Fireballen op snoek (deel 2)
Door Berthil Bos
Begrijp mij goed, dit is niet bedoeld om de dobbervissers te kort te doen, want ook deze mannen doen er alles aan om succesvol te zijn, maar ik houd nu eenmaal van wat meer actie en bezig zijn. Daarbij komt dat er een techniek met dode aasvissen is die met een boot en onder bepaalde omstandigheden nog succesvoller kan zijn. En dat is de fireball.
Op een water waar ik met shads altijd een behoorlijk aantal grotere snoeken per seizoen kon vangen, bemerkte ik dus een terugval in de vangsten. Dit was ook wel logisch aangezien het steeds drukker werd op de trailerhelling.
Op een dag ontmoete ik daar een wat oudere roofvisser, die zijn zinnen had gezet op snoekbaars. Dit water, dat bekend staat om zijn goede snoekstand, herbergt ook wel snoekbaars, maar je kunt het geen speciaal snoekbaarswater noemen. Ze zwemmen er wel, maar de aantallen zijn minder dan op een specifiek snoekbaarswater. Wel zijn de afmetingen vaak imposanter.
We hebben een tijdje gekletst en zodoende verklapte hij mij zijn vismethode. Kunstaas was niet aan hem besteed maar een aasvisje op een firebal was voor hem al modern genoeg en zeker succesvol. Ze moesten volgens hem wel levend gemonteerd worden en ik heb mij maar wijselijk stilgehouden.
Wat ik veel interessanter vond was het feit dat hij regelmatig 'last' had van die snoeken met scherpe tanden. Dit klonk mij als muziek in de oren.
Een aasvis op de Fireball
De eerstvolgende visdag werden buiten mijn traditionele kunstaasjes ook een aantal aasvissen meegenomen. De aasvissen waren voor Esox een stuk groter dan die van de snoekbaarsvisser, waardoor ik mijn fireball loodkoppen van 18 gram wat moest verzwaren door er een loodbolletje boven te zetten om het geheel bij de bodem te houden.
Zo eigenwijs ik ben, begon ik met natuurlijk met shads op de aangegeven plek en ik moet zeggen aasvis was er overvloedig. Helaas de enige 'aanbeten' kwamen van de aasvis die ik toucheerde met mijn vislijn. Wat ik ook probeerde de snoek had geen vertrouwen in het stuk plastic.
Mij ogen gingen naar het pakketje diepgevroren aasvis en die waren al gedeeltelijk ontdooid. Ik pakte de eerste van ongeveer 20 centimeter en prikte hem op de fireball. Het haakje was eigenlijk te klein, maar door een stukje ventielslang bleef de voorn toch goed zitten.
Mijn eerste fireball snoek heeft mijn ogen geopend.
De dreg werd geplaatst en eerste aasvis ging langzaam richting bodem. Nog voor ik mij goed gesetteld had in de boot, kreeg ik een geweldige beuk op mijn hengel. Om een lang verhaal kort te maken, kon ik met deze techniek de vis wel los krijgen, terwijl het kunstaas dit niet deed. Sinds die tijd vis ik regelmatig met de fireball op snoek.