Fireballen op snoek (deel 3)
Wanneer en waar
Door Berthil Bos
De fireball is het gehele jaar door te gebruiken om snoek te vangen, maar volgens mij zijn vooral de winter en de hoogzomer de betere periodes. In deze tijden liggen snoeken meer geconcentreerd op de diepere plekken om een wat constantere temperatuur te hebben en omdat ook de andere vissen (lees aasvis) deze plekken ook opzoeken.
Havens en andere bouwwerken in het water trekken door hun voedselaanbod in deze periodes veel vis. In de winter zijn er altijd wel luwtes tegen die gure koude wind te vinden en in de zomer zijn er schaduwrijke schuilplekken voor aasvis en hun belagers.
Bij dit soort bouwwerken gaat mijn hartslag zeker omhoog.
Wil je het fireballen ook op andere momenten van het jaar uitoefenen of juist op het wat ondiepere water, dan zul je door deze actieve manier van vissen behoorlijke stukken water kunnen afvissen. Met het vissen onder de dobber maak je meestal minder meters, zowel in afstand als in diepte.
Het volgen van het talud of structuren kan met de fireball-methode namelijk veel nauwkeuriger dan met de dobbermethode en je kunt de visdiepte op ieder moment aanpassen.
Om weer even terug te komen op de winterse periode: de aanwezigheid van aasvis is vaak een teken dat ook de snoek in de buurt is. Juist in de winter liggen de rovers altijd in de nabijheid van scholen aasvis om met zo weinig mogelijk energie een visje te verschalken.
Zoek naar structuur en aasvis.
Zit de aasvis niet tegen de bodem maar op halfwater, dan kan je het beste de fireball onder de school aanbieden waar deze extra opvalt. Ligt de aasvis tegen de bodem dan zoek je randen van de school af, dicht tegen de bodem.
Ook kunstaasvisser Peter Nan begint er plezier in te krijgen.
Vooral op water waar veel met kunstaas wordt gevist, kan deze techniek dressuurdoorbrekend zijn. In het volgende artikel ga ik dieper in op de gebruikte materialen en vistechniek. Vistechniek is eigenlijk een groot woord, want het is uiterst simpel. Wat wel veel van je vergt, is het reageren op de dieptemeter en het besturen van de boot.