Fireballen op snoek (deel 4):
Hengelkeuze
Door Berthil Bos
Hoe ziet eigenlijk een complete uitrusting van een fireballvisser er uit? We beginnen bij de hengel. Deze heeft het liefst een lengte van ongeveer 2.40 meter om niet te dicht bij de boot te vissen. Niet omdat de vis verjaagd wordt, maar omdat als je deze iets verder van de boot hebt gehaakt, je beter kunt reageren op onvoorziene omstandigheden.
Vis je op plekken dieper dan zes á zeven meter, dan heb je voldoende lijn uit om ook met een wat kortere hengel goed te kunnen corrigeren. Vergeet niet dat je 'hem' of liever gezegd 'haar' direct onder de boot vast tikt en een beetje ruimte is dan welkom.
De hengel moet licht van gewicht zijn, omdat je de hele dag ermee in je hand zit. Ook moet de hengel genoeg body hebben om de zwaardere loodkoppen aan te kunnen en de haak te kunnen zetten. Verder is gevoeligheid absoluut noodzakelijk aangezien vooral de grotere dames onder de snoeken uiterst subtiel kunnen toeslaan.
Kies de hengel niet te kort om de vis uit de buurt van de boot te houden.
Een wat langere jerkbaithengel kan het bij deze visserij goed doen, al heeft dit ook nadelen. Vaak zijn deze hengels wat stug, zijn ze beperkt qua lengte en nogal hoog in het gewicht voor het verticalen. Een voordeel is dat als de snoek los is hij/zij zich meestal zelf haakt door de robuustheid van dit soort hengels. Bij de wat voorzichtiger snoeken is hij net niet gevoelig genoeg.
Een hengel met een mooie topactie en body over de rest van de hengel is Godfather III specialist van 2.40 meter mede ontworpen door Henk Simonsz van Spro. Deze hengel heeft de juiste eigenschappen voor deze visserij met de fireball. Er is wat subtieler mee te vissen en heeft ook nog eens voor mij de goede lengte.
Het werpvermogen gaat tot ongeveer 60 gram en aangezien we toch niet werpen is dit bij deze hengel ruim voldoende. De hengel weegt maar 175 gram en in combinatie met een lichte reel heb je geen spierballen nodig. Het mooie van dit raspaardje is dat hij een wat subtieler top actie heeft, waardoor je ook goed op de, af en toe uiterst voorzichtige, aanbeten goed kan reageren.
Met een stevige haal de haak gezet.
Ik heb het toch regelmatig meegemaakt dat ik wat voelde maar niet zeker wist of het een aanbeet was. Als je dan de gevoelige top van deze hengel langzaam maar gestaag krommer ziet worden weet je hoe laat het is en kan je alsnog de haak zetten. Dat moet je met deze wat lichtere hengel wel doen met een krachtige haal omdat de harde bek van de snoek maar een paar wat zachtere plekken heeft.
Zoals ik al eerder zei kan je natuurlijk ook beginnen met een andere hengel, als deze maar enkele van bovengenoemde eigenschappen in zich heeft voor het beste resultaat. Waar je trouwens ook rekening mee moet houden is dat de aanbeten soms zo hard kunnen zijn waardoor de hengel met een klap tegen de rand van de boot komt, wat met al die hoogwaardige carbon stokjes tot zeer vervelende taferelen kan lijden.
Probeer op de plek waar je zit deze rand te voorzien van een zacht materiaal waarmee je dit voorkomt. Een zachte doek, een stuk buisisolatie of iets anders kan een breuk of scheur voorkomen.