uit de 2500 serie heeft voldoende power en snelheid om het kunstaas actie te geven. Voor de reel variant volstaat een 100 of 200 serie. Spoel daar op een 15 ponds gevlochten lijn met een 30 ponds fluorcarbon voorslag en je bent 'ready to go'.
Lotus bloemen en plompebladeren, een fantastisch decor.
Elke keer als we bij de kunstaaswand in de winkel staan voelen we ons als een kind in een snoepwinkel. Welk stukje kunstaas, welke kleur, diepduikend, oppervlakte? Dat hangt uiteraard van de situatie af en het is aan te raden op alle omstandigheden voorbereid te zijn, maar over het algemeen zijn in het donkere water van Bolgoda Lake de fellere (fire tiger, clown) en donkere (zwart,paars) kleuren favoriet.
Pluggen tussen de 6 en 12 centimeter met een duikdiepte tot 1,5 meter werken over het algemeen goed voor de meeste soorten die er rond zwemmen. Daarnaast kan het vissen met oppervlakte kunstaas als kleinere stickbaits, poppers en kikkers ook effectief zijn, vooral voor het vissen tussen de plompebladeren en rondom de vele obstakels.
Fel of juist donker kunstaas is vaak de sleutel tot succes.
Tegen het middaguur worden de spullen ingepakt en gaan we richting gasthuis waar een heerlijke lunch klaarstaat -Sri Lankan style-. Daarna begint de zes uur durende autorit richting Kirinda, waar dan eindelijk het echte werk gaat beginnen. Nog even een nachtje dromen van die monster GT's, dikke groupers en keiharde runs van de geelvin tonijnen.
Na het vissen staat de Sri Lankaanse lunch voor je klaar.
In het volgende artikel zal ik ingaan op de technieken en materialen die gebruikt worden bij het micro en light jiggen, een van de leukste en meest actieve visserijen ter wereld.
Voor materiaal betreft het barramundi vissen kun je terecht bij de mannen van Wout van Leeuwen in Vlaardingen, die je uitstekend kunnen informeren over de te gebruiken hengels, molens en kunstaas.
Voor verdere vragen of informatie graag contact opnemen via info@totalfishing.nl.