image description

Fint, een snelle en sterke acrobaat

Door: Pierre Bronsgeest

De fint is een echte zomervis, van begin juni tot eind september is hij langs de Nederlandse kustwateren te vinden. Het is een haringachtige vis uit de Alosa familie. Zijn latijnse naam luidt Alosa fallax. De fint is een prachtige sportvis, slank, sterk, snel en een luchtacrobaat.

De aanbeten zijn keihard en het vervolg spectaculair, met name de kracht waarmee de fint aanbijt werken verslavend. Het is een vis voor jong en oud en eenvoudig te vangen. Een van de ideale stekken voor de fint is de Landtong bij  Rozenburg. Deze langgerekte landtong is in principe aan beide zijden te bevissen. De Waterweg is de ideale zijde voor de fint, Het Callandkanaal ideaal voor zeebaars en diverse zeevissoorten zoals platvis en wijting.


De Waterweg, een van de drukste wateren in Europa en een prachtige visstek. Let wel op de golven van passerende schepen. Het lopen op de krib op de spekgladde blokken is echt gevaarlijk!

Voor de fint concentreren wij ons op de Waterweg en met name het deel achter de Maeslandkering. Aan de rechterkant na deze kering zie je direct tijdens de zomermaanden de vliegvissers staan. Zij klimmen en kruipen in waadpak de krib op en werpen vervolgens hun verzwaarde vliegenlijn voorzien van hun favoriete bindsel richting fint. Overigens een succesvolle methode.


Het vissen op deze stek in nooit saai, elk moment komt er weer een interessant schip voorbij!

Het merendeel van de fintvissers vist met de spinhengel. Lengte van 2.40 - 3.00 meter. Een kleine binnenwatermolen, type 3000 - 4000 met minimaal 100 meter 14/00 dyneema op de spoel. Als onderlijn kies je Fluoro carbon 20- 26/00. Vervolgens een speldwartel aan de onderlijn knopen en dan heb je de mogelijkheid om er een pilkertje naar keuze in te hangen.


Populaire pilkertjes, van boven naar beneden: De Flash, Spro Zocker en de Bone.

Ik heb er drie op een rijtje gelegd, een pilkertje van het merk Flash tot 40 gram prijs 2,95, Spro Zocker pilkertje van 18 - 40 gram vanaf 2 euro en de Bone tot 40 gram 7,99. Meestgebruikte en goed vangend is de Spro Zocker pilker. Na aanschaf het dregje vervangen door een enkele haak, dit voorkomt een hoop gepruts bij het onthaken. Enkele haak zonder weerhaak heeft de voorkeur.


Boven Spro Zocker pilkertje zoals hij wordt geleverd met klein dregje. Daaronder het pilkertje waar het dregje is vervangen door een enkele haak. Daar onder de Eddystone eel zoals je hem koopt op de haak. Er onder hoe je hem moet vissen, schuif het lichaampje over de en knoop op de lijn. De haak en staart vis je nu op dezelfde afstand en je mist bijna geen aanbeet.

Een andere techniek wat betreft het vissen met de spinhengel is vissen met de Eddystone eel. Een klein kunststof visje op een haak, verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar onze voorkeur gaat uit naar de kleur wit! Er zijn diverse manieren om dit stukje kunstaas te monteren.


De benodigdheden voor een dagje op de fint. Van boven naar beneden; Wartelloodjes van 20 - 40 gram. Mini hoekafhoudertje met los warteltje. Vlieg als bijvanger, wordt ook door de vliegvissers gebruikt. Daarnaast witte Eddystone eel. Spro Zocker pilkertje.

Ik maak gebruik van een mini hoekafhoudertje, gemaakt van koper. Ze zijn er ook in plastic. Schuif de hoofdlijn aan de korte zijde in het afhoudertje, vervolgens knoop je een warteltje aan de lijn. Aan dit warteltje hang je de onderlijn met een lengte van circa 50 centimeter. Hier knoop je de Eddystone eel aan vast. Erg belangrijk is het om het kunststof lijfje van de Eddystone eel over de haak en de knoop op de lijn te schuiven. (zie foto) Op deze manier beweegt het uiteinde van het  staartje op dezelfde afstand als het einde van de haak en mis je bijna geen enkele aanbeet!


De complete montage van de Eddystone eel aan een 50 centimeter lange onderlijn, die is vastgeknoopt aan de wartel. De wartel is vastgeknoopt aan de hoofdlijn die uit het mini hoekafhoudertje komt. Op deze manier kun je snel loodgewicht wisselen.

In het warteltje van de mini hoekafhouder hang je een wartelloodje dat kan varieren van 15 - 40 gram. Je bent nu klaar om te vissen.

De visserij is vervolgens erg eenvoudig. Loop zo dicht mogelijk naar de waterlijn en werp zo ver mogelijk in. In de meeste gevallen zal dit tussen de 40 en 70 meter zijn, afhankelijk van hengel, lijn en werpgewicht. Na het afzinken binnendraaien, afwisselend snel, met stops of in een tempo. Je merkt snel genoeg welk ritme vis oplevert. Soms zie je de finten azen, ze springen of je ziet kringen. Ze komen ook dicht onder de kant 10 - 15 meter, dus vis zo ver mogelijk door. Let wel op de waterplanten en stenen onder de kant! De Waterweg  en aangrenzende havens en het Callandkanaal zijn onderhevig aan het getijde. Na een aantal jaren intensief vissen heeft afgaand water onze voorkeur. Maar ook het eerste deel van opkomend kan soms goed zijn.


Vanaf de kant is prima. Bij laag water liggen de glibberige keien hier bloot, dus ook hier even oppassen.

Nu zie je vissers die met waadpak via de kribben of er naast lopen ver in het water staan. Dit is zonder meer gevaarlijk. Je moet echt ervaren zijn en dan nog. De stenen op de kribben zijn begroeid en spekglad. Dagelijks bezeren zich vliegvissers of spinvissers door een val met alle gevolgen van dien. De Waterweg is een getijde water. De stroming die ontstaat bij opkomend en afgaand water moet niet onderschat worden. De grote passerende schepen produceren soms enorme golven die vissers van de kribben kunnen spoelen. Blijf waakzaam. Ga nooit alleen zo ver op de krib of in het water. Maak gebruik van een waadstok! Vanaf de kant vang je minstens zoveel, dus waarom een risico nemen.


Tussendoor vangen we op hetzelfde aas ook zeebaarsjes.

Vissen op fint betekent veel plezier. Jong en oud kunnen deze prachtige vissen vangen. Aantallen van 10, 20 of nog meer vormen geen uitzondering. Het is een prachtige vis, maar ondanks zijn krachtige aanbeet, snelheid en luchtacrobatiek is hij ook fragiel. Een foto kan, maar til hem even op aan de haak, pilker of lijn, dan snel onthaken en laten zwemmen.

Dank aan Wout van Leeuwen voor de medewerking aan de fotografie en alle benodigdheden zijn daar verkrijgbaar.

Oh ja, houd de Landtong groen! Neem je afval mee.

Veel plezier!

Pierre Bronsgeest

ANDEREN LAZEN OOK